Cum sa ai incredere in tine

Cum sa ai incredere in tine

Redactor Alexa Galgau

Indiferent de cat de multi oameni ai avea in jur, oricand se poate intampla sa pierzi persoanele dragi din varii motive. In momentele de singuratate, poti sa inveti una dintre cele mai importante lectii ale vietii si sa depui eforturi pentru a capata incredere in singura persoana pe care te poti baza 100%: tu insati.

Daca nu stii cum sa ai mai multa incredere in tine, citeste mai departe cateva sfaturi care iti pot fi de folos in lunga calatorie a descoperirii de sine!

Cum sa iti dezvolti increderea in tine

Inainte de a te putea dedica unei alte persoane cu adevarat, trebuie sa fii loiala propriei persoane. Atunci cand te iubesti pe tine, nu mai simti acel gol pe care adesea simti nevoia aprinsa sa il umpli, ajungand astfel in relatii toxice, doar din teama de singuratate.

Neincrederea in oamenii din jur este fireasca in cea mai mare parte, deoarece ne este frica de neprevazut sau de necunoscut. Cum ramane, insa, cu noi insine? Cati oameni au cu adevarat incredere in ei? Din pacate, adesea suntem mult mai critici si mai aspri cu noi insine decat cu cei din jur. Iar odata insamantata neincrederea, ea poate lua proportii foarte repede, avand ca efect principal teama de a mai trai cu adevarat.

Increderea in sine inseamna sa fii capabila sa iti porti singura de grija si sa crezi in puterea ta de supravietuire. Inseamna sa dai dovada de bunatate si de intelegere nu numai fata de ceilalti, ci si fata de tine.

Alte componente ale increderii in sine sunt:

- a fi constienta de propriile ganduri si emotii si a le exprima deschis;
- a urma propriul set de valori si standarde;
- a fi capabila sa iti fixezi ca prioritate propriul tau bine, atunci cand este cazul;
- a accepta greselile ca pe niste invataturi si a merge mai departe;
- a urmari un scop fara a-i limita pe altii.

Daca nu te-ai recunoscut in randurile de mai sus, nu iti face probleme, pentru ca nu esti singura. Exista suficiente circumstante care conduc la o incredere in sine fragila. Aceasta nu inseamna, insa, ca esti complet lipsita de puterea de a schimba ceva. Lipsa increderii in sine te poate determina ca pana si acum, cand citesti aceste randuri, sa iti spui "Nu o sa reusesc eu niciodata sa ma schimb". Nu asculta vocea aceea din interior care te descurajeaza de fiecare de data. In schimb, citeste urmatoarele sfaturi si incearca sa le aplici cat de mult poti!

1. Evita oamenii care te submineaza si te fac sa te simti nevaloroasa

O critica este binevenita atunci cand este formulata cu atentie si are in spate o intentie buna. Totusi, exista persoane care, dincolo de cortina, nu fac altceva decat sa te abuzeze emotional si sa te impiedice sa duci la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus. Chiar daca iti zic de fiecare data "E pentru propriul tau bine", acesti "prieteni" nu reusesc decat sa te faca sa te simti prost in pielea ta, ca si cum ai fi incapabila sa faci ceva corect. Acum, ca adult, esti perfect capabila sa distingi intre relatiile de prietenie toxice si cele adevarate. Fa-ti curaj si pune-ti intrebarile: "Vrea cu adevarat aceasta persoana sa ma ajute?", "Vreau aceasta persoana in viata mea?".

2. Tine-ti promisiunile fata de tine insati

Dezvoltarea increderii de sine implica, de asemenea, sa iti fii cea mai buna prietena. Ca in orice relatie de prietenie stransa, nu iti poti permite sa iti faci o promisiune si sa nu iti tii cuvantul. Poarta-te cu tine exact asa cum te-ai purta cu prietena ta cea mai buna!

Ti-ai promis ca iti faci analizele medicale sau ca o sa slabesti un anumit numar de kilograme? De la a zice la a face este drum lung, iar de fiecare data cand nu reusesti sa iti atunci un scop, mai pierzi putin din increderea pe care o ai in tine. Si efectul opus este valabil, astfel ca de fiecare data cand mai bifezi ceva pe lista de teluri, primesti o recompensa suplimentara: stima de sine.

3. Fii intelegatoare cu tine insati

De cate ori nu s-a intamplat ca cei din jurul tau sa greseasca si tu sa ii ierti, ba chiar sa ii incurajezi? Acum, intrebarea dificila este: de cate ori reactionezi asa si cu tine? Perfectionismul poate ca face o impresie buna la un interviu pentru un job, dar de fapt este mai mult un defect, deoarece nu iti permite sa fii vreodata multumita de tine insati.

Din fericire, acest neajuns poate fi depasit cu putina rabdare. Data viitoare cand faci o greseala si iti vine sa te certi, alege in schimb sa iti vorbesti exact asa cum ai face cu o persoana draga, pe care nu vrei sa o ranesti. In timp, vei ajunge sa te simti mult mai relaxata si ideea de a gresi nu va mai fi una dintre cele mai mari temeri ale tale.

4. Foloseste tehnici de relaxare

Atunci cand nu ai incredere in tine, stresul se acumuleaza in fiecare zi tot mai mult. Poti ajunge sa te simti tot mai presata si, in acelasi timp, lipsita de motivatie. Depresia este doar la un pas distanta atunci cand nu tii sub control aceste stari. De aceea, este indicat sa practici diverse tehnici de relaxare. Una dintre cele mai eficiente este meditatia, deoarece te ajuta sa te detasezi atat de problemele cotidiene, cat si de cele interioare, pe care ti le provoci in mare parte singura. De asemenea, prin meditatie iti poti dezvolta compasiunea, o calitate foarte folositoare atat in relatia cu tine insati, cat si in relatia cu ceilalti.

Poate ca de multe ori te-ai intrebat cum sa ai mai multa incredere in tine, iar acum ai aflat ca, indiferent cat de greu pare, exista intotdeauna solutii pentru aceasta problema. Incepe sa pui in aplicare ideile de mai sus cu un prim pas foarte important: credinta ca poti sa te schimbi in bine.

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Cat de multa incredere au barbatii in tine?
Incepe quiz
Cat de multa incredere au barbatii in tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (264 vizite)