Semne că o persoană se gândește la sinucidere

Semne că o persoană se gândește la sinucidere

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Gândul sinuciderii apare de obicei din cauza faptului că o persoană se simte copleșită de anumite circumstanțe. Totuși, acest comportament poate fi ușor detectat, dacă știi care sunt semnele sau simptomele ce îți pot arăta că un individ vrea să își pună capăt zilelor.

De obicei, semnele că o persoană se gândește să se sinucidă seamănă cu cele ale depresiei. În mod normal, aceste simptome sunt graduale și pot fi observate destul de ușor de cei din jur. Persoana în cauză poate să aibă impresia că se află într-o etapă normală a vieții sale și că lucrurile pot fi îmbunătățite în timp, ceea ce este complet fals. Ești curioasă care sunt semnele că o persoană se gândește la sinucidere și ce poți face pentru a o ajuta? Află mai jos!

 persoana suparata care sta cu capu in jos

Care sunt semnele că o persoană vrea să se sinucidă

Depresia și gândurile sinucigașe pot să apară din mai multe cauze, cum ar fi dezamăgirile din viață, divorțul sau despărțirile, stresul financiar, bolile, istoricul familiei sau cauzele genetice, traumele, pesimismul, stima de sine scăzută etc. Toate posibilele cauze enumerate pot contribui la apariția depresiei!

Depresia și gândurile de sinucidere pot să afecteze pe oricine. Vestea bună este că depresia și aceste gânduri sinucigașe pot fi transformate în speranță. Deși majoritatea persoanelor bolnave își fac rău pentru că au impresia că nu mai pot scăpa de situația neplăcută în care se află, situațiile și circumstanțele pot fi schimbate. Lucrurile pot fi îmbunătățite. Primul și cel mai important pas este să ceri ajutor și să începi imediat un tratament.

Așadar, care sunt semnele care te pot avertiza că o persoană are astfel de gânduri?

Salvarea vieții unui persoane care vrea să se sinucidă depinde de capacitatea ta de a recunoaște simptomele. American Association of Suicidology a inventat o unealtă simplă, disponibilă tuturor, care te ajută să îți amintești care sunt semnele că cineva vrea să se sinucidă. Se numește „IS PATH WARM”. Iată cum arată aceasta:

I - Ideation (ideație, gânduri sinucigașe)

S- Substance Abuse (abuz de substanțe)

P - Purposelessness (fără scop, fără un rost)

A - Anxiety (anxios)

T - Trapped (prins în capcană)

H - Hopelessness/Helplessness (fără speranță, neputincios)

W - Withdrawal (retras)

A - Anger (furios)

R - Recklessness (zăpăcit, nesăbuit)

M - Mood changes (schimbări de stare)

 mana langa pastile

Alte semne care îți pot spune că o persoană are gânduri sinucigașe sunt:

- expresii verbale directe sau indirecte, precum „nu mai vreau să trăiesc”, „nu mai am de ce să trăiesc”, „ceilalți ar fi mai bine dacă eu nu aș exista”;

- schimbări semnificative de dispoziție;

- pierderea interesului față de activități distractive;

- stare de agitație;

- comportament riscant;

- agresivitate, impulsivitate sau acțiuni violente;

- lipsa unui scop, lipsa speranței;

- neglijență față de sine și stimă de sine scăzută;

- dormit prea mult sau prea puțin;

- stare de oboseală permanentă;

- luare în greutate sau pierderea unui număr semnificativ de kilograme;

- schimbări ale obiceiurilor ce țin de alimentație sau somn;

- retragerea din familie și din cercul de prieteni, pierderea tuturor intereselor;

- donarea posesiunilor materiale, renunțarea la afaceri, scrierea unor notițe/jurnal;

- reconectarea cu vechii prieteni și adunarea familiei în semn de rămas-bun;

- încercări eșuate sau recente de sinucid;

 - fericire anormală și un sentiment de pace după o perioadă intensă și neliniștită.

Dacă bănuiești că o persoană vrea să se sinucidă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îl întrebi direct dacă vrea să facă acest lucru. Totuși, trebuie să eviți folosirea cuvântului „sinucidere”. Trebuie să îi întrebi fără teamă, fără a exprima o emoție negativă și fără a părea că îl judeci. Două variante de întrebări ar fi: „Te gândești să îți pui capăt zilelor?” sau „Te gândești să îți iei viața?”.

Apoi, trebuie să îi spui persoanei în cauză că îți pasă de aceasta și că vrei să o ajuți. Exprimă-ți empatia pentru această perioadă neagră prin care trece. Spune-i că aceste gânduri de a-și pune capăt zilelor sunt asociate cu boli mintale și că există cale de vindecare. De asemenea, mai spune-i că aceste idei sunt destul de comune în rândul oamenilor și că nu ar trebui să se lase copleșită de acestea.

Pentru a-ți da seama cât de gravă este situația, poți să îi pui următoarele întrebări:

1. „Te-ai gândit cum îți vei pune capăt zilelor?”

2. „Te-ai gândit când vei face acest lucru?”

3. „Te-ai gândit ce pași vei urma și ce vei face pentru a fi sigur că planul tău va fi dus până la capăt?”

 grup care discuta

Dacă persoana respectivă are deja un plan complex, atunci înseamnă că este hotărâtă să facă acest lucru. Totuși, trebuie să știi că absența unui plan nu înseamnă că nu va face asta. Toate gândurile sinucigașe trebuie să fie luate în serios, indiferent dacă există un plan sau nu.

De asemenea, trebuie să ai în vedere și dacă acel individ consumă alcool sau se droghează ori dacă a mai avut astfel de încercări în trecut. Atunci când realizezi că pericolul este iminent, trebuie să te asiguri că acea persoană nu va fi lăsată singură. Un membru al familiei sau un prieten trebuie să fie mereu lângă aceasta. De asemenea, este nevoie de ajutor din partea unui medic, psiholog, membru al familiei, prieten sau chiar preot. Susținerea poate fi găsită în persoanele apropiate, dar și în specialiști.

Nu încerca să învinovățești acea persoană și nici să o ameninți pentru a preveni acest eveniment. De exemplu, nu îi spune că se va duce în Iad dacă va face asta sau că le va distruge viețile celorlalți membri ai familiei.

Dacă persoană respectivă devine agresivă, cere ajutorul poliției. După criză, asigură-te că are parte de ajutorul psihologic și medical necesar. Niciodată nu trebuie să treci cu vederea aceste gânduri. Dacă te pune să promiți că nu vei spune nimănui, nu trebuie să fii de acord. Ajut-o să găsească un ajutor, deoarece nimeni nu merită să aibă parte de un astfel de sfârșit.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (554 vizite)