Vrei ca partenerul tău să facă tot ce îți dorești? Acesta este cel mai eficient truc

Vrei ca partenerul tău să facă tot ce îți dorești? Acesta este cel mai eficient truc

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Ai întâlnit iubirea vieții tale și visezi să rămâneți împreună pentru totdeauna, dar sunt câteva lucuri care nu-ți convin la tipul cu care ești: de exemplu, că întârzie tot timpul la întâlniri sau că uită mereu de evenimentele importante, cum este aniversarea voastră.

Dacă încerci să-l schimbi cu metode obișnuite, s-ar putea să nu obții nimic, ba chiar există riscul apariției unor conflicte. Or, nu vrei ca relația ta să se termine din cauza unor mărunțișuri, nu-i așa? Din fericire, există trucuri prin care îi poți schimba comportamentul, astfel încât să se potrivească mai bine dorințelor tale. 

cuplu

Autopersuasiunea sau folosirea unor cuvinte magice

Există moduri în care poți pune întrebările sau poți formula anumite afirmații astfel încât să influențezi gândirea și purtarea celor de lângă tine, fără ca ei să bănuiască asta. Ai putea spune că este o formă de manipulare, dar nu este decât un mod de a folosi eficient cuvintele pentru a obține schimbări pozitive. Cel de lângă tine are deplina libertate să analizeze ceea ce spui, iar dacă se conformează influenței tale, înseamnă că ceva din adâncul său îl îndeamnă la asta.

Trucul pe care îl poți folosi cu succes este autopersuasiunea, un termen folosit de psihologi atunci când vorbesc de influența socială. Sub influența cuvintelor noastre, o persoană se poate autoconvinge să-și schimbe un anumit comportament. Este o tehnică indirectă, în comparație cu persuasiunea. Nu încerci să-l convingi tu pe celălalt să facă ceva. Pur și simplu îi pui întrebările potrivite sau îl aduci în anumite contexte astfel încât el va începe să folosească persuasiunea internă pentru a se schimba. Este ca și cum s-ar dedubla: o parte a sinelui aduce argumente raționale pentru schimbare, cealaltă se lasă convinsă.

Așa că, atunci când iubitul tău continuă să întârzie, deși i-ai atras atenția, te-ai arătat supărată sau i-ai făcut o scenă, este vremea să-i pui o întrebare simplă: „Intenționezi să întârzii și astăzi?”

Nu este o întrebare la care să poată răspunde „da”. Imediat ce ai lansat-o, partenerul va simți nevoia să fie în dezacord cu tine, să te contrazică. Toți avem o imagine pozitivă despre noi înșine, pe care vrem s-o conservăm. Atunci când începem să ne gândim cum să demontăm o anumită presupunere a celuilalt, ne concentrăm, de fapt, pe comportamentul nostru. Și începem să ne convingem că, în realitate, nu suntem persoane lipsite de punctualitate, că nu vrem cu niciun chip să întârziem.

Odată mecanismele activate, transformarea începe chiar din interiorul nostru. Când cineva ne întreabă care sunt intențiile noastre, folosim totdeauna autopersuasiunea pentru a ne demonstra că avem intenții pozitive. Nimeni nu va gândi vreodată: „vreau să fac rău, vreau să greșesc, vreau să produc supărare”. Așa că, atunci când cineva ne întreabă care sunt intențiile noastre, ne vom demonstra nouă înșine cu lux de amănunte că sunt cele mai bune. Și, pe măsură ce facem astfel de demonstrații, autopersuasiunea ne aduce la rezultatul pe care celălalt îl dorește de la noi: schimbarea unui comportament.

Prin urmare, dacă iubitul tău nu reține niciodată când este ziua ta de naștere, îl poți întreba: „Nu-i așa că nu o să-ți amintești că vineri este ziua mea?” Încearcă, totuși, să pui întrebarea cât mai aproape de data respectivă, cel puțin la început, când vrei să-și schimbe comportamentul.

Sau, dacă lasă iar vesela murdară în chiuvetă și tu te-ai săturat să o speli seară de seară, îl poți întreba cu umor dacă a invitat și furnicile la cină și le-a lăsat special farfuria cu resturi. Așa își va aminti mai ușor altă dată să-și spele farfuria.

Alte trucuri pentru a-ți influența partenerul

Poți folosi și alte mici trucuri atunci când vrei ca iubitul tău să facă lucrurile așa cum dorești tu, dar nu este eficient să-i spui direct asta. 

indragostiti

Metoda „ușa în față”: fă-l să accepte un compromis minor

Este o tehnică de manipulare cunoscută, care se aplică și la scară mai mare, dar tu vrei s-o utilizezi doar să-l convingi pe iubitul tău să renunțe la hainele cu care „l-a învățat” mama lui. Atunci când relația este la început și îi spui să-și arunce toate tricourile de puștan, s-ar putea să întâmpini un refuz vehement. La urma urmei, nu vă cunoașteți de suficientă vreme, iar el și tricourile respective au o relație de ani întregi. 

Așa că cere-i să renunțe măcar la unul, din iubire pentru tine sau ca să-și înnoiască garderoba. Pentru că te-a refuzat deja o dată, partenerul tău se va simți vinovat și sigur va accepta această cerere inocentă. Aici intervine „piciorul în ușă”, o altă tehnică persuasivă. Pentru că a acceptat deja să renunțe la un tricou, deci a creat un precedent, îi va veni mai greu să refuze când îi ceri să mai renunțe la unul, apoi la încă unul... până când își înlocuiește întreaga garderobă. 

Dovada socială: povestește-i partenerului ce fac alte persoane

Câteodată vrei ca iubitul tău să-și schimbe comportamentul, dar el pare atât de înrădăcinat, încât nu ai nicio șansă să-l convingi în mod direct. De exemplu, ai vrea ca vineri seara să ieșiți mai des la film sau la un restaurant, însă el spune mereu că e obosit, că trebuie să termine o lucrare sau că vrea să vadă un meci. Știi că ține la tine, dar serile de vineri sunt deja „adjudecate” pentru alte activități cu care s-a obișnuit dinainte de a fi în relație.

Așa că este vremea să începi să-i povestești, ca pe un fapt divers, cum s-au distrat prietenii voștri vineri în club, cum ies tipii de la serviciu în fiecare sfârșit de săptămână cu prietenele sau cum merge lumea puhoi la filmele cu preț redus de vineri seara. Cu cât aduni mai multe dovezi că toți ceilalți fac într-un anumit fel (cel pe care ți-l dorești tu), cu atât iubitul tău se va lăsa convins din ce în ce mai mult că trebuie să meargă „cu valul”. Apoi poți folosi metodele de mai sus: îi propui mai întâi doar o ieșire, apoi de două ori pe lună, iar mai departe... transformarea este gata. 

Același lucru poți să-l faci dacă îți dorești un anumit cadou pe care el nu are de gând să ți-l ia. Folosești mai întâi dovada socială: „Toate colegele mele au primit asta și toate femeile și-o doresc!”, apoi ideea unui lucru „rar și greu de procurat”, care se găsește chiar acum la ocazie cu un preț mai mic. Este metoda care nu dă greș în timpul sărbătorilor de iarnă, când toți părinții aleargă să găsească jucăriile din reclame, la preț redus, pentru a-și face fericiți copiii.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile
Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (259 vizite)