Cum iti dai seama prin limbajul trupului ca cineva te minte

Cum iti dai seama prin limbajul trupului ca cineva te minte

Redactor Alexa Galgau

Multi dintre noi avem impresia ca putem detecta cu usurinta cand cineva minte, insa adevarul este ca ne dam seama de acest fapt doar in 50% din cazuri. In cea mai mare parte, comunicarea este non-verbala, iar gesturile si mimica unei persoane transmit mai multe informatii decat cuvintele.

Afla cum sa citesti limbajul trupului, pentru a-ti da seama cand cineva te minte!

Minciuna nu are intotdeauna la baza o rea intentie

Indiferent de situatie, fie ca esti fata in fata cu un angajat sau la o intalnire cu iubitul, este foarte important sa iti dai seama atunci cand esti mintita. Desi s-ar putea sa te raneasca sa afli ca unele persoane din jur nu sunt sincere cu tine, este mult mai bine decat sa fii inselata amarnic de catre acestea, mai ales daca este vorba de ceva important. 

Totusi, inainte de a judeca foarte aspru pe cineva atunci cand detectezi o minciuna, retine ca toata lumea minte, uneori din motive inofensive. Cercetatorii au impartit minciunile in 6 categorii:

- minciuni protectoare, care apara de pericol;
- minciuni eroice, care apara pe altcineva de un pericol;
- minciuni jucause, care contribuie la imbunatatirea unei povestiri;
- minciuni care tin de ego, care protejeaza reputatia unei persoane;
- minciuni create cu scopul de a obtine ceva;
- minciuni create din rea intentie, pentru a provoca daune cuiva.

Minciunile sunt foarte folosite si in timpul unui flirt sau al unei intalniri, deoarece vrem sa impresionam persoana de alaturi. Mintim inclusiv in cuplu pentru a evita situatii neplacute sau certuri. Intr-o relatie, trebuie sa fii atenta la diferite semne care tradeaza lipsa sinceritatii, deoarece poti ajunge sa suferi enorm daca idealizezi situatia si ignori problemele. Insa nu este bine nici sa dramatizezi, pentru ca este posibil sa il pierzi pe cel de alaturi pentru un aspect marunt. 

Femeile mint adesea pentru a-i face pe ceilalti sa se simta mai bine. De cate ori nu i-ai incurajat pe cei din jur, desi stiai ca lucrurile nu vor merge prea bine sau ca situatia va degenera? Pe de alta parte, barbatii nu sunt intotdeauna sinceri, pentru ca vor sa isi imbunatateasca reputatia, un aspect esential pentru multi dintre ei.

Dupa cum vezi, unele minciuni sunt inofensive, in vreme ce altele au scopul clar de a face rau. Atunci cand studiezi pe cineva, este important sa iei in considerare contextul si posibilele interese ale persoanei respective.

Iata cateva gesturi pe care aproape toti oamenii le fac, involuntar, atunci cand mint.

Detectarea unei minciuni prin citirea limbajului corporal

Nu degeaba se spune ca ochii sunt o fereastra catre suflet. Sinceritatea unui om poate fi citita in ochi. Atunci cand cineva minte, fie clipeste mai mult, fie priveste in alta parte, evitand contactul vizual. Aceasta reactie este un rezultat al efortului pe care creierul il depune ca sa fabrice o minciuna. Totusi, se intampla adesea ca o persoana care minte sa se uite insistent in ochii tai. Orice comportament nefiresc de acest gen poate fi un indicator al minciunii.

Alt semn clar ca cineva minte este atunci cand persoana respectiva priveste in sus sau in partea stanga. Explicatia este simpla: partea dreapta a creierului, cea creativa, care controleaza imaginatia, este asociata cu partea stanga a corpului.

Limbajul corpului nu este usor de controlat si, din acest motiv, oricat de atenta ar fi persoana care minte, tot va face anumite gesturi care sa o tradeze. Cand oamenii isi pun mainile pe gura sau isi ating nasul in timp ce vorbesc inseamna ca sunt nesiguri de cuvintele pe care le spun. Mana stanga este asociata cu simtul sinelui si, prin urmare, tendinta persoanei care minte va fi sa isi tina mana stanga in buzunar sau ascunsa la spate.

Un alt semn pe care il poti descifra din limbajul trupului este bariera, adica un blocaj fizic creat pentru a proteja sau distanta o persoana de alti oameni. Radacina ei este tot disconfortul, ca si in cazul anterior. Cineva care minte va muta inconstient obiecte (scaune, cani, rame foto) si le va pune intre el si persoana cu care vorbeste, pentru a crea o bariera.

Desigur, trebuie sa fii atenta si la comportamentul de ansamblu al interlocutorului tau. Daca devine agitat brusc si incepe sa se joace nervos cu un obiect, sau vorbeste cu ezitari ori foarte repede, este cazul sa te intrebi daca este sincer cu tine.

Asadar, in vreme ce vorbele pot fi foarte inselatoare, limbajul corpului este mult mai greu de controlat si, prin urmare, trebuie studiat pentru a-ti da seama daca persoana de langa tine minte.

Articolul urmator
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Poti sa-ti dai seama cand un barbat te minte?
Incepe quiz
Poti sa-ti dai seama cand un barbat te minte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (37)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (267 vizite)