Sindromul „Doamna Bovary”: ce este bovarismul și cum se manifestă

Sindromul „Doamna Bovary”: ce este bovarismul și cum se manifestă

Redactor Alexa Galgau

Avem norocul să trăim într-o lume în care femeile au început să capete independența pentru care au luptat secole în șir. Astăzi, putem munci, ne putem întreține și putem chiar pune pâinea pe masă, în timp ce nu mai este deloc neobișnuit ca bărbatul să fie cel care are grijă de copii. Dacă pe vremuri femeile depindeau în totalitate de bărbați, astăzi ele își pot croi viețile așa cum doresc, ceea ce nu este deloc puțin lucru. Însă libertatea aceasta poate să fie transformată în ceva negativ atunci când apar vanitatea și lăcomia.

Există un număr tot mai mare de femei care strâng datorii enorme pentru a susține un stil de viață foarte scump, pe care nu și-l permit de fapt. Întocmai ca doamna Bovary din celebrul roman cu același nume, ele visează la un statut înalt în societate și încearcă să îl simuleze, ajungând în cele din urmă să se ruineze. Este un fenomen întâlnit atât de des în ziua de azi, încât a fost studiat și de psihologi, care au ajuns la niște concluzii interesante.

femeie cu pungi de shopping in mana

Sindromul „Doamna Bovary”: cum se ruinează femeia modernă

Acum un deceniu, aproape că nu exista fenomenul falimentării în cazul femeilor tinere care își câștigau singure existența. Cazurile erau atât de izolate, încât nimeni nu s-ar fi gândit că el ar putea lua amploare, ajungându-se la un adevărat sindrom, numit în mod sugestiv „Doamna Bovary”. În romanul cu același nume, de Gustave Flaubert, eroina se căsătorește cu un medic din provincie, dar devine în scurt timp fascinată de societatea înaltă, acumulând în timp datorii enorme, deoarece „gusta” dintr-un stil de viață luxos și grandios.

Femeia modernă poate să câștige sume foarte mari însă trebuie să se confrunte și cu standarde imposibile promovate de societate. Ea trebuie să fie productivă, să nu depindă de bărbat, să fie sexi, să arate mereu impecabil, să nu lase să se vadă trecerea anilor, să fie puternică, dar în același timp să aibă grijă de copii și să învingă cu mare ușurință orice obstacol al vieții. Presiunea enormă care apare atunci când o femeie începe să aibă succes este cu atât mai grea cu cât există așteptări contradictorii. Adesea, pentru a se ridica la nivelul acestor așteptări, multe femei cad în capcana adoptării unui stil de viață mult prea extravagant, cheltuind sume exorbitante pentru a cumpăra haine scumpe, excursii exotice și alte lucruri care le ajută să își creeze o anumită imagine.

În momentul de față, rata falimentării la o vârstă fragedă în cazul femeilor crește anual cu 25%, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze. În ultimii doi ani, numărul oamenilor care caută consiliere psihologică din cauza datoriilor a crescut cu 37%. Cheltuirea necontrolată a unor sume enorme și crearea unor împrumuturi pentru a susține aceste cheltuieli se numește „bovarism” și afectează tot mai multe reprezentante ale sexului frumos. Nu este vorba doar despre femei obișnuite, ci și foarte multe vedete ajung să acumuleze niște datorii foarte mari și își risipesc întreaga avere pentru a nu renunța la un anumit stil de viață.

femei la shopping

Psihologii au identificat trei tipuri de femei care suferă de sindromul Doamna Bovary:

  1. Femeile independente care câștigă foarte bine și sunt foarte pretențioase cu locurile în care ies și cu lucrurile pe care și le cumpără. Întotdeauna își cumpără cele mai scumpe haine și merg numai în excursii exotice.
  2. Femeile divorțate sau casnicele plictisite care au bani și folosesc shoppingul pentru a-și umple viețile, din care simt că le lipsește ceva.
  3. Femeile mai în vârstă, care suferă de sindromul „cuibului părăsit” și încearcă să treacă peste plecarea copiilor de acasă prin sesiuni extravagante de shopping. Această categorie este cea mai nouă.

În afară de datorii și falimentare, care pot să distrugă realmente viața cuiva care suferă de sindromul Doamna Bovary, o altă problemă este cauza psihologică din spatele bovarismului. Aproape în toate cazurile, femeile care ajung în această situație sunt nefericite sau, fără neapărat a conștientiza, simt că există un gol, pe care automat încearcă să îl umple cu ceva care le face plăcere.

Cunoști pe cineva care suferă de sindromul Doamna Bovary?

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (552 vizite)