Cum iti afecteaza organismul hormonii stresului si cum ii tii in echilibru

Cum iti afecteaza organismul hormonii stresului si cum ii tii in echilibru

Redactor Alexa Galgau

Se stie deja ca stresul este una dintre cele mai grave maladii ale secolului nostru si ca afecteaza cea mai mare parte a populatiei. Vrei, nu vrei, zi de zi te lovesti de situatii care declanseaza in tine o stare de nervozitate mai mult sau mai putin intensa. In momentul in care creierul nostru percepe o "amenintare" in mediul inconjurator, sunt eliberati hormonii stresului, care ar trebui sa ne fie prieteni, insa de multe ori se transforma in dusmani.

Descopera cum actioneaza in organism hormonii stresului si afla cateva metode de a-i tine sub control!

Care sunt hormonii stresului si cum actioneaza

Oricine a intrat pe email seara si a descoperit in inbox un mesaj de la sef stie ce inseamna stresul. In ziua de azi, abia reusim sa facem fata ritmului alert, iar de multe ori faptul ca suntem mereu conectati la ce se intampla in lume nu ne permite sa evadam si sa ne tragem sufletul. Pentru ca oamenii par sa fie tot mai stresati pe zi ce trece, este cazul sa incercam sa intelegem mai bine cum functioneaza hormonii care stau la baza acestor reactii mentale negative. 

Adrenalina

Adrenalina este hormonul care iti produce o reactie clara in fata unei amenintari: aceea de a fugi sau aceea de a lupta. Este produs in momentul in care creierul primeste semnale ca o situatie stresanta si potential periculoasa s-a declansat. Alaturi de norepinefrina, adrenalina este cea care conduce la reactii imediate, cu simptome fizice clare: cresterea pulsului, respiratia intretaiata, muschii incordati si producerea transpiratiei abundente. De exemplu, daca treci strada si observi ca o masina se apropie mult prea repede de tine, adrenalina este cea care te face sa sari in fata sau in spate si sa iti salvezi viata. Ceea ce este caracteristic adrenalinei este faptul ca iti ofera pentru scurt timp o doza enorma de energie, care te ajuta sa fugi de pericol si sa iti focusezi atentia pe evadare. Au existat cazuri in care oamenii au facut lucruri aparent imposibile atunci cand erau sub influenta adrenalinei: fie au ridicat greutati enorme, fie au capatat o viteza uimitoare ori pur si simplu au avut reactii mentale de o rapiditate neobisnuita. 

Norepinefrina

Norepinefrina este un hormon al stresului secretat de aceleasi glande care produc adrenalina (suprarenale), dar si de creier. Are acelasi rol ca si hormonul amintit anterior, acela de a te "pune in priza" atunci cand situatia o cere. In acelasi timp, el iti afecteaza si circulatia: sangele pleaca din zonele care nu sunt considerate vitale pentru supravietuire si este transportat catre cele mai importante, precum pielea sau muschii. Ai simtit vreodata ca ti se scurge tot sangele in picioare? Ei bine, era vorba despre eliberarea acestui hormon. Existenta norepinefrinei pare redundanta in conditiile in care se elibereaza oricum adrenalina, dar de fapt, secretia acestor hormoni apare pe post de "plan de rezerva", in cazul in care glandele suprarenale nu functioneaza la capacitate maxima. 

Stresul creat de adrenalina si norepinefrina poate sa dureze de la cateva ore pana la cateva zile, in functie de impactul pe termen lung a situatiei de stres si, desigur, de propria ta reactie emotionala la conjuncturile nefaste. 

Cortizolul

Probabil ca cel mai cunoscut dintre hormonii stresului este cortizolul, produs tot de glandele suprarenale. Spre deosebire de celelalte doua tipuri de hormoni, acesta este secretat dupa cateva minute de la declansarea situatiei percepute ca o amenintare. Procesul este unul mai complex: mai intai, creierul trebuie sa recunoasca pericolul, apoi sa elibereze un hormon care ii "spune" glandei pituitare sa secrete un nou hormon, urmand ca acesta sa duca mesajul mai departe, catre glandele suprarenale. In cazurile extreme, in care chiar ai nevoie de acest hormon, el poate sa te salveze prin mentinerea tensiunii arteriale la un nivel echilibrat, reducand drastic, simultan, functii ale organismului care nu sunt esentiale pentru supravietuire: imunitatea, functia reproductiva, digestia si cresterea. Intr-adevar, cortizolul te poate salva in situatii limita, dar atunci cand este produs fara astfel de motive reale, el poate provoca boli grave, din motive evidente. Atunci cand esti stresata mult timp, functiile organismului sunt date peste cap. Astfel, o secretie prea mare de cortizol poate sa duca la o imunitate scazuta, la cresterea tensiunii si a glicemiei, la scaderea libidoului si la probleme grave de digestie. Nu degeaba se spune ca stresul este atat de periculos!

Cum sa combati stresul

Acum ca stii cat de periculosi sunt hormonii stresului pentru corpul tau, probabil ca vrei sa afli si cum sa le limitezi actiunea negativa. Cu alte cuvinte, cum sa te relaxezi si sa duci o viata mai linistita. Usor de zis, greu de facut, nu-i asa? Ei bine, iata doar cateva sfaturi pentru a nimici hormonul stresului!

1. Mediteaza.  Trebuie sa iti acorzi doar 10-20 de minute pe zi acestei activitai, sa te retragi intr-un coltisor linistit si sa respiri adanc, fara a te gandi la ceva anume. Studiile pe practicanti ai meditatiei buddhiste au aratat ca meditatia scade nivelul cortizolului cu 20%.

2. Asculta muzica. Muzica are un efect incredibil asupra creierului si este pacat sa nu te folosesti de acest instrument simplu pentru a te relaxa. Fa-ti un playlist special cu melodii "zen" sau care te binedispun si, in loc sa te uiti la TV seara, pune-ti castile, inchide ochii si bucura-te de cele mai relaxante sunete. 

3. Odihneste-te. Specialistii recomanda sa dormi intre 7 si 8 ore pe noapte si nu este o recomandare desarta. Diferenta dintre 6 ore de somn si 7 ore este de 50% mai mult cortizol in sange in primul caz! Daca nu reusesti sa dormi suficient de mult intr-o noapte, incearca macar sa atipesti 20-30 de minute in timpul zilei, pentru a permite creierului sa se relaxeze. 

4. Bea ceai negru. Flavanoizii si polifenolii din acest ceai miraculos contribuie la o stare de bine. Desi iti da energie si are cofeina, ceaiul negru nu creeaza anxietate sau agitatie, asa ca este recomandat sa inlocuiesti macar o parte din cafea cu el.

5. Intalneste-te cu un prieten amuzant. Stii bine ca rasul vindeca orice! Ce poate fi mai placut decat sa te vezi cu o persoana draga, care poate sa iti aminteasca sa zambesti chiar si in cele mai grele momente? 

Este esential sa stii cum sa mentii un echilibru al hormonilor stresului in organism, asa ca incearca cat mai multe tehnici de relaxare si adu-ti aminte mereu cat de periculos este stresul pentru tine, dar nu te stresa din aceasta cauza! 

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Test de viata: cum privesti lumea?
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (639 vizite)