Regimul pentru ulcer: ce să mănânci și ce să eviți ca să te vindeci

Regimul pentru ulcer: ce să mănânci și ce să eviți ca să te vindeci

Paula Rotaru

Ulcerul stomacal, cunoscut și sub denumirea de ulcer gastric, constă în apariția unor leziuni pe mucoasa stomacului, cauzate de excesul de acid gastric. Cele mai frecvente cauze ale apariției ulcerului gastric sunt infecția cu bacteria Helicobacter pylori și administrarea excesivă de medicamente antiinflamatoare sau analgezice.

Tratamentul ulcerului stomacal constă în administrarea de antibiotice sau alte medicamente care reduc producția de acid gastric, însă există și remedii naturale care pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea acestei afecțiuni. Specialiștii de la American College of Gastroenterology susțin că anumite alimente pot preveni infecția cu Helicobacter pylori, principala cauză a ulcerului gastric.

Află în continuare care sunt alimentele recomandate și cele contraindicate în cazul care suferi de ulcer gastric sau vrei să ții la distanță această problemă de sănătate!

Regim pentru ulcer: alimente care previn infecția cu bacteria Helicobacter pylori

Potrivit healthline.com, anumite alimente au potențial de a lupta împotriva bacteriei Helicobacter pylori. Prin urmare, pe lângă tratamentul recomandat de medic pentru reglarea secreției de acid gastric, este bine să urmezi un regim pentru ulcer. Iată care sunt alimentele recomandate în caz de ulcer gastric!

Alimente bogate în flavonoizi – sunt compuși prezenți în multe fructe și legume, care au rol adjuvant în tratamentul ulcerului. Aceste alimente includ: soia, conopidă, varză, ridichi, ardei gras, morcovi, struguri, broccoli, mere, fructe de pădure (afine, mure, zmeură, căpșune etc.), varză kale, spanac, ceai verde fără cofeină. Potrivit specialiștilor de la Institutul Linus Pauling, flavonoizii au proprietăți gastroprotectoare, ceea ce înseamnă că protejează mucoasa stomacului și grăbesc vindecarea acesteia.

Berries

Sursa foto: Flickr @ Irina Stotskaya

Experții atrag atenția însă că excesul de flavonoizi poate interfera cu acțiunea medicamentelor anticoagulante, așa că este indicat consultul medicului înainte de a urma un regim pentru ulcer bazat pe aceste alimente.

Alimente care conțin probiotice – aceste bacterii „prietenoase” asigură sănătatea tractului digestiv, fiind prezente în numeroase alimente, în special în cele fermentate, cum ar fi: varza murată, chefir, iaurt natural, supă miso, varză kimchi, lapte bătut etc. Probioticele pot fi obținute și prin intermediul suplimentelor. Studiile arată că probioticele previn infecția cu Helicobacter pylori și susțin procesul de regenerare a mucoasei stomacului. 

sauerkraut

Sursa foto: Flickr @ deb

Miere – acest superaliment conține peste 200 de ingrediente active, inclusiv polifenoli și antioxidanți puternici, care au efect antibacterian și previn infecția cu Helicobacter pylori. Dacă nu ai probleme cu glicemia, adaugă zilnic miere în regimul tău special pentru ulcer.

Merișoare – aceste fructe mici roșii au capacitatea de a lupta cu mult temuta bacterie care cauzează ulcer gastric. De asemenea, numeroase studii arată că merișoarele, consumate ca atare, uscate, sub formă de suc sau suplimente, pot reduce semnificativ riscul de infecții urinare. Trebuie ținut cont însă că excesul de merișoare poate cauza tulburări digestive, ca urmare a conținutului ridicat de fructoză. Din acest motiv, evită sucurile de merișoare din comerț, care sunt îndulcite cu zahăr sau alți îndulcitori controversați, precum siropul de porumb.

Cranberries

Sursa foto: Flickr @ Brian Lynch

Extract de lemn-dulce deglicirinizat – acest ingredient activ, în asociere cu antiacidele, recomandate în tratamentul ulcerului gastric, protejează mucoasa stomacului și previne reinfectarea cu bacteria Helicobacter pylori. Efectul benefic nu poate fi obținut prin consumul de bomboane cu lemn-dulce, ci doar prin intermediul suplimentelor standardizate. Excesul de lemn-dulce poate cauza aritmii și hipertensiune, avertizează experții Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA). 

Usturoistudiile au arătat că acest aliment are puternice efecte antibacteriene, fiind considerat un antibiotic natural. Dacă nu îți place gustul usturoiului sau ai o sensibilitate aparte, care te predispune la arsuri stomacale, poți lua suplimente cu extract de usturoi, dar nu înainte să te consulți cu medicul. Usturoiul acționează ca un anticoagulant natural, așa că trebuie administrat cu precauție, mai ales în cazul persoanelor care urmează un tratament cu warfarină sau aspirină, medicamente recomandate pentru subțierea sângelui.

Garlic

Sursa foto: Flickr @ Daniel Villar Onrubia

Mastic – este rășina unui arbore care crește în insulele Mării Mediterane, ale cărui efecte benefice asupra stomacului nu au fost confirmate pe deplin, dar care arată promițător. De exemplu, un studiu pe un eșantion redus de persoane a arătat că mestecatul gumei cu mastic a eliminat infecția cu Helicobacter pylori la 3 din 10 persoane. Totuși tratamentul clasic al ulcerului este mult mai eficient – 75% dintre persoanele incluse în studiu au scăpat de Helicobacter pylori. Masticul poate fi găsit ca ingredient în guma de mestecat sau poate fi administrat sub formă de supliment alimentar.

Ce alimente trebuie să eviți dacă ai ulcer

Ulcerul gastric merge mână-n mână cu refluxul gastroesofagian, o consecință a excesului de acid gastric. Anumite alimente pot relaxa sfincterul esofagian, ceea ce permite pătrunderea cu ușurință a acidului gastric. Astfel, apar simptome precum arsuri, indigestie sau dureri de stomac.

Pentru a preveni aceste neplăceri, este de preferat să fie evitate următoarele alimente și băuturi: cafeaua, sucurile și ceaiurile cu cafeină, băuturile acidulate, ciocolata, alimentele picante, ardeii iuți, alcoolul, citricele (portocale, grepfrut, kiwi, lămâi, ananas etc.), roșiile, alimentele procesate sau prăjite în baie de ulei.

Chilli

Sursa foto: Flickr @ Renata Mendes

De asemenea, este indicat să se evite supraalimentarea sau luarea cinei cu 2-3 ore înainte de culcare, pentru că simptomele refluxului gastroesofagian se pot înrăutăți.

Tratamentul clasic al ulcerului gastric

În mod normal, ulcerul cauzat de infecția cu Helicobacter pylori este tratat cu ajutorul antibioticelor, care distrug bacteria, dar pot fi recomandate și antiacide, care să țină sub control secreția de acizi gastrici ce pot înrăutăți starea pacientului. Majoritatea cazurilor sunt tratabile, dar trebuie reținut că, în lipsa tratamentului adecvat, ulcerul gastric poate da complicații grave, precum cancerul de stomac sau hemoragia digestivă.

Dacă prezinți senzație de arsură și durere în partea de sus a abdomenului, balonare, greață, vomă și senzație de preaplin, chiar și după o masă ușoară, adresează-te medicului gastroenterolog pentru o consultație.

Cu tratament medical corespunzător și un regim pentru ulcer personalizat, această problemă de sănătate poate fi ușor vindecată.

Surse foto: iStock, Flickr

Articolul urmator
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.