Să fii fericit nu înseamna că este totul perfect în viața ta

Să fii fericit nu înseamna că este totul perfect în viața ta

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Cineva spunea că să fii fericit nu înseamnă că totul este perfect în viața ta, ci că poți privi dincolo de imperfecțiuni, pentru a găsi frumusețea și seninătatea vieții.

Cu toții considerăm că avem o misiune: să fim cei mai buni, să ne împlinim întregul potențial,  să fim fericiți, să avem casa perfectă, familia, partenerul și jobul ideale. Toți avem o listă de obiective de împlinit, cu toții vrem să fim remarcați, să-i facem pe părinții noștri să fie mândri de noi, să urcăm pe scara ierarhică, să câștigăm mai mulți bani, să avem succes.

Viața a devenit o bandă pe care alergăm încontinuu, fără să ne putem opri,  chiar dacă mergem într-o direcție greșită. Pe măsură ce alergăm mai repede pentru a încerca să progresăm pe această cale, obiectivul nostru devine tot mai evaziv, mai amăgitor.  Vom reuși vreodată să atingem acel obiectiv suprem: fericirea?

fericire

Goana noastră după succes este adevăratul motiv al nefericirii

Avem așteptări atât de înalte de la noi, atât în viața noastră profesională, cât și în familie și încercăm din răsputeri să ne conformăm idealurilor pe care le vedem în reclame, fie că este vorba de sănătatea noastră, de felul în care arătăm sau de familia și casa noastră. Ca și cum nu ar fi suficient, privim în jur și avem senzația că toți ceilalți au reușit, că toți ne-au luat-o înainte. 

Suntem atât de naivi încât nu realizăm că media prezintă întotdeauna doar cea mai bună parte a lucrurilor. o parte nerealistă, la care noi încercăm din răsputeri să ne adaptăm. Dar nu avem cum să atingem acea falsă fericire, așa că suntem setați din start să eșuăm. 

 Petrecem ani încercând să ajungem în top, să-i mulțumim pe cei de lângă noi, uitând de propria noastră fericire, devenind din ce în ce mai dezamăgiți și mai lipsiți de bucurie. Viața perfectă pare de neatins, deși în ochii celorlalți putem să apărem ca un prototip de succes. 

Realitatea este că viața adevărată este plină de imperfecțiuni.Dacă nu vrei să eșuezi lamentabil în căutarea fericirii, este necesar să adopți câteva principii sănătoase:

- Adesea, lucrurile nu merg conform planurilor noastre, iar lista noastră de obiective nu poate fi totdeauna atinsă

- Nu trebuie să faci totul, este de ajuns ceea ce reușești să faci

- Nimeni nu are o viață perfectă (indiferent ce afișează pe Facebook sau la TV)

- Fericirea nu este un punct final în viitorul îndepărtat, unde ajungi când rezolvi toate problemele și atingi perfecțiunea

Căutarea perfecțiunii ne oprește să fim fericiți

Una dintre marile cauze ale nefericirii sunt propriile noastre așteptări, lipsa de flexibilitate a minții noastre, care ne împiedică să acceptăm că lucrurile se transformă în jurul nostru, că perfecțiunea nu există și că ne putem bucura indiferent de ce se întâmplă în afara noastră.

Ne planificăm weekendul perfect, dar ne trezim că afară plouă și toate planurile noastre pică. Acest lucru ne face nefericiți, pentru că lucrurile nu se potrivesc cu proiecțiile și așteptările noastre. În loc să ne bucurăm că este în continuare weekend și putem petrece timp cu cei dragi, ne simțim iritați și nemulțumiți, pentru că ce ne propusesem a fost dat peste cap. 

femeie razand

Ne propunem liste de obiective, care nu se termină niciodată, pentru că mereu mai apare ceva de făcut, un lucru nou de cumpărat, ceva de schimbat în casă, un gadget de ultimă oră pe care trebuie neapărat să-l avem. Banii nu ne ajung așa că este necesar să muncim mai mult, ca să ne putem cumpăra ceea ce credem noi că reprezintă fericirea. Ne imaginăm mereu că vom ajunge în acel punct perfect, în care ne simțim împliniți, iar totul este confortabil și strălucitor. Dar nu ajungem niciodată acolo, pentru că ne dorim mereu mai mult și mai mult. 

 Ne orientăm după modele artificiale promovate în media și căutăm partenerul perfect, fără defecte, când a fi uman înseamnă tocmai a fi imperfect. 

Viața este plină de suișuri și coborâșuri și în existența oricărui om vor apărea furtuni. Lucrurile nu pot fi totdeauna așa cum le dorim. 

Căutăm jobul perfect, de care să ne bucurăm în fiecare zi, dar orice loc de muncă are lucrurile sale bune și pe cele mai puțin plăcute. Chiar și cei care fac doar ceea ce îi pasionează se plâng de călătorii, de mass media, de program și de presiunea celebrității. 

Fiecare nor întunecat este căptușit cu o margine de argint, spune o veche zicală. În mijlocul lucrurilor imperfecte se ascunde fericirea, la fel cum în inima perfecțiunii este mereu ceva de care să ne plângem. 

Căutarea perfecțiunii ne blochează alegerile

Ajungem la o răscruce în viață și nu știm ce drum să apucăm. Ne temem să nu greșim, dar cum am putea ști ce căutăm, dacă nu vedem capătul drumului?

Adesea, rămânem blocați în lucruri care nu ne satisfac, pentru că ne este teamă de alegeri. Dacă nu vom face alegerea perfectă? Această temere absurdă ne poate ține legați de un serviciu care ne displace sau de o persoană care nu ni se potrivește. 

Maturitatea înseamnă să înțelegi că nu există căi perfecte. Fiecare alegere are părțile sale bune, dar și dezavantajele sale. 

Fericirea nu apare la capătul unui drum, după ce ai făcut alegerea perfectă. Ea ne însoțește tot timpul, în micile momente imperfecte ale vieții de zi cu zi. 

Se poate ca la petrecerea ta să plouă, mâncarea să se ardă sau sistemul audio să se defecteze. Cu toate astea, te poți simți fericit cu cei dragi, în mijlocul atâtor lucruri imperfecte. 

În societatea de azi, oamenii vor mereu mai mult, mai bine, dar când au ce și-au dorit (casa perfectă, mașina de ultimă generație, partenerul ideal) constată că nu sunt mulțumiți. Când lucrurile încep să-și piardă noutatea, ne trezim din nou că vrem altceva. că suntem în căutarea unei noi fericiri. 

Uităm un adevăr simplu: A fi fericit nu înseamnă să le ai pe toate. Înseamnă, mai degrabă, să fii recunoscător pentru ceea ce ai. Fericirea înseamnă să iubim ceea ce avem, nu să urmărim mereu lucrurile pe care credem că le dorim. Dacă ne putem concentra pe ceea ce este bine în fiecare moment imperfect, cu siguranță că ne vom simți cu toții mult mai împliniți. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?
Incepe quiz
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (267 vizite)