Să îți faci griji e o mare pierdere de timp! Invață cum să îți revii și să preiei controlul asupra vieții tale, în mai puțin de 5 minute

Să îți faci griji e o mare pierdere de timp! Invață cum să îți revii și să preiei controlul asupra vieții tale, în mai puțin de 5 minute

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Nu este nici o îndoială că uneori ne simțim confuzi și trecem prin perioade de incertitudine și prin dificultăți care ne pun la încercare curajul. Face parte din natura umană să ne luptăm cu greutățile și cu nesiguranța. Când ni se pare că nu o putem scoate la capăt, ne copleșesc adesea îngrijorările. Pentru că, în mod paradoxal, grijile pe care nu le facem ne dau sentimentul că putem controla lucrurile.

Este doar un efect psihologic: atunci când ne îngrijorăm, avem senzația că suntem mai bine pregătiți să facem față viitorului. Dar nimic nu este mai departe de adevăr. ”Să te îngrijorezi înseamnă să suferi de două ori.”, spunea scriitoarea J.K. Rowling și avea completă dreptate.

eliberare

Atunci când lași grijile să te cuprindă, nu beneficiezi de nimic, nu se schimbă nimic din ceea ce urmează să vină. Frica nu modifică viitorul, dimpotrivă, ne poate face mai puțin pregătiți pentru el, mai neajutorați și mai lipsiți de speranță.

Dar te poți elibera de aceste emoții perfide, printr-un program simplu, de terapie cognitiv-comportamentală, care îți permite să elimini grijile și să preiei controlul asupra vieții tale. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:

1. Identifică situația care te îngrijorează

Mai precis, află care este trigger-ul, declanșatorul care îți provoacă frică. Care este gândul care îți determină reacții emoționale și fizice de anxietate? Iată un indiciu: unul dintre principalii vinovați este celebrul ”Dar dacă...?” ”Dacă mă îmbolnăvesc?” ”Dacă nu ajung la timp la întâlnire?” ”Dacă nu reușesc să rezolv nimic?” ”Dacă îmi pierd job-ul?” ”Dacă am un atac de panică?” și așa mai departe.

2. Determină cât de intensă este îngrijorarea ta

Poți să-i dai, pur și simplu, o notă de la 1 la 10 sau un scor de la 1 la 100, comparativ cu alte temeri sau griji pe care le-ai avut. De exemplu, am o anxietate de 85/100.

3. Scrie gândurile și imaginile nefolositoare, asociate cu îngrijorarea

Cei care se luptă cu anxietatea au, de obicei, o imaginație foarte vie. Văd imediat cu ochii minții cele mai rele scenarii care li se pot întâmpla, iar sistemul lor de alarmă, luptă sau fugi, se activează instant. Ia-ți câteva momente să scrii ce crezi că urmează să se întâmple într-o situație care te îngrijorează. Include gânduri, emoții, reacții anticipate ale tale și ale celor din jurul tău, ce urmează să facă sau să spună.

4. Examinează dovezile asociate cu aceste gânduri catastrofice

Caută dovezi care să-ți susțină supozițiile legate de ce urmează să se întâmple. Este necesar să validezi gândurile, pentru a nu rămâne niște simple presupuneri nefondate, nu-i așa? Chiar dacă pare contra-productiv să pierzi timpul adunând dovezi pentru a-ți susține îngrijorările, în realitate acest inventar îți permite să te dai un pas în spate și să vezi lucrurile așa cum sunt, nu așa cum ți se par din cauza fricii.

5. Examinează dovezile pe care le ai împotriva acestor gânduri

Procedează ca un detectiv care caută fapte reale, nu simple opinii. Investighează-ți mintea cu luciditate și demontează gândurile care nu se susțin. Observă de câte ori s-a mai activat frica ta, în alte situații și când s-a dovedit justificată. S-ar putea să afli că aproape niciodată nu ai avut motiv de teamă decât în mintea ta. Este benefic să găsești și acele situații în care ai reușit să înfrângi frica și să îndepărtezi gândurile negative automate.

6. Inserează o gândire mai realistă și mai echilibrată

În loc să întreții cel mai rău scenariu posibil, gândește-te ce i-ai spune cuiva drag, care are aceleași temeri și îngrijorări. Astfel, vei putea activa compasiunea, care te va ajuta să combați gândirea catastrofică. Adu la suprafață idei pozitive: ”Cât de mari sunt șansele de a se întâmpla ceva bun?”, ”Am mai avut experiențe pozitive anterior, cu o astfel de situație, într-un astfel de caz, cu o astfel de persoană?” ”Cât de importantă este această situație, în cuprinsul vieții mele? Nu cumva irosesc prea multă energie să mă îngrijorez într-o situație minoră?” Folosește o astfel de gândire pentru a recalibra îngrijorările.

relaxare

7. Dă iar o notă pentru anxietatea ta, odată ce ai trecut prin toate etapele de mai sus

Vei observa că teama și îngrijorările tale s-au redus semnificativ, ceea ce te va încuraja și te va ajuta să te confrunți și cu celelalte gânduri negative, fără să le mai dai în mod automat crezare. Nu uita, dacă acest exercițiu nu merge pentru tine, nu trebuie să te judeci, este doar pentru că anxietatea ta este prea intensă. Uneori suntem atât de cufundați în grijile noastre, încât este greu să ne gândim la alternative posibile. Ia alături pe cineva de încredere și parcurgeți încă o dată procesul împreună. Te va ajuta să afli o nouă perspectivă, în special din partea unei persoane pe care o respecți.

 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Care este chemarea vietii tale?
Incepe quiz
Care este chemarea vietii tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.