De câți bani ai nevoie ca să fii fericită

De câți bani ai nevoie ca să fii fericită

Redactor Andreea Baluteanu

Știm toate zicala „banii nu aduc fericirea”, dar câte dintre noi chiar credem în ea? Să punem punctul pe „i”: banii îți oferă acces la experiențe cu totul speciale, care te dezvoltă, te fac să înțelegi altfel lumea, îți provoacă plăcere. Hainele scumpe te fac mai atrăgătoare, în timp ce un stil de viață echilibrat, care necesită acces la finanțe, te menține sănătoasă și tânără. Dar te fac cele mai de mai sus cu adevărat fericită?

E una dintre cele mai importante întrebări ale umanității! Iar oamenii de știință nu au avut cum să o ignore, tratând-o cu seriozitate într-un studiu care ne-a oferit cel mai concludent și mai realist răspuns la întrebările: „banii ne fac fericiți” și „de ce fonduri este nevoie pentru a ne bucura de cea mai bună stare de spirit”?

Banii aduc fericirea?

Dacă ai acces la ținute fabuloase, la feluri de mâncare scumpe, la o casă superbă și la o mașină de vis ești mai fericită decât oamenii care nu își pot permite niciuna dintre realizările de mai sus? E premisa de la care a pornit studiul pe care îl vom cita azi, publicat de American Psychological Association în revista Emotion.

femeie fericită

La cercetare au participat 1519 de persoane, care au fost rugați să își dezvăluie venitul per familie și să evalueze cât de bine se raportează la cele 7 emoții pe care oamenii de știință le consideră cel mai profund corelate cu fericirea. Este vorba despre amuzament (distracție), venerație (uimire, încântare), compasiune, mulțumire, entuziasm, dragoste și mândrie (cu sensul pozitiv aici).

Rezultatele au fost cumva previzibile, dar extrem de importante. Respondenţii cu un nivel de viață ridicat au marcat un punctaj mai mare la emoțiile care erau mai degrabă concentrate pe sine, precum mulțumirea, distracția și mândria. De partea cealaltă, participanții mai puțin norocoși din punct de vedere financiar au punctat cu generozitate compasiunea și dragostea. În ceea ce privește entuziasmul, această emoție nu s-a dovedit influențată în niciun fel.

Noi preferăm să nu interpretăm aceste rezultate ca fiind dovada că oamenii cu bani sunt mai centrați pe propria plăcere și se apropie riscant de tare de teritoriul egoismului, ci să identificăm un cu totul alt sens: fiecare persoană reușește să descopere ceva ce o face fericită, indiferent de numărul de carduri pe care îl posedă și de suma de pe ele. Cu alte cuvinte, fericirea nu e neapărat decisă de situația financiară, ci de personalitatea ta. Astfel, nu banii, ci reușitele personale sau calitatea relațiilor cu ceilalți sunt cele care ne bucură.

Autorii studiului au exprimat această abordare în următoarea concluzie: „Aceste constatări indică faptul că bunăstarea nu este în mod neechivoc asociată cu fericirea.” Mai degrabă, relația ar fi inversă: starea financiară ne împinge să descoperim modalități diferite de a ne simți bine, orientate fie spre ceea ce avem, fie spre cei din jur. Desigur, e vorba mai degrabă de o direcție subtilă și nu trebuie să înțelegem că toți oamenii bogați sunt concentrați doar pe propria fericire, iar cei cu resurse materiale reduse sunt interesați doar de cei din jur, ci mai degrabă că în aceste experiențe își caută mulțumirea.

Referindu-ne la opusul bogăției, respectiv sărăcia, trebuie să admitem că situația se schimbă un pic. Experții recunosc că lipsa banilor aduce cu sine dificultăți și provocări ce ne pot provoca tristețe și descurajare, dar chiar și în aceste situații psihicul uman este capabil să descopere rațiuni de a fi fericit.

Dacă ești în continuare curioasă care este suma ce te poate face fericită, indiferent de rezultatele de mai sus, află că am descoperit și un studiu, condus de Universitatea Princeton, care a reușit să identifice valoarea minune. Adaptată la inflație și convertită din dolari în lei, aceasta ar echivala cu un venit anual de 314.110 RON cu aproximație, ceea ce ar insemna 26,175  RON.

Indiferent dacă ești departe, aproape sau depășești acest prag, noi suntem de părere că ar trebui să privești rezultatele acestui studiu cu mai multă speranță. Până la urmă, constatarea că nu banii, ci mai degrabă optimismul și personalitatea ne ajută să fim împăcați cu noi poate fi una diferită de opinia majorității, dar conține un sâmbure incontestabil de adevăr.

Tu ce părere ai despre rezultatele obținute de experți? Ești de acord cu punctul lor de vedere?

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Ce te impiedica sa fii fericita?
Incepe quiz
Ce te impiedica sa fii fericita?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (618 vizite)