Poți să treci vreodată, cu adevărat, peste moartea unei persoane dragi?

Poți să treci vreodată, cu adevărat, peste moartea unei persoane dragi?

Ramona Jurubita

Trecerea în neființă a unei persoane dragi provoacă o durere imensă și lasă de fiecare dată un gol adânc în sufletele celor care suferă o astfel de pierdere. Dacă ai trecut deja printr-o situație de acest fel, știi ce greu este să ajungi la ziua în care poți spune că te simți puțin mai bine.

Vindecarea depinde doar de tine și de modul în care faci față durerii, așa că nu trebuie să îți faci griji dacă trece prea mult timp fără să zâmbești sau dacă ai lăsat prea repede o glumă să îți alunge tristețea. Nu există o perioadă clar delimitată pentru manifestarea suferinței, având în vedere că fiecare om este și simte diferit.

Femeie copleșită de probleme, care privește tristă spre cer, gândindu-se la cineva care a trecut în neființă

Psihologii au oferit, de-a lungul timpului, sfaturi care te pot ajuta să faci față mai ușor amintirilor dureroase, suferinței și sentimentelor de vinovăție care apar în unele cazuri după moartea cuiva drag.

Cum faci față morții cuiva apropiat

După ce pierzi pe cineva apropiat, oamenii din jur pun presiune pe tine, spunându-ți că trebuie să mergi mai departe, să alungi gândurile negative și să te bucuri în continuare de viață. Nu-i așa că sintagma pe care ai auzit-o cel mai des atunci când ai trecut printr-un moment greu a fost „Viața merge înainte”? Repetarea obsesivă a acestei idei reprezintă o practică greșită pentru că psihicul uman are nevoie de o perioadă de acomodare în care să înțeleagă ce s-a întâmplat și să învețe să trăiască cu ideea că o persoană dragă nu îi va mai fi niciodată alături. Vindecarea necesită timp și răbdare, nimeni nu este obligat să se refacă după o traumă atunci când îi cere altcineva.

„Scopul meu, atunci când lucrez cu cineva care a pierdut pe cineva iubit, este să-l ajut să păstreze ceea ce are nevoie sau ceea ce simte că are nevoie să păstreze și să renunțe la ceea ce nu îi mai servește și nu este necesar de păstrat în minte.”, a spus psihoterapeutul Frank Anderson.

Persoana suferindă are tendința de a se izola, mai ales când observă că ceilalți își văd liniștiți de viață, iar un timp petrecut în singurătate este chiar necesar pentru ordonarea gândurilor. Specialiștii consideră benefică această perioadă de procesare, de acomodare cu ideea pierderii, având în vedere că este destul de greu de suportat avalanșa de emoții care vine odată cu tragedia suferită.

Psihoterapeutul Loredana Bica a explicat într-o postare pe Instagram cum ar trebui să reacționăm în cazul unei astfel de situații. Ea este de părere că orice om trebuie să își exteriorizeze suferința atunci când o simte, nu să își reprime emoțiile negative. Plecând de la un citat celebru al scriitoarei Vironika Tugaleva, Loredana Bica a dezvoltat ideea conform căreia este normal să fii trist și să te izolezi atunci când îți moare un apropiat, pentru că doar așa poți să ai timpul necesar pentru a te acomoda cu noua ta viață, în care nu mai este prezentă persoana de care îți este dor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Psihoterapeut Loredana Bica (@psihoterapeut.loredana.bica)

„"Viața merge înainte" este o zicală des întâlnită in diferite contexte de viață și în cabinet. Da, viața merge înainte, dar îți rămâne ție responsabilitatea să încetinești ritmul pentru a procesa și integra ”moartea” (fie ea metaforică - o pierdere, sau literalmente - un doliu). Moartea este finalul unui ciclu în viața noastră. Pentru a te învăța să stai în experiența pierderii ce face parte din viață, sau pentru a te învăța să experimentezi singurătatea- o altă provocare a vieții, sau lecția profundă și transformatoare a durerii. O ușă se închide. Ca apoi o alta să se deschidă. Și dincolo de ușa nouă ce se va deschide, tu vei fi o altă persoană. Cu o altă formă a ta, șlefuită și finisată de emoții ce poate nu le-ai simțit altădată. Dar care îți vor oferi posibilitatea să vezi realitatea actuală printr-o altă lentilă, într-un nou mod”, a scris psihoterapeutul Loredana Bica în dreptul fotografiei postate pe Instagram.

De asemenea, medicul specialist în psihoterapeutică, Frank Anderson, a explicat etapele necesare ca pacienții să se vindece după ce au avut un deces în familie. Iată care sunt cele mai bune soluții, pe care le poți pune și tu în aplicare dacă suferi din același motiv:

  1. Îmbrățișează amintirile cu acea persoană
    Rememorarea clipelor frumoase trăite alături de acel om îți pot aduce liniște, atunci când te vei vindeca, deci nu este o soluție să le uiți. Cel mai bine este să lași timpul să cearnă aceste momente și cu siguranță le vei păstra pe cele mai importante, pe care ți le vei aminti și după mulți ani.
  2. Nu îți reprima sentimentele
    Nu este bine să încerci să ignori durerea și să mergi mai departe ca și cum nu s-a întâmplat nimic pentru că vei ceda atunci când psihicul tău nu va mai putea ascunde durerea resimțită. Dă-ți voie să fii și slab în anumite momente, pentru că doar așa vei putea diferenția fericirea de tristețe.
  3. Adu-ți aminte că și emoțiile negative au rolul lor
    Când îți recunoști vulnerabilitățile devii mai puternic și este absolut normal să nu fii mereu doar fericit. Experiențele neplăcute au întotdeauna rol didactic și te vor ajuta în viitor.

Poți cu adevărat să treci peste moartea unei persoane dragi

Credința conform căreia timpul le rezolvă pe toate este valabilă și în astfel de cazuri. Mintea umană acceptă întotdeauna schimbarea provocată de moartea unei persoane dragi, dar după ce trece o anumită perioadă (care nu este standard la toți oamenii, având în vedere că fiecare are ritmul său de a procesa trăirile, fie ele pozitive sau negative).

Cercetarea „A da sens pierderii și a beneficia de pe urma experienței” cuprinde exemplele unor oameni care au reușit să nu se mai gândească tot timpul la pierderea suferită după ce a trecut un an, 13 luni sau 18 luni. Capacitatea de vindecare este diferită, depinzând în unele cazuri și de motivul decesului sau dacă acesta a fost anticipat sau brusc. De exemplu, vor accepta mai ușor ideea pierderii cei care au știut deja că persoana apropiată este bolnavă și nu mai are șanse de supraviețuire sau cei care aveau în familie un membru foarte în vârstă.
Studiile au arătat și faptul că că pierderile bruște îi pot face pe unii oameni să se confrunte cu sindromul stresului post-traumatic. Într-o astfel de situație, mersul la psiholog este cea mai eficientă soluție în procesul de vindecare.

Nu uita că sănătatea mintală este foarte importantă pentru un trai armonios și din acest motiv, trebuie să apelezi la ajutor de specialitate de fiecare dată când simți că nu poți face față suferinței. Nu compara procesul tău de vindecare cu al altor oameni care poate reacționează diferit la stimulii dureroși. Concentrează-te pe propria persoană și pe confortul tău psihic, dă-ți voie să suferi atât cât ai nevoie.

Citește și: 9 sfaturi care te pot ajuta să treci mai ușor peste încercări. Viața ta va fi mai ușoară dacă vei ține cont de ele

Surse articol: VerywellmindSueryderHelpguide

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
Terapia străveche de vindecare pe care o urmează nume mari de peste hotar. Ce spun medicii despre aceasta
Terapia străveche de vindecare pe care o urmează nume mari de peste hotar. Ce spun medicii despre aceasta
Treci repede peste despartiri?
Incepe quiz
Treci repede peste despartiri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (41)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (514 vizite)