Răceala la rinichi (pielonefrita): cauze, simptome și tratament

Răceala la rinichi (pielonefrita): cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Infecția sau răceala la rinichi, denumită în termeni medicali ca pielonefrită, este o afecțiune care nu trebuie ignorată, deoarece poate duce la complicații renale ce pot pune în pericol viața. O infecție urinară netratată sau tratată necorespunzător poate afecta funcția renală prin pătrunderea bacteriilor în fluxul sangvin și, ulterior, în rinichi.

Răceala la rinichi este o afecțiune mult mai gravă decât cistita, o infecție a vezicii urinare care cauzează durere în timpul micțiunii. Simptomele pielonefritei apar la scurt timp de la infecție și pot consta în febră, frisoane, senzație generală de rău și durere de spate sau într-o parte. Tratamentul pielonefritei constă, de obicei, în administrarea de antibiotice, dar numai la recomandarea medicului!

Femeile însărcinate sunt mai expuse riscului de infecții urinare, însă și bărbații sunt afectați de această problemă, în special după vârsta de 50 de ani și dacă au prostata mărită.

Află în continuare ce anume cauzează răceala la rinichi, cum se manifestă această afecțiune, în ce constă tratamentul și care sunt metodele de prevenire!

Răceala la rinichi: cauze și factori de risc

Infecțiile urinare sunt cauzate de bacterii, de obicei de E. coli, care ajung în tractul urinar prin intermediul uretrei și se înmulțesc, răspândindu-se ulterior în vezica urinară. De aici, bacteriile se deplasează prin uretere până la rinichi și cauzează inflamarea acestora, afecțiune numită pielonefrită sau răceală la rinichi.

E. coli Bacteria

Sursa foto: Flickr @ NIAID

Potrivit Mayo Clinic, femeile sunt mai expuse riscului de infecție urinară în comparație cu bărbații, deoarece uretra este situată mai aproape de vagin și de anus, unde se dezvoltă bacteriile. Gravidele sunt o categorie predispusă la apariția infecțiilor vezicii urinare, deoarece fătul poate pune presiune pe uretere, determinând o reducere a fluxului urinar.

De asemenea, există câțiva factori care pot crește riscul de răceală la rinichi, cum ar fi:

  • Prezența pietrelor la rinichi sau prostata mărită
  • Retenția urinară (golirea incompletă a vezicii urinare) cauzată de diverse afecțiuni, precum adenomul de prostată, cistocelul, rectocelul, constipație, scleroză multiplă, intoxicații cu metale grele, sau de anumite medicamente (cele pentru tratarea alergiilor, crampelor stomacale, spasmelor musculare, anxietății sau depresiei)
  • Prostatita
  • Sistemul imunitar slăbit
  • Diabetul de tip 2
  • Infecția cu HIV
  • Leziunile nervilor vezicii urinare
  • Introducerea unui cateter urinar pentru drenarea urinei din vezică
  • Rupturile uretrei
  • Refluxul vezico-uretral (urina din vezica urinară se reîntoarce în rinichi)
  • Contactul sexual neprotejat

Simptomele răcelii la rinichi

Principalele simptome ale pielonefritei sunt durerea în zona laterală a abdomenului sau cea lombară și febra. Însă manifestările diferă în funcție de vârstă, scrie nhs.uk. De exemplu, în cazul copiilor, pielonefrita se manifestă doar prin confuzie mentală, iar unii adulți nu prezintă deloc simptome.

Back pain is a commonest disease in women

Sursa foto: Flickr @ Indus Health Plus

De obicei, simptomele debutează la cel mult două zile de la infecție și constau în:

  • Febră crescută, peste 38 de grade Celsius
  • Durere abdominală, laterală sau lombară
  • Durere sau senzație de arsură la urinare
  • Urină tulbure, cu urme de sânge sau urât mirositoare
  • Nevoia frecventă și urgentă de a urina
  • Frisoane
  • Greață
  • Vărsături
  • Senzație generală de rău
  • Epuizare
  • Confuzie mentală
  • Piele umedă
  • Pierderea apetitului
  • Slăbiciune musculară

Programează o vizită la medic, dacă prezinți unul sau mai multe dintre aceste simptome, sau dacă urmezi un tratament pentru infecție urinară și nu observi rezultate.

Solicită ajutor medical de urgență dacă ai febră și dureri în zona abdominală sau lombară, mai ales dacă ești însărcinată! Infecțiile renale pot duce la afecțiuni grave, care pun în pericol atât viața fătului, cât și pe a gravidei.

Ce complicații pot apărea dacă nu tratezi răceala la rinichi

Potrivit webmd.com, în lipsa unui tratament corespunzător, infecția renală poate cauza complicații majore, care pot fi fatale, precum:

- Dezvoltarea de cicatrici pe rinichi, care pot crește riscul de boală cronică de rinichi, hipertensiune arterială și insuficiență renală;

- Septicemie – rinichii au un rol important, acela de a filtra sângele. Dacă aceștia nu funcționează corect, toxinele rămân în fluxul sangvin și ajung la toate țesuturile din organism, cauzând infecție generalizată.

- Naștere înainte de termen sau greutate scăzută a fătului la naștere.

Cum se stabilește diagnosticul de răceală la rinichi (pielonefrită)

Dacă te prezinți la medic din cauza simptomelor descrise mai sus, acesta îți va adresa câteva întrebări legate de starea ta de sănătate și istoricul medical familial, îți va verifica semnele vitale (temperatura corporală, ritml cardiac și tensiunea), va aplica presiune pe zona abdominală, pentru a afla unde există probleme și va recomanda efectuarea anumitor analize.

Testele de urină, urocultura cu antibiogramă și analizele de sânge sunt principalele recomandări ale medicului, în caz de suspiciune de pielonefrită, potrivit healthline.com.

urine testing

Sursa foto: Flickr @ Thomas R.Sharkey

De asemenea, în completarea acestor analize mai pot fi necesare teste imagistice, dacă se suspectează prezența unor chisturi, tumori sau alte leziuni la nivelul tractului urinar. În cazul bărbaților, tușeul rectal poate ajuta la depistarea afecțiunilor prostatei care sunt de vină pentru apariția infecțiilor renale.

Dacă pacientul nu răspunde la tratamentul recomandat în primele 72 de ore, medicul poate recomanda efectuarea tomografiei computerizate, pentru depistarea obstrucției de tract urinar.

Tratament pentru răceala la rinichi

Majoritarea pacienților cu pielonefrită prezintă o ameliorare a simptomelor la scurt timp după administrarea de antibiotice recomandate de medic. Însă specialiștii atrag atenția că antibioticele trebuie luate întocmai conform planului întocmit de medic, de regulă între 10 și 14 zile, chiar dacă simptomele dispar la 2-3 zile, pentru a distruge definitiv bacteria care a cauzat infecția.

antibiotic capsule

Sursa foto: Flickr @ ARZT SAMUI

În cazul în care răceala la rinichi se manifestă prin febră, frisoane, greață și vărsături, tratamentul va fi realizat în spital, intravenos, deoarece simptomele pot semnala o infecție mai gravă, care necesită antibiotice mai puternice.

După terminarea tratamentului, ți se vor solicita din nou mostre de urină, pentru a evalua eficiența tratamentului. În cazul în care infecțiile renale sunt recurente, adică apar și dispar la un anumit interval de timp, medicul ar putea să te trimită la un specialist, de regulă urolog, pentru efectuarea unor analize mai complexe care să descopere problemele tractului urinar ce ar putea fi rezolvate pe cale chirugicală.

Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor pielonefritei

Pielonefrita este cauzată de bacterii, deci necesită tratament obligatoriu cu antibiotice. Totuși, pentru ameliorarea simptomelor, poți pune în aplicare câteva sfaturi, care pot grăbi vindecarea, cum ar fi:

  • Consumă multe lichide pentru a elimina toxinele

  • Odihnește-te
  • Așază-te pe vasul de toaletă, nu sta flexată deasupra lui, pentru a elimina complet conținutul vezicii urinare
  • Ia un analgezic pe bază de acetaminofen, dar evită aspirina, ibuprofenul și naproxenul
  • Aplică pe zona dureroasă comprese cu apă caldă
  • Evită cafeaua și alcoolul până la terminarea tratamentului cu antibiotice

Cum poți preveni răceala la rinichi

Poți reduce semnificativ riscul de răceală la rinichi urmând câteva sfaturi simple. De exemplu, evită folosirea gelurilor de duș parfumate în zona genitală, prezervativele sau diafragmele cu spermicide. De asemenea, consumă multă apă pentru a preveni constipația și a înlesni eliminarea toxinelor, mergi la toaletă de fiecare dată când simți nevoia, șterge-te întotdeauna din față către spate și urinează după ce faci sex.

În cazul în care suferi de pietre la rinichi, intervenția chirurgicală este singura metodă prin care poți preveni episoadele recurente de pielonefrită.

Răceala la rinichi trebuie tratată cu responsabilitate, deoarece riscul de complicații este major. Ține cont de sfaturile noastre și mergi la medic dacă ai simptome care te deranjează!

Surse foto: Pexels, Pinterest, Flickr, Pixabay

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.