Psihoterapeutul Alexandru Bușilă, despre sufletul-pereche: „Când ajungi la concluzia că poți să trăiești bine fără ea, poți să te apuci să o iubești”

Psihoterapeutul Alexandru Bușilă, despre sufletul-pereche: „Când ajungi la concluzia că poți să trăiești bine fără ea, poți să te apuci să o iubești”

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Pare un sfat paradoxal, nu-i așa? Dar este adevărul-adevărat. Pentru că iubirea este deplină abia atunci când devine necondiționată. Psihoterapeutul Alexandru Bușilă vorbește pe blogul său, alexandrubusila.ro, despre obsesia sufletului pereche și despre modul în care ne influențează deciziile în dragoste.

impreuna

Obsesia sufletului pereche

De-a lungul vieții, ne îndrăgostim de nenumărate ori și, adesea, ne vine în minte ideea că ne-am întâlnit sufletul pereche. Dar asta înseamnă că a luat sfârșit căutarea noastră legată de iubire, nu-i așa? Ei bine, acest lucru nu trebuie să se întâmple, până când nu suntem convinși că persoana de lângă noi este cea alături de care vrem să ne petrecem restul vieții.

„Te-ai gândit vreodată dacă omul ar fi putut iubi o singură dată în viață? Eu, da. A fost cel puțin înfricoșător pentru mine. Aș fi fost cu mult mai sărac în gânduri, poezii, experiențe, bucurii, tristeți, lacrimi și speranțe. Aș fi încetat să mai iubesc de prin clasa a III-a”, spune psihoterapeutul pe un ton jumătate glumeț, jumătate serios într-un articol de pe blogulsău.

Atunci când ai obsesia sufletului pereche, ocaziile reale de a iubi și a fi fericit pot trece pe lângă tine. Iată de ce trebuie să ne urmăm chemarea naturală și să căutăm în continuare oportunități de a dărui și de a primi dragoste. Pentru că, atunci când ne cotropește mintea, obsesia sufletului pereche poate deveni obsesia de a poseda pe cineva complet, de a-l ține cu forța lângă tine, chiar și când nu mai există sentimente. Iată de ce psihoterapeutul le spune celor îndrăgostiți: „Când ajungi la concluzia că poți să trăiești bine fără ea, poți să te apuci să o iubești”.

Ce înseamnă acest lucru? Că nu trebuie să trăim după clișee. Că iubirea este mai cuprinzătoare decât cuvintele noastre și putem iubi și fără să folosim vreodată această expresie de „suflet pereche”. Că, pentru a găsi dragostea adevărată, trebuie să treci de la proiecțiile mentale la acțiunea propriu-zisă. Și că iubirea este deplină atunci când poți trece peste egoism și peste propriile nevoi și poți elibera persoana la care ții, dacă aceasta nu mai dorește să-ți fie alături.

Cum să scapi de obsesia sufletului pereche

Atunci când te îndrăgostești, toate lucrurile se transformă, atât în exterior, cât și interiorul tău. Și nu totdeauna în bine! Gândurile și deciziile tale pot fi distorsionate de emoții și pot duce la acțiuni impulsive, pe care le regreți mai târziu, cum ar fi, de exemplu, să te căsătorești. Psihoterapeutul Alexandru Bușilă ne îndeamnă să ne gândim foarte atent înainte de a lua o hotărâre foarte importantă pentru toată viața. Iată care sunt lucrurile principale pe care trebuie să le luăm în considerare:

Atunci când ne îndrăgostim, suntem „manipulați” de hormonii fericirii

Dragostea eliberează dopamină, același hormon care ne ține dependenți de jocuri de noroc, de bani sau de dulciuri. Atunci când suntem îndrăgostiți, se activează mecanisme chimice și emoționale care ne pot schimba complet modul de a gândi. Este ca și cum ne-am afla sub efectul unei băuturi tari, iar deciziile pe care le luăm nu sunt, de fapt, ale noastre. Ne putem trezi căsătoriți cât am zice pește, pentru că suntem convinși că ne-am întâlnit sufletul pereche. Apoi vine adevărata trezire, când ni se pare că cel de lângă noi este cu totul altă persoană, poate chiar un inamic.

„De aici începe suferința. O zbatere care, de cele mai multe ori, își are cauzaliatatea în ceea ce face, zice, simte celălalt în fiecare zi. Și atunci, parcă sufletul pereche nu prea mai e pereche. Unii renunță rapid, alții rămân în suferință de parcă nu le vine să creadă că s-au înșelat și aleg să-și care crucea în numele iubirii disfuncționale. Alții merg la psiholog și decid apoi dacă mai are sens să clădească sau se despart prieteni. Unii se descurcă singuri și reușesc să-și reinventeze relația – destul de puțini (...) sufletul pereche se construiește (...) Ei înțeleg ce înseamnă asumarea, că este nevoie de efort conștient și continuu și că relația cu sufletul pereche este o alegere”, ”, scrie Alexandru Bușilă.

Când ne asumăm o relație, trebuie s-o facem înțelegând toate consecințele

Atunci când suntem obsedați de ideea că ne-am găsit sufletul pereche, spunem tuturor acest lucru - prietenilor, părinților, colegilor -, până când ajungem în fața altarului și rostim „Da!” în fața preotului. Dar acest „Da!” este complet asumat? Sfatul psihoterapeutului este să analizăm foarte bine decizia pe care vrem s-o luăm.

„Uite ce îți propun eu – caută o oglindă sau măcar un ciob de sticlă spartă, respiră adânc și întreabă-te: Măi, băiete, față de tine îți asumi? Ești gata să te apuci de construit relația asta? Ești dispus la efort conștient și continuu pe termen nedeterminat (sau măcar pe termen lung și foarte lung)?”

Numai atunci când renunțăm la orice alte ocazii și oportunități ca să trăim zi de zi lângă aceeași persoană, cu toate cele rele, nu doar cu cele bune, doar atunci asumarea devine completă.

privind cerul

Efortul conștient și continuu, cheia construirii unui suflet pereche

Revenim la cuvintele de mai sus ale lui Alexandru Bușilă: „Sufletul pereche se construiește”. Cu alte cuvinte, este vorba de un efort permanent și de lungă durată de a sta alături de cineva pe care îl iubești, de a-i cunoaște toate defectele și slăbiciunile și de a vrea să fii cu el, indiferent de acestea, în fiecare moment al vieții tale. Într-o iubire adevărată, partenerii se modelează reciproc, se oglindesc și se cunosc până în profunzimile lor cele mai intime, devenind suflete pereche.

„Aici voi fi mai scurt. Voi împărtăși cu tine modul în care mi-am tradus eu efortul conștient și continuu când vine voba de sufletul pereche: Ce pot face și azi pentru ea ca să o văd zâmbind? Despre limbajul sufletului pereche sau despre limbajul iubirii îți las aici un titlu de carte: Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman. Mie îmi place să spun așa: „Învață-mi limba, apoi vorbește-mi”, scrie psihoterapeutul pe blogul său.

Concluzia sa este o adevărată lecție de viață și de iubire, pe care toți ar trebui să ne-o asumăm: „Ieși din a aștepta, cunoaște-te, lasă-te cunoscut, cunoaște-o, apoi alege să clădești. Nu am uitat de a alege. Sufletul pereche nu se naște, este o alegere asumată față de tine, în primul rând, care se construiește în fiecare zi, cu efort conștient și continuu”.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Poti sa-ti dai seama cand un barbat te minte?
Incepe quiz
Poti sa-ti dai seama cand un barbat te minte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.