De ce este mai puternică femeia după ce trece de 30 de ani

De ce este mai puternică femeia după ce trece de 30 de ani

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

În contextul actual al omenirii, sămânța fricii de îmbătrânire a femeilor este alimentată și mai mult de reclamele care afișează protagoniste cu tenul și corpul impecabile, dar și de presiunea societății de a fi perfecte, în orice situație.

Multe dintre reprezentantele sexului frumos apelează orbește la metode care promit să le șteargă anii de pe chip sau să le facă să arate perfect în câteva secunde, cheltuie milioane de lei pe injecții, remodelări corporale, creme, vopsele și abonamente pentru centrele de spa.

Teoriile psihologice timpurii susțineau că, pe măsură ce acestea înaintează în vârstă, încep să devină depresive, mai ales din cauza faptului că nu se mai pot reproduce, simțind că utilitatea lor în viață s-a sfârșit. Când copiii cresc și pleacă de acasă, conform experților, multe dintre ele dezvoltă sentimentul de "cuib gol" și cad în melancolie.

Din fericire, acele teorii au fost combătute recent.

Femeia de peste 30 de ani  - rată scăzută de depresie și a sinucidere

Conform Psychology Today, da, este adevărat - multe dintre femei încearcă să încetinească procesul de îmbătrânire prin diverse modalități. Însă studii recente relevă faptul că multora le crește stima de sine când trec de la etapa de 20 de ani la cea de 30 de ani. Satisfacția generală crește odată cu vârsta, sunt mai puternice, mai sigure pe ele și se simt mult mai apreciate de către parteneri, după ce împlinesc vârsta de 30 de ani. 

Totodată, sănătatea mintală, dar și sentimentul de satisfacție generală se îmbunătățesc pe măsură ce înaintează în vârstă. Ratele de depresie și sinucidere scad când ne referim la segmentul de celor de peste 30 de ani, comparativ cu cele de 20 de ani. Studiul a fost efectuat cu ajutorul a peste 1.300 de femei cu vârste diverse, iar experții au observat comportamentele în privința îmbătrânirii a fiecăruia. În cazul celor de peste 30 de ani s-a constatat că simptomele de depresie, anxietate și singurătate sunt mult diminuate față de ale celor de 20 de ani. 

Calitatea vieții reprezentantelor sexului frumos se îmbunătățește după împlinirea vârstei de 30 de ani datorită schimbării propriului mod de gândire. Încep să își folosească cu înțelepciune forța mentală de a aborda noile probleme. Au o identitate mult mai bine conturată, dobândesc atuuri relaționale, prin prisma experienței, și pot intra cu o mai mare ușurință în contact cu persoane cu care pot împărtăși sentimente de empatie.

Aceste puncte forte le ajută pe femeile de peste 30 de ani să considere că fiecare an care trece este o binecuvântare și au capacitatea de a privi orice moment cu bucurie, dragoste și mulțumire. În plus, multe dintre ele devin independente financiar, dar și emoțional, după vârsta de 30 de ani, astfel că elimină mulți dintre factorii care ar putea să le scadă încrederea în sine, precum depedența de o altă persoană în privința unor aspecte ale vieții. Ele se simt eliberate atunci când nu mai depind de bărbați pentru validarea atractivității, a competenței și a opiniilor lor. 

La nivel general, aproape toți oamenii sunt dispuși să își asume mai multe riscuri, pe măsură ce îmbătrânesc, însă situațiile sunt diferite pentru femei și bărbați. Spre exemplu, bărbații tind să facă schimbări dramatice la vârsta mijlocie, precum să își cumpere o mașină roșie decapotabilă, să își o soție trofeu sau să facă o expediție pe un masiv înalt. Pe de altă parte, în cazul femeilor asumarea riscurilor se referă mai mult la dobândirea curajului de a face acțiuni considerate "muncă pentru bărbat", la acceptarea completă de sine, dar și la liniștea interioară.

O mai mare rezistență în câmpul muncii

Un alt motiv pentru care acestea sunt mai puternice după vârsta de 30 de ani este faptul că devin mult mai rezistente în câmpul muncii. Înlocuiesc joburile part-time pe care le aveau la 20 cu ani cu cele cu normă întreagă și sunt mult mai statornice în privința locului de muncă, în general. Reușesc să jongleze cu mai multe activități, se integrează mult mai repede în colectiv și acceptă mult mai ușor un feed-back negativ, spre deosebire de cele de 20 de ani, ceea ce le face să fie mult mai productive.

Citește și: Femeia casnică vs femeia de carieră: cine câștigă?

Și în ceea ce privește sectorul amoros, studiile arată că femeile de peste 30, 40 de ani se simt mult mai fericite și împlinite în viața lor de cuplu. Doar 44% din cele cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani se simt confortabil alături de partener și doar una din 10 este mulțumită cu nivelul ei de trai, dar și cu modul în care este apreciată în relație, scrie The Independent.co.uk.

Așadar, după ce femeile împlinesc vârsta de 30 de ani au mult mai multe șanse de a-și atinge potențialul, de a-și depăși limitele și de a-și cunoaște punctele forte, spre deosebire de cele de 20 de ani.

Surse articol: PsychologyToday / Independent.co.uk / Ft.com

Surse foto: istock

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Cat de puternica este relatia voastra?
Incepe quiz
Cat de puternica este relatia voastra?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (615 vizite)