Recesiunea socială sau cum izolarea ne readuce în viață fantomele trecutului

Recesiunea socială sau cum izolarea ne readuce în viață fantomele trecutului

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Pe măsură ce lupta împotriva coronavirusului devine din ce în ce mai acerbă, apar și efecte tot mai profunde ale izolării sociale la care suntem forțați de prezenta stare de lucruri. 

Pe lângă inconvenientul de a lucra de acasă, de a renunța la distracțiile preferate, precum mersul la restaurant sau la cinematograf, izolarea socială are și efecte puternice asupra sănătății noastre fizice și psihice. Aceste efecte pot fi atât de severe, încât pot conduce chiar la moarte prematură. Prin asociere cu crizele economice, acest tip de izolare a fost denumită ”recesiune socială”, pentru a sublinia influențele ei profunde asupra psihicului uman. 

izolare masca

Recesiunea socială prelungită are efecte nocive asupra sănătății

Ca urmare a stării de stres determinate de izolare, nivelurile inflamatorii cresc în organismele noastre. 

”Persoanele care au conexiuni sociale mai ample sunt mai puțin afectate, în vreme ce persoanele singuratice și izolate încep să aibă niveluri tot mai mari de inflamație cronică. După cum se știe, inflamația cronică este conectată cu tot felul de boli cronice. Este, de exemplu, legată de funcțiile cardiovasculare, precum tensiunea arterială, rata bătăilor inimii, dar și de îmbătrânirea celulară și creșterea nivelului de cortizol.”, arată Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie și neuroștiințe la Brigham Young University.

”Singurătatea crește riscul morții premature cu 26%, izolarea socială totală cu 29%, iar mai mulți ani de singurătate și izolare cu 32%”, continuă Holt-Lunstad.

Aceste rezultate sunt corelate cu o izolare socială de ani de zile. În cazul unei izolari de câteva săptămâni, riscul apariției inflamațiilor și bolilor este relativ scăzut. Efectele sunt, mai degrabă, psihologice, dar și starea de sănătate fizică poate fi influențată indirect. 

”Avem dovezi că perioadele de izolare scurte au efecte reversibile asupra stării noastre psihice. Dar, de exemplu, dacă presiunea arterială crește, din cauza acestor efecte, se poate instala o condiție cronică de hipertensiune. 

În cazul celor care au probleme fizice preexistente, izolarea poate determina creșterea nivelului unor substanțe dăunătoare în organism, ducând la evenimente dramatice. Însă, pentru majoritatea oamenilor, o stare de izolare pe termen scurt nu va provoca astfel de probleme.

Relațiile sociale te ajută să faci față stresului

Atunci când simți că ai alte persoane în viața ta pe care te poți baza, răspunsul organismului la stres poate fi diferit, mai adaptat și fără efecte fizice serioase. Pe de altă parte, când relațiile tale sociale sunt întrerupte pentru o perioadă, se pot instala anxietatea și depresia. 

”Am evoluat ca ființe sociale. Fie că este vorba de familiile noastre, de grupurile din care facem parte, căutăm întotdeauna și ne bazăm pe relațiile cu ceilalți. Așa că, atunci când nu avem aceste relații, simțim o stare de vid, pentru că sutem conectați unii cu ceilalți într-un mod încă neînțeles pe deplin.”, arată Dhruv Khullar, medic și cercetător la Weill Cornell Medicine din New York,

Din fericire, avem la dispoziție mult mai multe posibilități de a ne păstra conectați decât existau cândva. Mesajele, telefonul sau sesiunile video pot preveni sentimentul de singurătate și izolare. 

”Tehnologia nu este un substitut perfect. Contactul fizic, sentimentul de a fi față în față cu o persoană sunt de neînlocuit și fac parte din viața noastră de milenii. Dar faptul de a ne conecta digital nu este de neglijat, iar, cu cât experiența este mai completă, cu atât mai bine. Deci, un telefon este mai bun ca un mesaj, iar o videoconferință este mai bună decât un telefon.” susține dr. Khullar. 

izolare tv

Este important ca persoanele în vârstă, care sunt cele mai vulnerabile și trebuie să stea cel mai mult în casă, să fie susținute în această perioadă. Acest lucru este cu atât mai necesar cu cât unii vârstnici nu pot folosi prea bine tehnologia prezentă, așa că nu au acces la mesaje sau la sesiuni video. 

În izolare, pot reînvia fantomele trecutului

Atunci când petrecem prea multă vreme cu noi înșine, lucruri care ne macină din trecut pot să ne invadeze, iar acesta este una dintre cauzele importante ale stresului și depresiei. Amintirile noastre au o viață proprie, mai ales cele dureroase, iar singurătatea le sporește intensitatea. 

Eșecurile, relațiile pline de mânie și resentimente, remușcările, sentimentele de nedreptate, toate pot fi trezite în starea de recesiune socială. În astfel de momente, te poți trezi privind neputincios cum prin fața ta se derulează tot șirul de lucruri care te-au rănit, regrete pentru ceea ce ai fi putut să faci sau pentru ceea ce nu ar fi trebuit să faci. 

În astfel de situații, te poți lăsa copleșit, devenind o victimă a trecutului sau poți decide că ești responsabil de propria ta fericire și trebuie să schimbi ceva, ca să te protejezi. Poate că nu este ușor să faci această schimbare, mai ales pe fondul izolării, dar trebuie să ai mereu în minte că de schimbarea respectivă depinde sănătatea ta.

ingrijorare

Așa că, în loc să te scufunzi în trecut, încearcă să pui lucrurile într-o altă lumină, aplicând un program de transformare interioară, mai ales că ai la dispoziție mai mult timp. Folosește ocazia pentru a repara relațiile, pentru că, așa cum îți arată această perioadă de recesiune, ele sunt cele mai prețioase bunuri pe care le ai. 

10 fapte care pot transforma atitudinea față de trecut

Pentru a nu fi bântuit de fantomele trecutului, în perioadele în care stai mai multă vreme singur, aplică aceste 10 principii care îți pot vindeca viața:

1. Înțelege că trecutul nu există

De fapt, ceea ce trăim, chiar și amintirile dureroase sunt acum, în prezent. O amintire este doar un gând care te bântuie în acest moment și pe care poți alege să-l întrerupi sau să-l schimbi. Depinde de tine dacă îi dai putere sau îl lași să se estompeze și să dispară. Dacă vrei să te eliberezi de trecut, concentrează-ți, pur și simplu, atenția pe momentul prezent. 

2. Amintirile nu sunt adevărata problemă

Așa cum am spus, amintirile sunt doar gânduri, tu le dai putere și sens. Acele lucruri s-au întâmplat cândva, nu mai au nici o treabă cu prezentul, dar tu continui să rămâi agățat emoțional de ele. De aceea, ele capătă forță și îți afectează experiența prezentului. Dacă vrei să te eliberezi de ele, nu le mai acorda interesul tău. Realizează că sunt simple gânduri, care stau în calea fericirii tale. 

3. A te vindeca înseamnă a lăsa gândurile și emoțiile să treacă

Dacă vrei să te vindeci de trecut, trebuie să schimbi relația pe care o ai cu gândurile și emoțiile tale. Asta nu înseamnă că poți uita cu totul trecutul sau că trebuie să ignori ceea ce simți. Pur și simplu, învață să privești stările tale interioare ca pe ceva trecător, care își face apariția asemeni norilor pe cer și tot ca ei dispare, dacă nu îi dai putere și consistență. 

4. Tu alegi pe ce aspecte din trecut te concentrezi

Ai puterea să crești acele părți din trecutul tău care îți fac bine. Dacă alegi să cultivi tristețea, regretul și răzbunarea, ele vor deveni realitatea ta. Dar poți să te concentrezi pe lucrurile frumoase, pe relațiile pozitive, aducând astfel lumină în existența ta. 

5. Asumă-ți responsabilitatea pentru propria fericire

Tu alegi dacă lași trecutul să te înrobească și devii o victimă ori lucrezi la fericirea ta. A-ți asuma responsabilitatea înseamnă a renunța să te mai hrănești din suferință, a debloca gândurile și sentimentele care te țin captivă, a-ți deschide inima către prezent. 

6. Renunță la poveștile care îți invadează spiritul

Atunci când ne gândim la trecutul nostru, facem tot felul de povești și scenarii. Reinterpretăm faptele. dăm greutate anumitor aspecte, ne privim ca pe niște victime. Dar acestea sunt simple istorisiri ale minții, de care ne putem elibera. Privind cu atenție și în mod obiectiv faptele, poți observa ce gânduri și sentimente îți provoacă, ce senzații corporale îți determină, cum se schimbă de la o clipă la alta. Dacă vei privi aceste lucruri în mod conștient, ele nu vor mai deveni povești și fantezii care să îți întunece sufletul/ 

7. Unele credințe pot sta în calea libertății tale

Nu numai falsele istorii, ci și falsele credințe te pot bloca în trecut. Dacă ai convingerea că ai greșit și trebuie să ispășești ceva, că cineva a fost nedrept cu tine și aștepți să-ți ceară iertare, că viața este nedreaptă sau că ai fost rănit atât de tare încât nu te vei vindeca niciodată, chiar aceste convingeri stau în calea eliberării tale de fantomele din trecut. 

8. Problemele de relație din prezent pot fi influențate de ancorarea în trecut

Ești un produs al trecutului tău, iar acele idei care îți domină mintea, legate de relații vin, la rândul lor din trecut. De aceea, este posibil să repeți modele relaționale vechi, care nu-ți permit să fii fericit. Este necesar să privești orice relație ca pe ceva din prezent, în loc s-o vezi distorsionată de umbrele trecutului. 

9. Păstrează calea de mijloc

Dacă te cufunzi în sentimentele trecutului, vei suferi. Dacă le tratezi cu superficialitate și încerci să le ignori, nu îți vei lua lecția pe care ți-o oferă. Calea de mijloc este să privești aceste sentimente cu claritate și inteligență, fără să te lași copleșit de ele, dar și fără să neglijezi învățămintele lor. 

10. Află cine ești cu adevărat

Dacă te lași definit de trecut, trăiești doar cu o parte din tine. Te vei vedea mereu ca pe o persoană care a greșit sau ca pe o victimă a abuzului și nedreptății, te vei considera întotdeauna trădat sau neiubit. Acest lucru înseamnă să trăiești blocat într-o falsă imagine de sine.  Este ca și cum ai purta mereu niște haine vechi, care ți-au rămas mici. Viața este o reverberație de sentimente, gânduri, stări, evenimente și persoane care vin și trec, dar tu ești mai mult decât toate acestea. Atunci când îți vei da seama care este adevăratul tău sine, te vei elibera de fantomele din trecut. 

În perioada de restricții sociale, este binevenit să practici acest program, pentru a nu mai adăuga la neajunsurile izolării și suferințele trecutului. În felul acesta, te asiguri că măcar o parte din stresul tău este diminuat și că nu aduci mai multă anxietate și depresie în prezent. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce spune viata sociala despre tine?
Incepe quiz
Ce spune viata sociala despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (639 vizite)