Puncte roșii pe piele: de ce apar și cum scapi de ele

Puncte roșii pe piele: de ce apar și cum scapi de ele

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Pielea noastră este predispusă la erupții, pete, lovituri și imperfecțiuni de tot felul. De cele mai multe ori sunt inofensive și uneori dispar de la sine. Cu toate acestea, este util să înțelegem cauzele lor, astfel încât să le tratăm corespunzător atunci când apar. De fapt, în mod obișnuit, aceste mici imperfecţiuni ale pielii sunt lăsate în pace; uneori sunt totuși înlăturate, dar nu din motive de sănătate, ci fie din cauză că sunt incomode, fie deoarece sunt destul de neplăcute din punct de vedere estetic.

În general, punctele roșii de pe piele pot afecta persoane de toate vârstele, inclusiv adolescenții și copiii mici. În majoritatea cazurilor, ele sunt rezultatul îmbătrânirii pielii, dar uneori prezintă o componentă ereditară. Aceste puncte roșii pe piele pot să apară și apoi să dispară fără niciun motiv aparent. Dar nu în toate cazurile. Iată, în cele ce urmează, posibilele cauze ale apariției punctelor roșii pe piele.

De ce apar punctele roșii pe piele

Angioamele senile sau angioamele „cherry”

Li se mai spune şi „aluniţe roşii” sau „puncte roşii”. De cele mai multe ori, angioamele senile se formează pe pielea trunchiului, pe gât sau pe extremități. Aceste angioame sunt niște aglomerări de vase de sânge dilatate care se dezvoltă foarte aproape de suprafaţa epidermei. Au o formă rotundă, de câţiva milimetri diametru (arată ca o aluniță roșie, convexă), culoarea lor putând varia de la roşu aprins la violet.

Cauzele apariţiei angioamelor nu se cunosc încă. Ele apar începând cu vârsta de 20-30 de ani, iar numărul lor creşte odată cu înaintarea în vârstă, afectând aproximativ 50% dintre adulţi. Se presupune că unele afecțiuni sau stilul de viață nesănătos influențează apariția lor. Dacă angiomul arată ca un punct și începe să aibă ramificații vasculare, aceasta ar putea indica probleme de ficat, de inimă sau dezechilibru hormonal. În general, prezența angioamelor nu necesită un control medical. Pentru a preveni apariția lor, adoptă un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată.

Tratamente pentru angioame

Unele angioame nu dispar spontan și uneori dau feței un aspect neplăcut, pentru îndepărtarea lor apelându-se la utilizarea:

- razelor Roentgen
- electrocauterizării
- azotului lichid
- tehnicilor chirurgicale

Aceste metode sunt dureroase și au efecte adverse. Un tratament mai promițător este lumina intensă pulsată - absorbția selectivă a unei lumini speciale în hemoglobina în exces la nivelul pielii; aceasta oferă și avantajul că nu rămân cicatrici. Numărul procedurilor depinde de mărimea și de intensitatea culorii angioamelor.

Keratoză pilară

Keratoza pilara

Denumită și keratoza foliculară, aceasta este o afecțiune a pielii de care, în mod obișnuit, suferă mulți oameni. Este cauzată de supraproducția keratinei de proteine, sub forma unor mici umflături în jurul foliculilor de păr. Poate afecta mai ales brațele și obrajii, dar și picioarele și zona feselor. Boala are fluctuații sezoniere sau în funcție de vârstă: aspectul pielii se îmbunătățește în anotimpul cald și pe măsura înaintării în vârstă.

Tratamente pentru keratoza pilară

Chiar dacă, la nivel mondial, se fac eforturi pentru a descoperi tratamentul necesar pentru această afecțiune, keratoza pilară este încă nevindecabilă. Deși nu există un tratament care să ducă la vindecare, organismul are grijă de el și, pe măsură ce îmbătrânim, keratoza pilară scade în mod natural. Dar dacă în acest moment keratoza te complexează, există unele soluții de ameliorare. Astfel, este recomandabil să nu mai utilizezi săpunurile obișnuite, deoarece acestea usucă pielea; spală zilnic zona afectată cu soluții de curățare ce conțin acid salicilic, acid glicolic sau peroxid de benzoil.

De asemenea, un rol important îl au hidratarea pielii, îndeosebi atunci când este foarte uscată, și curățarea ei în profunzime, prin exfoliere cu ajutorul unui scrub. De exemplu, poți aplica în mod regulat gomaje în zonele afectate, apoi o cremă corporală care conține acid salicilic; aceasta va diminua aspectul rugos și îți va face pielea mai moale. Se pare că și epilarea definitivă a zonelor predispuse la keratoză ar putea fi utilă.

Așadar, deși vindecarea completă nu este posibilă, cremele și loțiunile aplicate constant pot contribui la îmbunătățirea aspectului pielii. Efectele cele mai bune în acest sens se obțin cu preparate pe bază de: acid lactic, uree, dermatocorticoizi, alfa-hidroxi acizi, tretinoin.

Se mai pot utiliza metode precum:

- terapia fotodinamică
- expunerea la raze ultraviolete
- dermabraziunea
- peelingurile chimice
- metode de tratament mai invazive: laser fracționar și laser CO2

Se recomandă:

- băile să fie scurte (de maximum 10 minute), cu apă călduță
- evitarea produselor de spălat care usucă pielea
- asigurarea unei umidități ambientale de peste 40%

Erupția cutanată cauzată de căldură (miliaria)

Miliaria se manifestă prin niște umflături roșii pe piele, ce pot sau nu să dea mâncărime, provocate de blocarea ductelor sudoripare, astfel încât transpirația nu mai poate fi eliminată prin piele. Destul de comună pe vreme fierbinte și umedă, de obicei dispare odată ce temperatura pielii se răcește.

Pete rosii caldura

Iată și câteva metode ajutătoare:

Spală zilnic zonele afectate cu:
- apă sărată rece
- un amestec din tărâţe de grâu cu apă (rece sau călduţă) – de trei ori pe zi
- amestec de bicarbonat de sodiu şi apă
- amestec de oţet şi apă

Pudrează zonele afectate cu:
- amidon de porumb rumenit la foc mic până îşi schimbă uşor culoarea, apoi răcit
- făină de grâu prăjită până se rumenește, apoi răcită

Pentru protejarea pielii de razele soarelui, în lipsa cremei de protecţie solară, folosește un amestec de ulei de măsline şi vin alb (sau oţet de mere), în cantităţi egale.

Cancerul de piele

În stadiile incipiente de dezvoltare, unele forme ale cancerului de piele pot avea un aspect foarte asemănător cu acela al angioamelor senile, putându-se deosebi numai după modul în care se comportă: de regulă, angioamele senile nu se modifică, dar dacă ai observat că una dintre „aluniţele roşii” de pe corpul tău începe să crească, să-ți provoace mâncărimi sau dureri ori să sângereze spontan sau dacă se transformă într-o rană care nu se mai vindecă, mergi urgent la medicul dermatolog sau oncolog pentru examinare.

Tratamente naturiste pentru alunițe roșii pe piele

Deși nu prezintă vreun risc pentru sănătate, multe persoane doresc îndepărtarea alunițele roșii, considerându-le inestetice. Se pot îndepărta utilizând remedii naturiste, medicamentoase ori prin metode chirurgicale.

Iată câteva remedii naturiste:

Ulei de ricin

O bucățică de vată se îmbibă cu ulei de ricin, se aplică pe aluniță și se fixează apoi cu leucoplast. Se repetă zilnic procedura, timp de o săptămână.

Oțet de mere

Se îmbibă o bucată de vată în puțin oțet de mere, se pune pe aluniță, se fixează și se lasă cel puțin o oră să acționeze: se repetă zilnic, până când alunița dispare; dacă oțetul irită pielea, procedeul trebuie abandonat.

Usturoi

Un remediu natural foarte eficient pentru îndepărtarea alunițelor (și chiar a negilor) este usturoiul. O bucățică de usturoi proaspăt tăiată se aplică pe aluniță și se fixează cu leucoplast, lăsând să acționeze peste noapte. Procedeul se repetă zilnic, timp de o săptămână. Se recomandă să se schimbe bucata de usturoi de două ori pe zi - dimineața și seara, la culcare. În cele din urmă, alunița se va desprinde singură.

Suc de ceapă

Un alt remediu natural - aplicarea zilnică a unei comprese cu suc de ceapă. Se taie ceapa și, cu ajutorul unui robot de bucătărie, se obține o pastă care trebuie aplicată pe aluniță și lăsată să acționeze timp de câteva ore, în fiecare zi - pe durata a cel puțin trei săptămâni.

Observații:

Înainte de a aplica usturoiul sau sucul de ceapă, se dezinfectează locul cu alcool și se unge cu puțin ulei, pentru a proteja pielea.

Punctele roșii de dimensiuni foarte mici le poți acoperi cu machiaj sau le poți îndepărta cu medicamente prescrise de un dermatolog. Cele mari și profunde se îndepărtează prin:

- metode chirurgicale – ceea ce presupune efectuarea unei incizii, procedura este dureroasă și poate să lase cicatrici
- terapie cu laser - pentru a îndepărta punctele roșii de pe piele și a preveni reapariția lor, medicul utilizează un laser sau un bisturiu electric; metoda este rapidă, nedureroasă și fără efecte secundare
- crioterapie - alunițele sunt înghețate (cu azot lichid), apoi sunt îndepărtate, ca negii; procedura aceasta este mai scumpă

Deși remediile naturale își fac efectul mai greu, ele sunt de preferat, pentru că nu au efecte secundare, nu lasă urme pe piele și sunt mult mai ieftine.

De reținut, în final, faptul că aluniţele nou apărute sau cele care, la un moment dat, prezintă modificări de formă ori încep să sângereze ar trebui să fie evaluate cu promptitudine de un medic dermatolog. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Cum este personalitatea ta de tip selfie?
Incepe quiz
Cum este personalitatea ta de tip selfie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.