De ce nu trebuie să asculți muzică de Crăciun din noiembrie

De ce nu trebuie să asculți muzică de Crăciun din noiembrie

Ionelia Olteanu

Nici nu a trecut bine Halloween-ul că lumea deja se gândește la zilele frumoase de sărbătoare care vor urma. În fiecare an, entuziasmul specific celebrării Crăciunului se instaurează, de cele mai multe ori, prea devreme în atmosferă. Deja pot fi observate ornamente discrete prin oraș, iar magazinele parcă au umblat la ceasul timpului și s-au împodobit frumos cu elemente de sezon.

Cel mai contestat aspect festiv din această perioadă este muzica de Crăciun. Suntem la mijlocul lunii noiembrie, dar unele persoane nu mai au răbdare. Fie că recunosc asta cu mândrie, fie că se ascund și își pun căștile în care sună „Gingle bell rock”, ele preferă să intre mai repede în atmosfera Crăciunului. Specialiștii spun, însă, că acest lucru poate fi dăunător pentru sănătatea mentală. Află de ce în rândurile de mai jos!

note muzicale

Iată de ce nu ar trebui să asculți colinde înainte de vreme!

Psihologul Linda Blair susține că abundența de muzică de Crăciun care se aude deja prin toate magazinele, mult prea devreme, îi face pe oameni să se gândească la toate lucrurile pe care le au de făcut înainte de sărbători. Fie că este vorba despre probleme financiare sau alte chestiuni ce au rămas nerezolvate din timpul anului, colindele reprezintă o sursă în plus de presiune. Blair pune accent pe faptul că muzica acestei sărbători este un factor ce accentuează și crește nivelul stresului. Perioada Crăciunului este una în care toată lumea se gândește la cadourile pentru cei dragi, toate lucrurile necesare pentru organizarea mesei festive sau planificarea unei vacanțe reușite: nu e doar o perioadă de distracție, dar și una de tensiune.

Psihologul susține că, de fapt, tu te concentrezi să nu auzi ceea ce ți se impune să auzi, ceea ce te determină să te stresezi și să îți crească nivelul de nervozitate. Blair adaugă faptul că cei care lucrează în centrele comerciale sunt cel mai afectați de acest lucru și ajung să nu se mai poată concentra asupra sarcinilor de la locul de muncă. Ascultarea acelorași melodii în fiecare zi, la nesfârșit, contribuie la diminuarea motivației necesară pentru a duce la bun sfârșit îndatoririle. Muzica de Crăciun ajunge să îi irite astfel pe oameni, mai ales dacă este ascultată în exces și cu mult înainte de vreme.

cheia sol

Potrivit unor cercetări realizate de americani, comercianții preferă să pună muzică de Crăciun mai devreme pentru a crește vânzările și pentru a-i încuraja pe oameni să înceapă deja cumpărăturile specifice sărbătorii. Mijlocul lui octombrie s-a dovedit a fi perioada potrivită pentru acest lucru, oricât ar suna de ciudat. Cu toate acestea, specialiștii le recomandă celor care lucrează în magazine să evite să pună melodii de Crăciun mai devreme, pentru că, în loc să răspândească veselie, acestea vor fi enervante și nu vor mai crea atmosfera magică.

Dacă faci parte din categoria celor care nu țin cont de cât timp mai este până la Crăciun și simt deja spiritul cu ajutorul muzicii, este recomandat să îți amâni puțin plăcerile. Fiecare are libertatea de a face ce vrea, dar perioada Crăciunului are un farmec specific, care trebuie să fie simțit la momentul potrivit.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Câți ani trăiește un pacient cu demență
Câți ani trăiește un pacient cu demență
Cu ce vedeta din muzica te identifici?
Incepe quiz
Cu ce vedeta din muzica te identifici?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (259 vizite)