Lecții de viață de la Dalai Lama

Lecții de viață de la Dalai Lama

Redactor Alexa Galgau

Buddhismul este una dintre cele mai pașnice religii ale lumii, ai cărei adepți urmează calea compasiunii și a meditației pentru a evolua spiritual și a trăi o viață liniștită și fericită. Buddhismul Mahayana, una dintre ramurile acestei religii, s-a dezvoltat în special în Tibet și în regiunile apropiate, iar conducătorul spiritual actual al acestui curent religios, Dalai Lama al XIV-lea, este însuși întruchiparea înțelepciunii, având sute de milioane de adepți în întreaga lume și fiind mereu consultat pentru a rosti cuvintele potrivite în aceste vremuri tulburi și sângeroase.

Acest om sfânt a revărsat asupra omenirii nenumărate lecții de viață valoroase și continuă să lupte, la cei 81 de ani ai săi, pentru ca oamenii să lase deoparte ura și să trăiască pașnic, în iubire. Descoperă câteva lecții de la Dalai Lama care îți vor schimba viața!

10 Lecții de viață de la Dalai Lama

1. Aroganța nu poate fi niciodată justificată. Ea este rezultatul fie al unei stime de sine scăzute, fie al unor realizări superficiale. Dalai Lama ne învață că omul înțelept și trecut prin viață este întotdeauna modest, pentru că înțelege că nu este în măsură să îi judece pe ceilalți ca fiind inferiori lui. 

2. Oamenii există ca să fie iubiți, obiectele există ca să fie folosite. Conform lui Dalai Lama, ceea ce face ca lumea să fie atât de haotică este tocmai faptul că ne-am obișnuit să iubim obiectele și să folosim oamenii.

3. Compasiunea nu are legătură cu religia, ci este un concept universal. Conducătorul spiritual al Tibetului insistă asupra ideii că numai prin compasiune putem asigura supraviețuirea speciei umane. Iar tocmai lipsa compasiunii, atât de răspândită în ziua de azi, este cea care a dus la generarea atâtor conflicte în care milioane de oameni își pierd viețile.

Citește pe larg ce înseamnă compasiunea și cum o poți dezvolta pentru a deveni un om mai bun!

4. Dacă ești capabil să ajuți, ar trebui să faci acest lucru de fiecare dată. Dacă nu, ar trebui să te străduiești să nu faci rău. De altfel, aceasta este o mică parte a compasiunii, care te îndeamnă să le oferi sprijin celor care au nevoie și care te face să fii mult mai atentă la acțiunile tale, pentru că, dacă nu ești atentă, îi poți răni pe cei din jur.

5. Scopul vieții este să fii fericit. Nu ne-am născut ca să acumulăm avei și posesiuni, deși acesta devine scopul multora în viață, pentru ca apoi să apară regretul și suferința. Fericirea adevărată nu poate fi găsită în obiecte, ci în lucrurile mărunte, de zi cu zi, pe care adesea la trecem cu vederea în goana noastră după aur.

Descoperă 20 de lucruri gratuite pe care le poți face pentru fericirea ta!

6. Dacă păstrezi o atitudine pozitivă față de viață mereu, poți să fii mulțumit chiar și în cele mai nefavorabile circumstanțe. În buddhism, există credința că lumea înconjurătoare ia forma minții noastre - atunci când ne învățăm să privim mai degrabă lucrurile bune, vom găsi mereu câte un motiv să fim recunoscători vieții.Tot Dalai Lama spunea că atunci când crezi că totul merge pe dos, în viața ta încearcă să pătrundă o minune.

Dalai Lama-citat

7. Dușmanii ne oferă oportunitatea excelentă de a exersa răbdarea, perseverența și compasiunea. Putem să ne otrăvim sufletul cu ură față de dușmani zi de zi, sau să ne hrănim sufletul prin practicarea acestor calități.

8. Singura religie adevărată constă în a avea o inimă bună. Dacă ai observat, toate marile religii ale lumii au câteva puncte în comun, iar unul dintre acestea este iubirea față de aproape. Bunătatea este o calitate lăudată în toate scripturile, fie ele buddhiste, creștine sau ale altor religii importante.

9. Trebuie să păstrăm controlul asupra tehnologiei și să nu ne permitem niciodată să devenim sclavii acesteia. Atunci când tehnologia devine stăpâna noastră, ne transformăm încet încet în "mașinării" fără sentimente și făra compasiune, izolându-ne tot mai mult, ceea ce automat conduce la nefericire. 

10. Fii bun de fiecare dată când ai ocazia. Și ocazia există tot timpul. Nu este nevoie de gesturi mărețe pentru a schimba lumea în bine, ci fiecare gest mărunt venit din bunătate este un pas făcut către o lume mai bună și o viață mai fericită. Dar nu trebuie să crezi pe cuvânt, ci să încerci, ca să te convingi!

Avem atât de multe de învățat de la Dalai Lama, acest învățător blând și plin de compasiune, care de 50 de ani ajută omenirea cu înțelepciunea sa!

 

Surse foto: Getty

Articolul urmator
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Test chinezesc: Ce mesaj are prajitura ta cu ravas?
Incepe quiz
Test chinezesc: Ce mesaj are prajitura ta cu ravas?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.