Oamenii au început să considere sexul dezgustător, spun cercetătorii

Oamenii au început să considere sexul dezgustător, spun cercetătorii

Redactor Divahair.ro

Există multe motive pentru care ar trebui să îți placă să ai relații intime cu perechea ta. În primul rând, este vorba de îmbunătățirea considerabilă a funcțiilor creierului. Dacă nu știai până acum, un simplu sărut ne poate face să realizăm dacă suntem sau nu compatibili biologic cu o persoană. Mai mult decât atât, în timpul actului sexual sunt eliberați hormoni care te fac să te simți mai bine și să fii fericită. Printre celelalte beneficii ale sexului se numără arderea caloriilor, scăderea riscului de a răci și reducerea tensiunii arteriale.

Însă nu toată lumea este de acord cu această parte benefică a sexului sau cu actul în general. Noile studii arată că din ce în ce mai multe femei consideră sexul... dezgustător. Conform cercetătorilor de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, se pare că fiecare persoană are un anumit nivel de dezgust atunci când vine vorba de sex, însă acesta a crescut în ultimii ani, în special la femei.

cuplu certat care sta in pat

De ce consideră femeile că sexul este dezgustător

Studiul publicat în Philosophical Transactions of the Royal Society a ajuns la concluzia că există 6 tipuri de dezgust și că femeile le percep mult mai intens decât bărbați. Studiul a fost efectuat pe un număr de 2.500 de persoane. În cadrul acestuia, persoanelor participante li s-au dat 74 de scenarii revoltătoare. Printre acestea se numărau cel în care observi o persoană cu o infecție vizibilă și cel în care asculți pe cineva care strănută. Participanții au fost rugați să evalueze cât de dezgustați se simt. Cel mai mic nivel a fost „nu sunt dezgustat”, iar cel mai mare - „sunt total dezgustat”.

În ceea ce privește categoriile de dezgust, acestea au inclus: modul în care arată cineva, leziuni, sex, igienă, mâncare și animale. Dintre toate scenariile, rănile infectate provocau cel mai mare nivel de dezgust, urmate de încălcarea normelor de igienă (mirosul corporal).

Cercetătorii au evaluat dezgustul ca pe o emoție care ne ajută să evităm infecția, cunoscut și sub numele de „teoria evitării paraziților” sau „știința repulsiei”. Totuși, acest nou studiu este legat și de normele sociale.

De exemplu, mâncarea stricată poate duce la boli precum holera, iar a intra în contact cu persoane care miros urât și nu respectă normele de igienă poate duce la răspândirea leprei. Rănile deschise pot duce la răspândirea ciumei și a variolei. Sexul poate predispune la apariția unor infecții, precum sifilis sau gonoree.

virus

Dacă până acum am știut că dezgustul este o emoție și o reacție benefică pentru noi, acest studiu a vrut să arate că dezgustul poate fi și structurat, recunoscut și considerat un răspuns la infecții grave, care ne pot pune în pericol sănătatea. Așadar, dezgustul ne ajută să ne protejăm.

Cercetătorii au mai descoperit și că femeile au evaluat fiecare categorie cu un nivel de dezgust mai mare decât bărbații. Acest lucru i-a făcut pe oamenii de știință să ajungă la concluzia că bărbații au tendința de a avea un comportament mai riscant decât femeile. Femeile participante la studiu au spus că animalele bolnave și comportamentul sexual riscant sunt cele mai dezgustătoare scenarii.

Deși am început să înțelegem cum sunt transmise bolile abia din secolul al XIX-lea, este clar că oamenii au avut dintotdeauna un simț intuitiv de a evita un mediu care nu li se pare sigur, iar faptul că ne-am confruntat încă de la începutul omenirii cu boli a dus la dezvoltarea acestui simț al intuiției în ceea ce privește infecțiile.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Ce spun pantofii tai despre tine?
Incepe quiz
Ce spun pantofii tai despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (618 vizite)