Singurul gând care spune despre tine dacă ești sau nu o persoană rea

Singurul gând care spune despre tine dacă ești sau nu o persoană rea

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Sunt șanse foarte mari să fii întâlnit deja până acum o persoană rea. Aceste persoane nu sunt instabile psihic, ci doar au o problemă în privința imaginii pe care o afișează în fața celorlalți. Totodată, cele mai multe dintre acestea au o părere proastă despre ele și își revarsă frustrările asupra altor oameni.

O persoană rea este definită prin faptul că încearcă mereu să găsească slăbiciunile celor de lângă ea și să le folosească pentru a-l manipula. În general, trebuie să eviți astfel de persoane negative în viața ta pentru că trebuie să știi că nu toți oamenii sunt buni și cumsecade. Persoanele rele au caracteristici negative precum egoismul, cruzimea, manipularea și minciuna.

Sursa foto: Unsplash

"Modul în care ne tratăm pe noi înșine este modul în care îi tratăm pe ceilalți.", spunea shamanul și autorul mexican Miguel Ruiz. 

Sigur, aceste persoane îi judecă foarte repede pe ceilalți și vor proiecta mereu ceva despre ei înșiși sau despre imaginea lor. Cu alte cuvinte, în realitate, ei îi văd pe ceilalți ca și cum s-ar privi în oglindă. Persoanele de acest gen observă lucruri la alții care de fapt îi deranjează despre ei. Își proiectează slăbiciunile și punctele tari către ceilalți. 

Proiecția este un mecanism de apărare subconștient care apare în  cazul mai multor tulburări de personalitate, cum ar fi narcisismul. Acesta constă în a vedea în alții exact ceea ce nu vrem să admitem despre noi înșine.

Când un narcisist, de exemplu, vede pe cineva alături de care nu reușește să aibă o relație pot să înceapă să tatoneze persoana respectivă și să o facă se simtă prost în pielea ei. Nu va recunoaște niciodată că a greșit într-o situație și va găsi întotdeauna un mod de a da vina pe o persoană nevinovată pentru a se proteja.

Îți va trebui un plan elaborat dacă vrei să faci narcisist să se simtă mai bine, dar în profunzime el își proiectează propriile eșecuri și nesiguranțe asupra altcuiva. Cine știe? Poate că cealaltă persoană este fericită să își încheie relația - poate s-a încheiat chiar în condiții bune. Dar în cazul unei persoane rele, va fi întotdeauna despre ei, nu despre tine.  

Mecanismele de apărare sunt în mare parte strategii subconștiente. Scopul lor este de a proteja conștiința de gânduri sau emoții considerate neplăcute sau insuportabile.

Sursa foto: Unsplash

Avem de ales dacă să folosim aceste mecanisme de apărare, trebuie doar să privim mai în profunzime. „Eu sunt problema?” Este o întrebare pe care mulți și-o adresează fără să creadă, de fapt, că este vina lor. 

Așadar, dacă se întâmplă să te întrebi dacă ai făcut ceva greșit sau dacă cuvintele tale au fost prea dure, nu ai de ce să te temi. Compasiunea și empatia ta există, însă oamenii au nevoie de mai mult de atât. Trebuie să încetezi să te compari cu alte persoane și să găsești modalități prin care să reușești în fiecare zi să devii o persoană mai bună, cu pași mici. Spre exemplu, dacă o persoană te refuză, nu încerca să îi găsești imediat defectele, ci să te gândești care ar fi motivele pentru care nu te place și să încerci să îmbunătățești acea parte la tine. 

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Ce fel de nevasta vei fi: buna sau rea?
Incepe quiz
Ce fel de nevasta vei fi: buna sau rea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (542 vizite)