Singurul lucru care ne ajută să ducem o viață bună, să devenim mai fericiți și mai sănătoși, potrivit cercetătorilor de la Harvard

Singurul lucru care ne ajută să ducem o viață bună, să devenim mai fericiți și mai sănătoși, potrivit cercetătorilor de la Harvard

Cristina Gherghina

Ce este fericirea? Este întrebarea la care oamenii au încercat să răspundă de-a lungul timpului, însă fără niciun rezultat. Fericirea este un concept care poate fi definit în funcție de fiecare dintre noi, conform dorințelor și  așteptărilor pe care le avem.

De cele mai multe ori, nu știm exact cum putem atinge aceea stare de fericire la care visăm cu toții, însă Robert Waldinger, psihiatru, profesor la Harvard Medical School și directorul Studiului de dezvoltare a adulților Harvard, a decis să găsească acel lucru care face o viață bună, ne ajută să devenim mai fericiți și mai sănătoși.

Cercetătorul a descoperit că oamenii au opinii diferite când vine vorba de ce înseamnă să fii sănătos și fericit.  Într-un sondaj care întreba milenarii despre „ceea ce te face fericit” sau lucruri care îi pot face mai buni în viitor, majoritatea oamenilor au răspuns - bani, faimă sau fiind bogați.

cum sa fii mai fericit

Cum au descoperit cercetătorii ce îi face pe oameni fericiți

De-a lungul vieții ni se spune că trebuie să fim cei mai buni în toate, să muncim din greu, să avem succes, să câștigăm cât mai mulți bani și, din păcate, majoritatea oamenilor trăiesc toată viața cu impresia că lucrurile enumerate anterior sunt cele care ne fac viața mai frumoasă. Dar oare chiar așa să fie? 

Pentru a afla ceea ce îi face pe oamenii cu adevărat fericiți și îi menține sănătoși, fizic și mental, cercetătorii din cadrul Universității Harvard au realizat un studiu amplu.

Studiul acesta, însă, nu este unul obișnuit, ci unul derulat pe parcursul a aproape 80 de ani, fiind început în 1938. Având în vedere perioada mare de timp, cercetătorii au avut suficient timp pentru a analiza nivelul de fericire al participanților de-a lungul vieții și starea lor de bine, dar și factorii care contribuie la apariția ei. 

Timp de aproape 80 de ani, cercetătorii au monitorizat atent viața a 724 de bărbați, dintre care doar 19 mai sunt în viață acum și participă în continuare la studiu. Aceștia au fost chestionați anual în legătură cu anumite aspecte din viața lor. 

Printre participanți a fost și președintele John F. Kennedy, dar și editorul de The Washington Post, Ben Bradlee. 

Oamenii de știință au extins în prezent cercetarea și au inclus și copiii adulților inițiali, în număr de 1300, cu vârsta medie de 50-60 de ani. Au luat această decizie pentru a vedea cum experiențele din copilărie influențează starea de sănătate și fericirea.

Participanții de la începutul studiului, din 1938 au fost grupați astfel: un grup a fost format din studenți, pe atunci la Harvard în anul II, și al doilea grup din copii dintr-un cartier foarte sărac din Boston, din medii defavorizate.

"Relațiile sunt, de asemenea, o formă esențială de grijă de sine"

Monitorizarea participanților s-a efectuat prin intermediul interviurilor, chestionarelor, scanărilor creierului, teste sangvine, investigații medicale și chestionarea celor apropiați. Pe parcurs, au discutat și cu soțiile și noii membri ai familiei, cum ar fi copiii. Le-au fost analizate aspecte ce țin de sănătate, stil de viață, experiențele de viață, atât personale, cât și din carieră sau relațiile cu cei din jur.

relatii apropiate

Principala descoperire pe care au făcut-o cercetătorii a fost că relațiile sociale sunt cele care ne mențin fericiți și sănătoși. Cei cu un stil de viață solitar, singuri și cu relații nefericite au prezentat un nivel mai redus de satisfacție, mulțumire și fericire, precum și predispoziție pentru boli fizice sau mentale. De asemenea, oamenii care sunt singuri trăiesc mai puțin decât cei care au relații strânse cu cei din jurul lor. 

"Având grijă de corpul tău este important, dar relațiile sunt, de asemenea, o formă esențială de grijă de sine", a spus Robert Waldinger, conducătorul studiului. 

Prin urmare, relațiile sănătoase cu cei din jurul nostru reprezintă calea către fericire și o viață mai bună. Sănătatea socială este un predictor clar pentru viață sănătoasă, mai mult decât clasa socială, situația financiară, IQ-ul sau chiar factorii genetici.

Dacă suntem singuri, cum putem crea legături puternice cu cei din jurul nostru?

Waldinger a venit și cu o recomandare pentru oamenii care trăiesc o viață nefericită și sunt singuri. 

"Aduceți la viață o relație veche făcând ceva nou împreună, cu ar fi plimbări lungi, întâlniri în miez de noapte sau contactând acel mebru al familiei cu care nu ați mai vorbit de ani de zile". 

De asemenea, cercetătorul a mai menționat faptul că, în timp, relațiile devin complicate din cauza faptului că nu este deloc ușor să ai grijă tot timpul de toate nevoile oamenilor din jurul tău. Poate deveni copleșitor la un moment dat din cauza faptului că trebuie să depui mereu efort pentru a păstra relațiile armonioase. Însă rezultatele  sunt mereu frumoase și de neprețuit. 

Așa că dacă doriți să fiți fericiți, sănătoși și să trăiți mult timp, creați legături și relații strânse și puternice. 

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui
Incepe quiz
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (266 vizite)