Psihologia minciunii: cine minte și de ce

Psihologia minciunii: cine minte și de ce

Redactor Alexa Galgau

Nu există om care să nu fi mințit la un moment dat în viața sa. În vreme ce, uneori, minciunile mici își pot găsi o justificare, sunt mulți oameni care mint de îngheață apele și îi duc de nas pe cei din jur, chiar și pe cei apropiați. Te-ai întrebat vreodată care sunt motivele pentru care oamenii mint și cine este mai predispus să ascundă adevărul? Dacă înveți câteva lucruri despre psihologia minciunii, vei putea identifica mai ușor mincinoșii și nu vei mai cădea în capcanele lor!

Psihologia minciunii: cine minte și de ce

Problema cu mințitul este că, de multe ori, odată ce ai intrat pe această cale, e foarte greu să devii sincer din nou, pentru că ți-ai putea păta serios reputația. Toți avem în jur mincinoși patologici, care mint fără a clipi și nu își dau seama cât de distructiv este acest obicei pentru relațiile cu cei din jur.

Există diferite grade de minciună și diferite tipuri de mincinoși. Există mai multe motive pentru care un om ar putea ajunge să mintă:

  • teamă: de cele mai multe ori, acesta este sentimentul care ne împinge să mințim. Ne este teamă de ceea ce nu știm, de ce vor gândi alții despre noi, de consecințele acțiunilor noastre etc. Această teamă este mult mai puternică decât rațiunea, iar mințitul pare să fie singura soluție când mintea este încolțită. Poate cea mai frecventă cauză a mințitului este stima de sine foarte scăzută, din cauza căreia o persoană încearcă mereu să obțină o evaluare pozitivă de la ceilalți, chiar și prin intermediul minciunilor. În mod ironic, ceea ce ar trebui să crească stima de sine în această situație conduce tocmai la o scădere a ei, din cauza vinovăției.

  • manipulare: nu toți oamenii care mint au probleme cu imaginea despre sine sau o fac fără să își dea seama, din cauza unor mecanisme psihologice de apărare. Multe persoane sunt de-a dreptul manipulative și încearcă să îi joace pe degete pe cei din jur, pentru a obține diverse avantaje: sex, bani, statut social, putere sau chiar iubire. De altfel, este îngrijorător că mulți dintre noi ajungem să manipulăm inclusiv în relație, tocmai pentru a obține ce dorim de la partener. Citește AICI mai multe despre abuzul emoțional în cuplu!

  • vanitate/mândrie: nu puțini sunt oamenii care mint pentru a-și crea o imagine pozitivă și a-i impresiona pe ceilalți prin exagerare, o altă formă de minciună. Aici nu este neapărat vorba despre o stimă de sine foarte scăzută, pentru că și persoanele care au o părere bună despre ele însele pot „înflori” poveștile doar pentru „efectul artistic”.

  • diplomație: există și un tip de minciună mai degrabă pozitivă, la care recurgem de obicei când vrem să protejăm sentimentele cuiva drag sau când suntem într-o situație care ne obligă să fim diplomați. Această minciună este des practicată în relațiile amoroase. De exemplu, când îți întrebi iubitul dacă te-ai îngrășat, deși știi bine că da, iar el îți răspunde: „Arăți foarte bine, nu mi se pare că ai luat în greutate!”, aceasta este o minciună. Acum, întrebarea este: ce e mai greu de suportat - adevărul sau minciuna?

În ceea ce privește profilul psihologic al mincinosului, află că de obicei oamenii cu personalitate extravertită mint mult mai des decât introvertiții. Credeai că bărbații mint mai frecvent decât femeile? Te-ai înșelat. Studiile arată că ambele sexe mint în aceeași măsură. Diferența între cele două sexe este că femeile au mult mai des tendința de a minți din bunătate când interacționează cu alte persoane, pentru a le proteja sentimentele. Desigur că și bărbații fac acest lucru, dar într-o măsură mult mai mică. De fapt, conform studiilor, de cele mai multe ori, reprezentanții sexului tare spun minciuni care servesc propriilor lor scopuri.

Într-un cuplu, îndrăgostiții se mint foarte des, dar acesta nu este neapărat un lucru rău. În vreme ce anumite minciuni sunt, într-adevăr, dăunătoare, altele sunt de neevitat și chiar necesare. Iată când e permisă și când e interzisă minciuna în cuplu!

Psihologia minciunii ne învață că totul este nuanțat și că a minți nu este neapărat o acțiune negativă fără excepție. De multe ori, minciuna este o componentă a politeții sau a diplomației și devine un rău necesar, fără de care relațiile noastre s-ar degrada semnificativ. Cu toate acestea, trebuie să învățăm să identificăm intenția minciunii și să ne ferim de cei care vor să ne manipuleze sau să ne facă rău.

Articolul urmator
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
Ce fel de minte ai?
Incepe quiz
Ce fel de minte ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (259 vizite)