Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Mit demontat: dragostea la prima vedere există!

Marţi, 21.08.2018
de Ana Munteanu

Da, ne putem îndrăgosti la prima vedere cu adevărat, acest lucru nu este un mit, cum am fost lăsați să credem până acum! Lucru dovedit în urma unui studiu efectuat recent de niște psihologi din New York. Potrivit acestora, acest fenomen declanșează în corp fix aceeași trăire euforică pe care o stârnește consumul de zahăr.

De când lumea, filozofii au încercat să dea de capăt acestui subiect fascinant, și acum a venit rândul psihologilor să facă asta. Aproape fiecare mare filozof – de la Platon la Kant – a susținut teoria conform căreia frumusețea stă în ochii privitorului și că pentru a te lăsa cu adevărat pătruns, afectat de acea frumusețe, trebuie să o studiezi intens și îndeaproape.

Cu toate acestea, studiul mai sus menționat ne arată că treburile stau mult, mult mai simplu de atât: se pare că o persoană are nevoie de numai o secundă (!) ca să își dea seama dacă persoana la care se uită i se pare frumoasă sau nu. Și, pe deasupra, se pare că și putem cuantifica intensitatea trăirii în cauză, întregul corp simțind un val imens de plăcere, asemănător aceluia pe care îl avem când mâncăm ceva dulce.

Studiul, publicat zilele acestea în “Current Biology”, are ca scop principal - oricât de neobișnuit ar suna - măsurarea propriu zisă a frumuseții, pentru a putea înțelege cum ne afectează aceasta în viața de zi cu zi. Denis Pelli, profesor de psihologie la NYU și coordinator al studiului, a declarat următoarele: ”Știința spune că frumusețea este subiectivă și nu poate fi măsurată. Dar unele dintre proprietățile ei cheie urmează niște reguli simple. Filozofii consideră că a considera ceva frumos declanșează niște sentimente complexe, o plăcere deosebită. Cu toate acestea, analiza noastră de cercetare în domeniu ne arată că este vorba de o simplă plăcere trăită foarte intens – nimic complicat, special sau greu de categorisit.”

Denis Pelli și Aenne Brielmann, doctoranda cu care conduce studiul, nu au ajuns încă la o concluzie finală, însă – aceasta este doar prima parte dintr-un puzzle cu piese multe și importante.

Ce au constatat până acum? Că pentru a te lăsa pătruns 100% de frumusețea unui lucru trebuie să te concentrezi total pe el. Subiecții multitasking dintre cei supuși testului, în timp ce vedeau ceva frumos, erau mai puțin emoționați, afectați de acel lucru decât cei care nu făceau nimic altceva.

Oamenii din zilele noastre consideră, în general, că trebuie să analizezi, să contemplezi îndelung un om, un lucru pentru a-ți da seama dacă te simți atras/ă de el, dacă este pe gustul tău. Nimic mai greșit! O fracțiune de secundă este mai mult decât suficientă. Brielmann și Pelli reamintesc de constatările neurologilor care arată că astfel de experiențe sporesc activitatea în cortexul orbitofronal  - unul din "centrele de plăcere" ale creierului.

Cu toate că o înțelegere mai aprofundată a frumuseții și o analiză mai amănunțită a fenomenului de ”dragoste la prima vedere” ar putea distruge aproape în totalitate romantismul, cei doi cercetători merg mai departe cu studiul lor, deoarece o concluzie mai limpede ar putea schimba felul in care înțelegem luarea deciziilor.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!