Top 5 carti psihologice bune care te vor fascina

Top 5 carti psihologice bune care te vor fascina

Redactor Alexa Galgau

Psihologia pare sa fie un domeniu infinit, in care invataturile si notiunile noi isi fac mereu loc. Orice om trebuie sa se inteleaga in primul rand pe sine, pentru ca mai apoi sa aiba capacitatea de a face alegerile bune in viata, indiferent ca este vorba de relatii interumane, de cariera sau despre descoperirea retetei propriei fericiri.

Citeste despre 5 dintre cele mai bune carti psihologice, care te vor fascina si nu numai atat - te vor ajuta sa intelegi mai bine procesele mentale care te fac sa fii ceea ce esti!

Top 5 carti psihologice care trebuie citite

5. Philip Zimbardo - Efectul Lucifer

 

Renumitul expert in psihologie sociala, Philip Zimbardo, ridica in aceasta carte o problema fundamentala in legatura cu natura umana: cum este posibil ca oameni obisnuiti, normali, sau chiar buni sa devina raufacatori?

Autorul a realizat un experiment unic, care, insa, s-a sfarsit foarte repede din cauza turnurii neasteptate pe care a luat-o. El a recrutat studenti clinic sanatosi si inteligenti si i-a pus in rolul de paznici la inchisoare, pentru a nota tranformarile care pot avea loc in caracterul uman. Dupa doar 6 zile, experimentul a fost oprit, deoarece voluntarii pacifisti devenisera sadici, iar ceilalti nu rezistasera din punct de vedere emotional. Acesta a fost unul dintre cele mai controversate experimente din lume, cunoscut sub numele de Experimentul Stanford.

 

 

Premisa de la care porneste cartea este ca nu exista o dispozitie de a face rau, adanc inradacinata in individ, ci ca binele si raul sunt doua functii influentate de context si de rolurile pe care ni le asumam. Astfel, toti oamenii sunt capabili atat de a face rau, cat si de a face bine, in situatiile oportune. Desi lectura nu este una lejera si abordeaza subiecte "incomode" pentru fiecare om, ea este una dintre cele mai bune carti psihologice care contextualizeaza comportamentele umane considerate a fi periculoase sau, pentru a folosi un cuvant mai dramatic, malefice.

4. Daniel Gilbert - In cautarea fericirii

 

Indiferent cat de mult ne folosim imaginatia si incercam sa ne dam seama ce se va intampla cu noi si cu fericirea noastra, cumva niciodata nu reusim sa prezicem fara greseala ce anume ne va oferi satisfactie si liniste. De ce lucrurile nu merg niciodata asa cum ne-am dori, de fapt?

In aceasta carte psihologica fascinanta, inteligenta si amuzanta, Daniel Gilbert explica cititorului cum functioneaza imaginatia si cum se formeaza iluziile individului privitoare la viitorul sau, care determina erori si estimari gresite ale nivelului de satisfactie. Capacitatea unica a oamenilor de a-si imagina viitorul si de a prezice si cat le va placea acest viitor reprezinta mai mult o capcana, care ii impiedica, de fapt, sa fie fericiti. Umorul se imbina cu tonul stiintific in aceasta carte interesanta, care dezvaluie de ce creierul nostru nu reuseste sa prezica ceea ce ne va aduce linistea.

 

Gilbert arata ca structurile noastre neuronale care ne permit sa stocam si sa revizitam informatiile ne pot ajuta mult, insa creeaza o imagine distorsionata asupra ceea ce vrem si de ce ne dorim lucrul respectiv.

Tu crezi ca stii ce te va face fericita?

3. Oliver Burkeman - Antidotul: fericire pentru oamenii care nu suporta gandirea pozitiva

Asa-i ca uneori atitudinea pozitiva si sloganurile optimiste nu doar ca nu reusesc sa te mobilizeze, ci chiar te irita intr-o oarecare masura?

In cartea Antidotul, Burkeman porneste de la ideea ca psihologia inseamna mai mult decat a trai fericit in momentul prezent, ignorand complet aspectele negative ale vietii. Daca acele momente trecatoare de bucurie devin scopul existentei cuiva, sansele sunt ca persoana respectiva nu numai sa ajunga nefericita, ci chiar sa riste sa rateze oportunitatea de a realiza ceva important in viata.

Burkeman a avut parte de o experienta pe care nu toti oamenii o pot avea, care l-a ajutat sa inteleaga de ce purificarea mentala este o cale care poate conduce la o apreciere mult superioara a vietii.
 

El a plecat intr-o retragere cu scopul de a medita si, detasat de lumea exterioara, a avut ocazia sa isi exploreze propria viata interioara. Chiar daca nu ai ocazia sa faci si tu acelasi lucru, il poti urmari pe acest autor prin toate etapele acestei experiente si este foarte posibil sa intelegi cum o mica doza de pesimism realist poate fi un lucru benefic.

2. Sigmund Freud - Interpretarea viselor

 

Scrisa in anul 1900, aceasta carte reprezinta o adevarata fundatie pentru psihologie. Interpretarea viselor nu este o lectura  simpla, cu siguranta, caci Freud nu numai ca avea o minte analitica deosebita, ci avea si interese intelectuale foarte vaste. Din aceasta lectura nu te vei alege cu sugestii de tipul "Cum sa..." pentru a descifra propriile vise, insa vei capata o intelegere a proceselor care l-au condus pe Freud catre psihanaliza si care l-au determinat sa introduca notiunile de "id", "ego" si "superego".

Dincolo de dificultatea cartii per ansamblu, exista destule povesti fascinante amestecate cu analiza filozofica. Freud relateaza visele sale, dar si pe cele ale pacientilor sai in detaliu, explicand cum procedeaza el pentru a contura ceea ce astazi se numeste tehnica asocierii libere, prin care subiectul trebuie sa spuna orice ii trece prin cap, fara a omite sau distorsiona, descoperind, astfel, ce se afla la nivel subconstient.
 


1. Daniel Kahneman - Gandire rapida, gandire lenta

 

Daniel Kahneman este castigatorul Premiului Nobel in stiinte economice, pe care l-a primit in 2002. Meseria lui de baza este, insa, aceea de psiholog. In cartea Gandire rapida, gandire lenta, el vorbeste despre cele doua sisteme care ne determina gandirea. Primul este acela rapid, emotional si intuitiv. Al doilea este acela mai lent, deliberat si bazat pe logica. Autorul dezvaluie potentialul incredibil al gandirii rapide, dar, in acelasi timp, si erorile la care aceasta este predispusa, aratand modul in care impresiile intuitive ne modeleaza mintea si actiunile. Prin intelegerea celor doua sisteme, cititorului ii este mai usor sa inteleaga cum si de ce ia anumite decizii in viata.

Cartea este o conversatie intre Kahneman si cititor despre modul in care gandim. Autorul ne arata ca, de cele mai multe ori, nu putem avea incredere strict in intuitia noastra.

 

De asemenea, el explica si cum putem extrage cat mai multe beneficii din gandirea lenta. Cartea este foarte utila in toate sferele vietii, de la cea profesionala, la cea familiala. De ce este importanta aceasta lectura? Pentru ca doar daca ajungi sa iti constientizezi limitele si mecanismul de gandire poti spera sa ai mai mult control asupra vietii tale.

Aceste carti psihologice trebuie citite de catre orice persoana care vrea sa se cunoasca mai bine, deoarece au darul de a transmite mesaje puternice, care pot schimba insasi gandirea cititorului.

Iata si un top 5 carti de dezvoltare personala , dar si un  top 5 carti motivationale !

Sursa foto: goodreads.com

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Câți bărbați vor plânge după tine?
Incepe quiz
Câți bărbați vor plânge după tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (638 vizite)