Poţi să te vindeci prin rugăciune? Ce spun specialiştii

Poţi să te vindeci prin rugăciune? Ce spun specialiştii

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Oamenii de știință caută, de când lumea, un răspuns la poate una dintre cele mai arzătoare și cotroversate întrebări ale umanității: are rugăciunea puterea de a vindeca? Și dacă da, cum funcționează asta? Și, pe deasupra, de ce nu are efect asupra tuturor oamenilor?

Femeie rugandu-se in biserica

Există tămăduire de boală prin puterea rugăciunii?

Cum funcționează puterea vindecătoare a rugăciuni? Pagini, cărți întregi au fost scrise despre nenumăratele aspecte ale vindecării, iar, din punct de vedere biblic, comanda direct asociată cu vindecarea prin rugăciune vine de la Iacov 5:14:  “Este vreunul dintre voi bolnav? Să-i cheme pe bătrânii bisericii, ei să se roage pentru el şi să-l ungă cu untdelemn în Numele Domnului. Rugăciunea făcută cu credință îl va face bine pe cel bolnav, şi Domnul îl va însănătoși, iar dacă a săvâșit păcat, va fi iertat.“

Milioane de credincioși de pe întreg mapamondul – indiferent de religia de care aparțin – cred, într-o mica sau mare măsură, în puterea rugăciunii. Putere a rugăciuni pe care cei mai puțin credincioși și ateii convinși o consideră fie efect al autosugestiei, al meditației sau, pur și simplu, putere a subconștientului. Indiferent de grupul de care aparții din cele două – credincioși sau necredincioși – nu poți nega multitudinea de cazuri de vindecare prin rugăciune raportate, de-a lungul vremii, în întreaga lume.

Să ne întoarcem, totuși, la punctul de vedere principal al acestui articol: oamenii de știință mai sus menționați și concluziile la care au ajuns aceștia.

Ce cred oamenilor de știință despre vindecarea prin rugăciune

În urma celui mai riguros studiu făcut pe această temă – studiu realizat pe o perioadă mai lungă de 10 ani și având peste 1800 de subiecți – s-a ajuns nu la una, ci la mai multe concluzii.

Astfel, potrivit savanților, rugăciunile făcute de străini se pare că nu au adus nicio îmbunătățire în recuperarea integrității fizice a pacienților supuși operațiilor pe cord deschis.

Femeie crestina rugandu-se

De asemenea, pacienții care știua că au pe cineva care se roagă pentru ei au suferit mult mai multe complicații post-operatorii – precum bătăi anormale ale inimii -, poate din cauza faptului că și-au pus mai mult decât ar trebui baza în rugăciunile făcute.

Studiul în cauză a stârnit nenumărate controverse, nu numai în rândurile celor care au aflat de el, ci și între cercetătorii care au ajutat la el.

Pe de o parte exista tabăra care susținea, răspicat, că rugăciunea este, fără doar și poate – cel mai bun receptor la durere și boală și că poate ușura suferința printr-un mecanism care încă nu ne este nouă foarte clar.

Pe de altă parte, tabăra scepticilor consideră că orice sumă de bani cheluită pe seama rugăciunii – și a religiei, implicit – este absolut în zadar, ea implicând, automat o intervenție divină, supranaturală, care nu are nici cea mai mică legătură cu lumea exactă, matematică a științei.

Până la acesta de față, cel puțin 10 studii s-au mai făcut, pe tema efectelor rugăciunii asupra tămăduirii de boli, și toate 10 au avut, la final, rezultate mixte. Tocmai de aceea, toată lumea se aștepta ca această cercetare să fie, în sfârșit, lămuritoare. Studiul a fost condus de un medic cardiolog, Herbert Benson și de directorul unui institut medical care se ocupă atât de mintea cât și de trupul omului, localizat în Boston.

După publicarea studiului, cei 2 savanți care s-au ocupat de el, au spus oamenilor să nu considere rezultatul cercetării lor un verdict final, dar să țină cont de el pe viitor, când le vor spune celor suferinzi că rugăciunea îi va salva. "Problema ridicată de studierea religiei din punct de vedere științific este aceea că faceți rău fenomenului prin reducerea lui la elementele de bază care pot fi calculate, ceea ce atât la pângărirea științei cât și a religiei", a declarat Dr. Richard Sloan, profesor de medicină comportamentală la Universitatea Columbia și autorul cărții "Credința oarbă: Alianța nesfinţită a religiei și medicinei".

Studiul a costat 2,4 milioane de dolari - marea majoritate a banilor venind de la Fundația John Templeton, fundație care susține studiul religiei și al spiritualității -, a monitorizat 1802 pacienți de la 6 spitale, care au fost supuși unor operații de dublu bypass.

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Ce spun visele tale despre tine?
Incepe quiz
Ce spun visele tale despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (260 vizite)