Cum sa fii sociabila si sa dezvolti relatii sanatoase

Cum sa fii sociabila si sa dezvolti relatii sanatoase

Viorica Ghinea, redactor

„Cum sa fii sociabil?" este o intrebare care murmura pe buzele multor oameni, avand in vedere ca facem parte dintr-o societate in care comunicarea este esentiala si, deseori, o caracteristica importanta pentru asigurarea succesului. Intr-adevar, nu este usor sa iti dezvolti abilitati de comunicare peste noapte, insa poti invata treptat, pas cu pas, cum sa atragi oamenii si sa le creezi o impresie pozitiva.

Iata cum sa fii sociabila si sa dezvolti relatii sanatoase cu cei din jur!

Bucura-te de interactiunea sociala

grup de prietene

Nu analiza in detaliu modul in care arati sau in care te prezinti celor din jur atunci cand nu stii cum sa fii sociabila. Inlocuieste gandurile critice cu o atitudine pozitiva, astfel te vei simti mai bine in propria piele si nu va mai fi un chin sa te apropii de oameni. In plus, vei parea naturala si sigura pe tine - doua caracteristici esentiale pentru o persoana care vrea sa fie carismatica si sa dezvolte relatii sanatoase cu cei din jur.

Cum sa fii sociabila dincolo de timiditate

Oamenii timizi se simt, in general, invizibili si nedoriti intr-un grup social. De asemenea, au tendinta sa creada ca toti ii urmaresc atent si ca de abia asteapta ca ei sa greseasca. Toate aceste senzatii nu fac decat sa te impiedice sa te simti confortabil in preajma celor din jur. Te-ai gandit vreodata ca esti cel mai mare critic al tau si ca ceilalti nu au timp sa acorde atentie tuturor lucrurilor pe care tu ti le scoti in evidenta ca fiind defecte? Fiecare are problemele lui cu care isi ocupa mintea. Gandeste-te ca pana si cei mai sociabili oameni au temerile lor atunci cand vine vorba despre interactiunea cu ceilalti, insa ei nu aleg sa stea in umbra, ci isi asuma riscul si isi traiesc viata asa cum este, cu bune si cu rele.

Exercitii de viata sociala

Nu doar lectiile sau proiectele profesionale au nevoie de implicare si memorare, ci si viata sociala. Abilitatile de comunicare pot fi dezvoltate prin practica, iar acest lucru inseamna ca va trebui sa iesi din zona de confort si sa stabilesti relatii cu cei din jur. Spre exemplu, mergi in locuri aglomerate (magazine, banci, mall-uri,etc) unde poti interactiona cu necunoscuti. Nu trebuie sa dezvolti discutii ample, ci doar sa te faci placuta in timp ce apelezi la serviciile lor. Daca petreci mai mult timp singura decat in compania oamenilor, ar trebui sa iesi mai des cu prietenii sau colegii tai. De asemenea, nu ar trebui sa eviti sa interactionezi cu cei din jur prin refuzarea invitatiilor lor.

grup de oameni

Atitudinea pozitiva castiga inimi

Oamenii care au atitudine pozitiva vor fi intotdeauna pe placul celor din jur. Chiar daca esti o persoana usor pesimista, ar trebui sa iti schimbi aceasta gandire macar atunci cand discuti cu alte persoane. In loc sa te plangi tot timpul de problemele pe care le ai, concentreaza-te pe lucrurile bune care ti se intampla. Bineinteles, nu trebuie nici sa cazi in extrema cealalta, altfel cei din jur nu vor crede decat ca vrei sa te lauzi cu reusitele tale. Este suficient sa le stanesti interesul si sa isi doreasca sa invete mai multe lucruri de la tine. La randul tau, intereseaza-te de viata celor cu care intri in interactiune si acorda-le interes in timp ce discuta cu tine. Evita sa iti privesti frecvent telefonul si priveste-i in ochi, altfel poti crea impresia ca nu esti interesata de acel subiect de conversatie.

Cum sa fii sociabila fara sa devii o alta persoana

Multe persoane au impresia ca trebuie sa renunte la identitatea lor atunci cand urmeaza sa interactioneze cu cineva mai mult decat simt nevoia, pentru a obtine un loc de munca, de exemplu. Cand nu stii cum sa fii sociabila, gandeste-te ce mesaje transmiti prin limbajul corpului. Asadar, nu sta retrasa si nu tine mainile incrucisate la piept, ci zambeste cald si sincer. Daca nu esti genul de persoana care initiaza cu usurinta dialoguri, fii o prezenta placuta si ceilalti se vor apropia ei de tine.

Un alt lucru pe care nu ar trebui sa il omiti este sa tii legatura frecvent cu vechii prieteni, chiar daca locuiesc in alta localitate. Un simplu mesaj, e-mail sau telefon te vor ajuta sa socializezi, sa pastrezi relatii si sa nu te simti singura.

femeie activa social

Fii tu insati, zambeste mai des, saluta-i pe cei pe care ii cunosti si implica-te in activitati unde trebuie sa comunici. Ca sa fie totul mai usor si mai placut, opteaza pentru hobby-uri.

Acum ca ai aflat cum sa fii sociabila, iti va fi mult mai usor sa te apropii de oameni si sa dezvolti relatii armonioase cu ei.

Articolul urmator
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Cat de sociabila esti?
Incepe quiz
Cat de sociabila esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (558 vizite)