Eşti prea dură cu tine când greşeşti? Uite cum să te ierți

Eşti prea dură cu tine când greşeşti? Uite cum să te ierți

Sorina Corneanu

Ți s-a întâmplat să greșești și, în ciuda timpulului care a trecut, să rămâi singura persoană care nu te-a iertat? Iertarea de sine este cea mai dificilă, de cele mai multe ori pentru că privești problema din interior, drintr-o perspectivă automat subiectivă, iar procesul iertării se complică pe măsură ce analizezi mai mult situația. Însă iertarea, în special cea a propriei persoane, reprezintă factorul esențial în călătoria care vizează liniștea ta interioară și fericirea pe care o cauți.

Pași pe care să îi urmezi pentru a reuși să te ierți

Motivul pentru care cele mai multe persoane simt vinovăție sau rușine pentru acțiunile întreprinse în trecut este că acestea nu sunt în concordanță cu valorile și credințele lor actuale sau din trecut. Însă, în procesul iertării, greșelile din trecut sunt un ghid foarte bun care sprijină identificarea a ceea ce consideri important. Prin identificarea moralei și a valorilor, începi să te apropii mai mult de ceea ce ești, de ceea ce îți dorești și să ai o imagine mai clară despre cauzele care au dus la ceea ce te-a făcut să te întorci împotriva ta. Întotdeauna, identificând cauza problemei, vei fi cu un pas mai aproape de rezolvarea ei. Caută cauza, pentru că ea te va ajuta să te intelegi mai bine și să te ierți!

maini intinse soar

Acceptarea este pasul numărul doi, foarte important în procesul iertării. Acceptând că ai călcat peste valorile tale, că ai acceptat să fii altcineva decât știi că ești și ai greșit, te apropii de reușita iertării de sine. Blamându-te, nu vei rezolva nimic, din contră. Egoul îți poate spune că nu e ușor să accepți și să lași în urmă. În realitate, e mai ușor decât îți imaginezi, depinde doar de tine, de dorința ta de vindecare sufletească și de conectarea cu sinele tău. Acceptarea vine din reconectarea cu tine, mai exact din faptul că îți dorești cu adevărat să te ierți. Așadar, nu-ți rămâne decât să lași trecutul... în trecut!

Ia o foaie de hârtie și scrie cum ai face lucrurile dacă ai putea schimba ceva. Scriind, eliberezi tensiunea din subconștient, înveți cum să gândești pozitiv și dai drumul procesului de iertare. Mai mult decât atât, scriind, vei înțelege și ce anume te-a deranjat cel mai mult în situația care te-a determinat să fii atât de supărată pe tine și vei ști cum să procedezi pe viitor.

Descoperă beneficiile iertării asupra sănătății tale!

Nu e prea târziu să schimbi ceva. Chiar dacă totul s-a petrecut în trecut și aparent nu mai poți reface nimic, să începi chiar de astăzi să te comporți în concordanță cu valorile tale morale și exact la fel cum ți-ar fi plăcut să te fi comportat în trecut e un pas esențial care îți va reda încrederea și te va ajuta să te ierți. Din păcate, decizia de a te simți vinovată toată viața sau o perioadă suficient de lungă poate avea consecințe dintre cele mai neplăcute și asupra sănătății tale.

Dacă nu-ți găsești suficiente resurse interioare pentru a începe să te ierți, atunci poate te motivează măcar gândul că îți afectezi sănătatea fizică, doar pentru un eveniment trecut, care nu mai poate fi schimbat. Nu e de mirare că studiile privind iertarea i-au determinat pe oamenii de știință să suspecteze că persoanele care întâmpină dificultăți de iertare sunt mai predispuse la infarct miocardic, tensiune arterială crescută, depresie și alte boli cronice.

Chiar dacă nu sună deloc firesc, să fii recunoscătoare pentru tot trecutul și greșelile tale înseamnă să accepți cine ești, deci, implicit, să te ierți și să mergi mai departe cu tine exact așa cum ești. Nu trebuie să te explici, nici să te schimbi, dar ești obligată să te ierți. Altfel, vei deveni inamicul tău numărul unu și te vei îndepărta tot mai mult de tine, iar rănile se vor adânci. Acceptă-ți greșelile, acceptă-te așa cum ești acum, fii cea mai bună prietenă a ta și vei găsi mult mai ușor drumul spre iertare. Iertarea este un instrument care îți arată ceea ce ai făcut în trecut, te ajută să îți recunoști greșelile și să mergi mai departe. Nu înseamnă să uiți, dar nici să te condamni. Pur și simplu acceptă, învață și mergi mai departe!

femeie fericita

Așa cum îi ierți pe ceilalți sau îi încurajezi să se ierte, considerându-le greșelile insignifiante, la fel ar trebui să te comporți și cu ține. Zâmbește-ți, vorbește-ți cu bunătate, poartă-te cu tine însăți cu iubire și vei observa că lucrurile nu stau chiar atât de rău. Câteva ședințe de psihoterapie, implicarea într-un domeniu nou, descoperirea de noi posibilități te-ar putea determina să îți răscumperi greșelile și să începi să faci echipă bună cu tine!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Esti prea visatoare cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Esti prea visatoare cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (267 vizite)