De ce ne îndrăgostim: explicaţiile oamenilor de ştiinţă

De ce ne îndrăgostim: explicaţiile oamenilor de ştiinţă

Redactor Andreea Baluteanu

Una dintre cele mai comune întrebări care răsar în mintea noastră este, fără doar și poate, de ce ne îndrăgostim. Ardentă, pasională, întregitoare, o experiență unică, iubirea reprezintă unul dintre marile mistere ale vieții.

Și, cu toate că există în atât de multe forme și e atât de complexă și de diversă încât cu siguranță nu poate fi supusă unei singure explicații, dragostea a fost totuși analizată de către oamenii de știință, care au venit cu un răspuns bine argumentat la întrebarea „de ce ne îndrăgostim”. Află-l din rândurile de mai jos!

De ce ne îndrăgostim: iubirea din punct de vedere psihologic

Iubirea are multe explicații: morale, spirituale, psihologice sau, pur și simplu, personale. Oamenii de știință sunt însă cei care au documentat cel mai bine descoperirile lor și care încearcă să ne ofere explicații argumentate din punct de vedere obiectiv.

cuplu cu inimi

Conform psihologilor, răspunsul la întrebarea „de ce ne îndrăgostim” ține de natura umană. Suntem programați să o facem fiindcă astfel permitem perpetuarea speciei. Mulți psihologi percep dragostea și ca pe un construct social, inspirat de filmele și melodiile la modă.

De asemenea, sunt experți care consideră că dragostea ne este „predată” în copilărie. Învățăm să iubim de la părinți, care ne prezintă primele modele de dragoste și de iubire. De partea cealaltă, specialiștii nu afirmă astfel că persoanele care au avut o copilărie nefericită, lipsită de iubire, nu sunt capabile să se îndrăgostească. Ele vor trebui însă să lucreze mai intens pentru a-și depăși aceste traume.

De partea cealaltă, există și explicații fiziologice la întrebarea „de ce ne îndrăgostim”. Se pare că însuși creierul ne încurajează să facem astfel, eliberând hormoni ai fericirii, precum serotonina, sau ai plăcerii, dopamina, atunci când suntem în preajma persoanei iubite. Suntem astfel încurajați să continuăm relația și să contribuim, pe cale de consecință, la perpetuarea speciei.

De ce ne îndrăgostim de anumite persoane: cele 11 motive

Acum, că am înțeles de ce ne îndrăgostim în accepțiunea psihologilor, mai intervine o întrebare: de ce suntem înclinate spre o anumită persoană?

Oamenii de știință au încercat să ofere explicații și din acest punct de vedere. Conform lor, există un set de 11 motive sau criterii care argumentează cel mai bine apropierea de anumite persoane. Aceste principii pot sublinia de ce unii tipi ni se par irezistibili, în timp ce alții ne lasă rece.

Iată care sunt cele 11 motive ce pot explica de ce ne îndrăgostim de anumite persoane:

  • asemănarea în atitudine, comportamente sau trăsături de personalitate;
  • proximitatea: nu neapărat geografică, dar și din punct de vedere al așteptărilor sau al etapei de dezvoltare sau de evoluție în viață;
  • dorințele: fie că este vorba despre cele fizice sau despre cele spirituale ori emoționale;
  • afecțiunea reciprocă: tindem de multe ori să ne îndrăgostim de persoane care manifestă aceleași sentimente față de noi;
  • satisfacerea anumitor dorințe: de stabilitate, de apropiere, de afecțiune;
  • excitarea fizică sau emoțională;
  • influențe sau norme sociale, precum și aprobarea manifestată de oamenii din cercul de apropiați;
  • anumite indicii specifice din vocea, ochii, postura sau gesturile persoanei iubite, ce sunt personale și subiective;
  • disponibilitatea pentru o relație sau pentru o iubire;
  • oportunitatea de a petrece timp cu persoana iubită;
  • misterul. 

Sfaturi psihologice despre iubire: ce spun oamenii de știință despre succesul unei relații

Dacă psihologii consideră că răspunsul cel mai potrivit la întrebarea „de ce ne îndrăgostim” are legătură cu natura umană, ei consideră și că există un anumit set de comportamente și de atitudini care ne pot garanta fericirea în relație. Firește, când vine vorba despre oameni, nu ne putem exprima în procente, dar sfaturile de mai jos te pot ajuta enorm.

Deschide-te spre iubire. De ce ne îndrăgostim? Fiindcă ne permitem. Dacă îți repeți constant că nu ești gata pentru iubire, că dragostea nu e o prioritate acum pentru tine, va fi greu să începi o relație și să o și păstrezi.

cuplu in ploaie

Iubește-te pe tine însăți. Este dificil să te îndrăgostești dacă nu te consideri demnă de iubire, fiindcă astfel nu poți propulsa mai departe imaginea dragostei. Ce să mai spunem despre faptul că femeile care nu au încredere în ele vor încerca în zadar să atragă atenția și să incite iubirea unui tip?

Caută pe cineva cu care să te potrivești. Sunt psihologi care insistă că motivul pentru care ne îndrăgostim este chiar compatibilitatea în sine. Succesul unei relații ține de a găsi o persoană cu care împărtășești aceleași credințe, aceleași valori, care caută aceleași experiențe în viață și are același set de principii. Dacă există diferențe ireconciliabile în aspectele majore ale vieții, relația va fi îngreunată.

Dar nu te aștepta să fiți mereu pe aceeași lungime de undă. Chiar dacă sunteți pe aceeași frecvență în ceea ce privește criteriile de mai sus, nu căuta un iubit care să fie reflecția ta perfectă: unde mai e distracția? Acceptă că vor fi prieteni ai tăi care nu îi vor plăcea, că poate nu va dori să se uite cu tine la „The Crown” și nici nu se va topi după colindatul prin magazine.

Pune accent pe comunicare. O relație de succes este o relație deschisă. Permite-ți să fii vulnerabilă față de cel drag, deschide-te, comunică cu el. Dacă nu încerci decât să proiectezi o imagine ideală, la un moment dat vei obosi. Iar o relație care e extenuantă ar putea la fel de bine să nici nu existe.

Pregătește-te pentru o cursă pe termen lung. De ce ne îndrăgostim? Ca să stăm alături de o anumită persoană până la sfârșitul vieții. Dar, deși relația trebuie să se muleze perfect pe noi, nu înseamnă că e lipsită de eforturi. Toate cuplurile de lungă durată au accentuat necesitatea de a fi alături de cel drag la bine și la rău, la boală și la sănătate. De asemenea, îndrăgostiții de cursă lungă au mărturisit că lucrează zilnic la relația lor și că depun adesea eforturi, luptându-se cu pornirea de abandona.

Până la urmă, aceasta este una dintre cele mai frumoase definiții ale dragostei: decizia de a sta alături de cineva chiar și atunci când nu ne mai dorim, chiar și atunci când alternativa ni se pare mai ușoară. Să accepți pe cineva cu bune și cu rele ni se pare a fi cea mai frumoasă consecință a dragostei și cel mai frumos răspuns la întrebarea „de ce ne îndrăgostim”

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?
Incepe quiz
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (558 vizite)