Cum sa iti educi mintea ca sa ai bani

Cum sa iti educi mintea ca sa ai bani

Ioana Dinu

Trebuie sa recunosti: cand vine vorba de bani, parca niciodata nu ai indeajuns de multi. Sau, cand ai, ajungi sa ii cheltui repede si iti doresti imediat sa faci si mai multi. E un aspect al vietii moderne cu care se confrunta majoritatea oamenilor. Insa, ca sa iti asiguri confortul financiar de care ai nevoie si sa ai bani in mod constant, trebuie sa iti educi mintea.

Citeste randurile urmatoare, ca sa afli cum sa ai bani, folosindu-te doar de mintea ta si cateva trucuri la indemana.

1. Intelege psihologia cheltuielilor

Din pacate, din punct de vedere comportamental, oamenii nu sunt claditi in asa fel incat sa se poata imbogati cu usurinta. Psihologii sustin ca oamenii fac exact ceea ce este mai daunator cand vine vorba de bani si a strange bani pe o perioada indelungata (cum ai putea face printr-un cont de economii, un cont de pensii sau calculare foarte atenta a tuturor cheltuielilor tale).

Nu este cazul sa disperi, totusi, pentru ca exista cateva metode prin care iti poti educa mintea si invinge aceste mici slabiciuni. Ba chiar ai putea sa le folosesti in avantajul tau, pentru a economisi. Ca sa ai bani, este important, asadar, sa intelegi ca creierul tau nu este dezvoltat in asa maniera incat sastrangi bani mai usor decat ii cheltui, dar poate fi antrenat in acest sens!

2. Pretuieste economiile pentru viitor

In general, oamenii au tendinta sa prefere lucrurile care le aduc satisfactie pe moment, in locul celor pe termen lung. Cu cat un lucru iti garanteaza o satisfactie mai indepartata, cu atat tinzi sa il eviti mai tare si sa ii scazi din valoare. Acesta este principalul motiv pentru care nu te gandesti prea des sa iti pui bani deoparte pentru perioada in care vei fi la pensie sau, de ce nu, chiar pentru peste 5 ani.

Ca sa depasesti aceasta problema, iti poti face un card de economii, care sa se autoalimenteze. In acest fel, banii vor fi trasi din contul tau in mod automat, iar tu nu vei simti in niciun fel ca te „desparti" de ei. Astfel, iei o singura data decizia ca vrei sa ai bani si gata.

Un alt aspect important pentru a depasi acest aspect este sa iti vizualizezi scopul cat mai des. Daca ai visat mereu sa mergi in Paris pentru o saptamana, pune-ti o fotografie cu locul preferat din Paris pe frigider. Daca o vei vedea in fiecare zi, scopul tau iti va ramane intiparit in minte macar o bucata din zi, astfel incat vei face tu cumva sa economisesti, ca sa ai bani pentru visul tau.

3. Tine-ti contabilitatea in minte

Ai tendinta sa valorifici sumele de bani in mod diferit, in functie de sursa lor si locul in care ii pastrezi. Acesta este principalul motiv pentru care vei cheltui mai multi bani daca folosesti cardul decat o vei face daca platesti mereu cu banii jos. Pentru ca nu obisnuiesti sa valorifici la fel banii, cei de pe card nu iti par reali, din simplul motiv ca nu ii tii in mana. Probabil ai inteles deja care este prima solutie in acest caz: foloseste bani cash cat mai mult!

Mai mult, ca sa depasesti acest obstacol si sa ai bani, poti sa iti creezi mai multe tipuri de depozite. Din ce in ce mai multe banci iti permit administrarea contului direct de acasa si, mai mult, iti permit realizarea mai multor tipuri de conturi de economii. Astfel, poti sa iti creezi un cont intitulat „vacanta la Paris", un altul intitulat „masina" etc.

O alta metoda practica de a economisi si a face bani este sa pui in fiecare zi deoparte cate 1 leu (sau chiar 5). Incearca sa nu ii numeri in minte si sa creezi din asta o rutina. Trebuie sa ai mereu ceva marunt prin buzunare. Pune-l bine si foloseste-l pentru ceva cu adevarat valoros.

4. Nu-ti fie frica de schimbare

Cand treci brusc la a face economii pentru a avea bani, ai tendinta sa resimti aceasta schimbare ca avand un impact cu mult mai puternic decat se intampla in realitate. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii se complac in situatie si accepta ca nu au bani, chiar daca nu le place acest lucru.

Pentru a depasi acest impas mental, poti folosi fondurile de pensii cu data fixa, ca sa ai detalii cat mai clar intiparite in minte in legatura cu efortul pe care-l depui. De asemenea, este important nu doar sa testezi un produs bancar, ci sa il si folosesti, chiar daca mintii tale ii ia mai mult sa se acomodeze cu ideea ca trebuie sa faca economii sau tranzactii virtuale.

5. Combate teama de pierderi

Pentru a intelege cum sa ai bani, trebuie sa renunti la teama de a pierde. Persoanele care nu inteleg acest lucru sunt acelea care nu investesc niciodata, tocmai din teama potentialelor pierderi. Cu toate acestea, te-ai uitat la castiguri - nu crezi ca merita?

Ca sa combati aceasta frica si sa faci bani, limiteaza-ti accesul la datele despre actionari. Aceasta nu inseamna sa investesti si sa uiti in ce anume ai facut-o, in niciun caz. Acest lucru se traduce prin controlarea verificarii excesive a datelor si tranzactiilor. Daca te uiti odata la 3 sau chiar 6 luni este suficient. Pana la urma, aminteste-ti ca nu este relevant ce se intampla acum, ci ceea ce se va intampla peste cativa ani buni, adica in momentul pe care l-ai ales drept punct tinta pentru vizualizarea si folosirea economiilor tale.

Asadar, acum ca ai aflat cum sa faci sa ai bani, ar trebui sa te apuci de economii, eventual sa iti programezi o intalnire cu un consultant bancar. Ca in orice alt lucru pe care il ai de facut, cel mai important este primul pas (si apoi pastrarea obiceiului).

Gandeste-te intotdeauna ca eforturile tale actuale sunt sustinute de visurile tale dintotdeauna, ba chiar ca lipsa lor ar insemna sa nu te poti bucura niciodata de acele aspecte despre care simti ca ar putea sa dea culoare vietii tale. Gandeste pe terment lung, economiseste!

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (608 vizite)