Totul despre paralizia in somn: simptome si cum sa o combati

Totul despre paralizia in somn: simptome si cum sa o combati

Redactor Alexa Galgau

Ti s-a intamplat vreodata sa stai in pat, sa simti ca esti treaza, insa sa nu te porti misca deloc? Mai mult ca sigur, aceasta senzatie a fost acompaniata de o stare de teama si probabil te-ai intrebat daca este normal sa patesti asa ceva in timp ce dormi.

Afla totul despre paralizia in somn, daca este o afectiune serioasa, cum se manifesta si cum poti combate aceasta problema!

Paralizia in somn, o tulburare grava sau nu?

Este perfect normal sa te ingrijorezi daca ai avut cateva episoade de paralizie in somn sau, si mai rau, daca ti se intampla frecvent. Din fericire, vestea buna este ca nu e vorba despre o tulburare de somn serioasa. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei care sufera de aceste episoade nu parcurg cum trebuie diferitele etape ale somnului. Foarte rar este vorba de afectiuni psihiatrice.

De-a lungul secolelor, paralizia in somn a declansat adevarate superstitii, legate, bineinteles, de prezente demonice care terifiaza persoana in cauza. De fapt, aceasta incapacitate de a misca in timpul somnului are loc atunci cand se face trecerea intre etapele acestuia, dar si atunci cand adormi. Daca ai avea capacitatea de a ramane constienta atunci cand atipesti, ai remarca faptul ca muschii nu mai raspund si ca intregul corp se relaxeaza. Este un proces perfect normal si atunci cand intri in faza REM (rapid eye movement) a somnului, in care visezi, insa corpul ramane inert. De fapt, el se relaxeaza si se reface, iar faptul ca tu percepi aceasta inabilitate de a misca este ceea ce te poate speria.

Patru din zece oameni sufera de paralizie in somn, iar simptomele se observa cel mai adesea in primii 10 ani de viata.

Iata o serie de cauze care pot genera aceasta neplacere:

- oboseala cronica;
- program de somn schimbat;
- stres sau tulburarea bipolara ;
- dormitul pe spate;
- narcolepsia ;
- utilizarea anumitor medicamente.

Cum tratezi paralizia in somn

De regula, aceasta tulburare minora nu necesita o vizita la medic. Daca, insa, iti creeaza stari serioase de anxietate si simti ca nu te poti odihni deloc din aceasta cauza, te poti consulta cu un specialist in somn (somnolog).

Pana atunci, iata cateva sfaturi pentru a trece mai usor peste urmatoarele episoade de paralizie in somn, daca te vei mai confrunta cu ele:

- daca ai senzatia ca esti tinuta locului si nu poti misca, nu incerca sa te lupti sau sa te zbati, deoarece va intensifica experienta. Nu numai ca ti se vor amplifica simptomele, dar frica va deveni mai puternica atunci cand vei constata ca nu ai control asupra corpului;

- in momentul cand ti se intampla, incearca sa constientizezi ca este vorba de paralizie in somn si ca nu ai de ce sa te panichezi. Poti incerca sa te "tragi" din vis si sa revii la realitate, insa este nevoie de destula determinare pentru a reusi;

- o tactica eficienta pentru inlaturarea paraliziei in somn este sa misti unul din degetele de la picioare, ceea ce iti va distrage atentia de la presiunea din piept. Poti, conform aceluiasi principiu, sa strangi pumnul, iar efectul va fi acelasi;

- povesteste-i iubitului tau despre problema pe care o ai si roaga-l sa te trezeasca atunci cand ai un episod de paralizie in somn. Puteti chiar stabili in fel de semnal pe care sa il declansezi atunci cand intri in aceasta stare. Unii oameni pot rosti cate un cuvant in acest timp, in vreme ce altii pot tusi fortat.

Daca suferi de episoade dese de paralizie in somn, dar nu vrei sa apelezi la un specialist, revizuieste-ti inainte sa te culci solutiile enumerate mai sus. In plus, ca regula generala, incearca cateva metode de relaxare eficiente pentru tine si ai grija sa dormi intre sase si opt ore in fiecare noapte.

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (260 vizite)