Despre hipnoză: ce efecte are asupra creierului

Despre hipnoză: ce efecte are asupra creierului

Redactor Alexa Galgau

Hipnoza este un domeniu fascinant și o metodă de tratament învăluită în mister, despre care oamenii nu știu foarte multe lucruri. De obicei, când spunem „hipnoză”, ne gândim la o stare de transă în care creierul lucrează altfel sau care ne ajută să ne reprogramăm mintea, însă nu știm exact cum funcționează și ce efecte are.

Te invităm să citești mai multe despre hipnoză și să descoperi cum și de ce funcționează atât de bine!

Despre hipnoză: o scurtă istorie

Aproape toate culturile lumii au o istorie a transelor hipnotice, care multă vreme au fost considerate stări spirituale sau oculte. După ce au fost descoperite beneficiile acestor transe, ele au început să fie folosite în numeroase scopuri. În India și în China, hipnoza era folosită pentru a reduce durerea din timpul unor proceduri medicale. Această practică a ajuns în cele din urmă și în Europa, în 1794. Interesant este că hipnoza a fost cea care a inspirat multe dintre povestirile fraților Grimm, pentru că unul dintre ei, Jacob, a fost pus într-o astfel de transă pentru o operație.

După ce au fost inventate alte metode de anestezie, hipnoza a intrat într-un con de umbră, iar medicii au început să fie tot mai sceptici în privința ei. În vremurile mai moderne, după apariția cinematografiei, hipnoza a devenit o temă foarte exploatată în filme, ajungând astfel undeva la granița dintre pseudoștiință și știință. Tot în vremurile moderne, hipnoza a reintrat în atenția lumii medicale, însă de data aceasta ca o ramură a medicinei alternative, care nu este luată atât de în serios ca altele. Hipnoza este folosită uneori pentru a trata dependențe, stresul posttraumatic, insomnia și diverse tipuri de probleme mintale, însă puțini știu exact ce efecte are hipnoza asupra creierului și de ce funcționează.

Cum funcționează hipnoza

O persoană aflată într-o stare de transă indusă de hipnoză pare ruptă de realitate, dar este trează. Unul dintre semnele hipnozei veritabile este scăderea mișcării oculare și a reflexului de a clipi, până în punctul în care, uneori, persoanei hipnotizate trebuie să i se amintească să clipească. Din cauza acestei stări, pacientul pare că nu este atent, dar adevărul este că se află într-o stare de atenție sporită, în care multe părți ale creierului se activează, mai puțin una: precuneusul. Acesta se activează în timpul tuturor activităților și este acea parte a creierului care ne face să fim conștienți de noi înșine și de localizarea noastră în spațiu.

Pentru că această parte a creierului nu este activă în timpul hipnozei, pacientul poate să se concentreze pe imaginea care îi este indusă de cel care îl hipnotizează, însă fără a se plasa pe sine în acea imagine. Cu alte cuvinte, atunci când ești într-o stare de hipnoză, devii spectator al propriei vieți sau al unei situații, fără ca „EU” să mai existe. Tocmai de aceea, poți să îți păstrezi calmul și obiectivitatea, în timp ce trăiești sau vezi niște scene care în mod obișnuit te-ar terifia.

Cea mai fascinantă parte a hipnozei este faptul că, în starea respectivă, poți să îți amintești lucruri pe care le-ai uitat în mod conștient. Creierul, în schimb, este o mașinărie incredibilă, care stochează absolut tot, iar informația nu se pierde, deși nu mai poate fi accesată mereu (ca să putem funcționa eficient). Deși nu este înțeles complet acest procedeu și există oameni de știință care sunt foarte sceptici cu privire la abilitatea „hipnotiștilor” de a scoate la suprafață orice informație din trecutul unei persoane, hipnoza poate să pătrundă în mintea pacienților mai mult decât orice altă metodă. Mai mult, hipnoza poate să inducă o stare de amnezie reversibilă, chiar dacă se întâmplă foarte rar. Amnezia indusă de hipnoză nu presupune ștergerea memoriei, ci doar suprimarea ei.

Mai există și alte efecte incredibile ale hipnozei, cum ar fi sugestia posthipnotică. În timpul ședinței de hipnoză, pacientul este „sensibilizat” la un anumit stimul, pentru ca mai apoi să reacționeze într-un anumit fel, într-un anume context, ceea ce poate ajuta, de exemplu, la tratarea unor dependențe.

Dar poate cea mai importantă urmare a hipnozei este suprimarea durerii, datorată, în parte, faptului că pacienții nu mai sunt conștienți de sine, deci nici nu mai au aceeași percepție senzorială. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că experiențele noastre sunt mult mai influențate de percepție decât de realitate. Cu alte cuvinte, dacă te aștepți să doară ceva, durerea este cauzată în mare măsură de percepția ta, nu de senzația propriu-zisă.

Desigur, unde există atât de mult potențial de a influența mintea cuiva, există și multe pericole, motiv pentru care hipnoza este încă un teritoriu neexplorat complet. Deși am vrea să știm mai multe despre hipnoză, poate că este mai bine să nu descoperim metoda de a ne „juca” cu mintea atât de ușor.

Articolul urmator
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (541 vizite)