Un nivel mare de stres îți micșorează creierul. Când trebuie să te îngrijorezi

Un nivel mare de stres îți micșorează creierul. Când trebuie să te îngrijorezi

Lorena Teacă

Stresul este boala secolului în care trăim, deoarece afectează din ce în ce mai multe persoane. Chiar dacă multe dintre noi credem că stresul este trecător și nu ne afectează cu nimic din punctul de vedere al sănătății, lucrurile nu stau tocmai așa. 

Un studiu realizat de curând a demonstrat că persoanele de vârstă mijlocie cu un nivel ridicat de cortizol, un hormon produs în condiții de stres, au creierul mai mic decât restul oamenilor. Aceste persoane tind, de asemenea, să aibă o memorie foarte slabă și un nivel cognitiv mai scăzut.

Echipa de cercetători a analizat 2.231 de participanți și au fost luați în considerare factori precum vârsta, sexul, indicele de masă corporală și fumatul.

Femeie care mușcă dintr-un creion

În urma rezultatelor analizei, s-a descoperit că femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, cu un nivel ridicat de cortizol, au capacități cognitive mult mai scăzute față de ceilalți participanți la studiu și un volum al creierului mai mic. Cu toate acestea, nu au fost descoperite simptome de demență.

Echipa a studiat, de asemenea, dacă există o legătură între nivelul ridicat de cortizol și bolile genetice, precum Alzheimer sau cele cardiovasculare, dar nu s-au descoperit asocieri între cele două boli.

Cu toate acestea, ccercetătorii atrag atenția asupra faptului că medicii ar trebui să verifice nivelul de cortizol al pacienților, deoarece reprezintă un aspect important, care ar putea fi răspunsul multor probleme de sănătate.

Femeie care ține ochii închiși și mâna la frunte

În prezent, stresul este considerat boala zilele noastre, fiindcă este prezent pretutindeni și afectează din ce în ce mai multe persoane. Fie că te afli la muncă sau acasă, înconjurată de familie, mereu trebuie să existe un moment sau o situație stresantă.

Trebuie să fii foarte atentă la mediile în care te expui, pentru că sănătatea ta ar putea fi afectată. În momentul în care simți că nu mai poți face stresului, este important să dormi suficient și bine și să încerci să te îndepărtezi de ceea ce nu îți face bine.

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (565 vizite)