Remedii pentru durerea de ochi

Remedii pentru durerea de ochi

Paula Rotaru

Durerea de ochi este extrem de neplăcută și poate avea numeroase cauze, dar, din fericire, poate fi ameliorată cu ajutorul câtorva remedii naturale eficiente.

Descoperă care sunt posibilele cauze ale durerii de ochi, ce alte simptome sunt asociate cu această problemă, care sunt tratamentele naturiste la care poți apela și, desigur, cum poți preveni pe viitor acest disconfort!

Durere de ochi: cauze, simptome

Durerea de ochi este descrisă ca o senzație de arsură sau înțepătură în interiorul sau în jurul ochiului, fiind adesea însoțită de mâncărime și durere pulsatilă, care se accentuează la intervale regulate. Cel mai adesea, durerea de ochi este cauzată de statul prelungit în fața calculatorului, de pătrunderea unor obiecte străine în ochi, de o infecție oculară sau de orice alt factor care irită membrana ce acoperă suprafața ochiului.

Alte cauze care pot favoriza apariția durerii de ochi sunt alergiile, boala Lyme, tuberculoza sau infecția cu Acanthamoeba keratitis, o bacterie care se găsește în apa potabilă, în bazinele de înot, în praf, precum și în aparatele de aer condiționat sau în umidificatoare.

Printre simptomele asociate frecvent cu durerea de ochi se numără:

- lăcrimarea abundentă;

- mâncărimea și înroșirea ochilor;

- senzație de corp străin în ochi;

- sensibilitate sau iritabilitate în momentul expunerii la lumină;

- scăderea acuității vizuale;

- secreții incolore sau, din contră, de diverse nuanțe la nivelul ochilor;

- dureri de cap;

- vărsături sau greață;

- cruste apărute la nivelul genelor sau pleoapelor.

Remedii naturale pentru durerea de ochi

Pentru a nu înrăutăți durerea de ochi, este recomandat, în primul rând, să eviți atingerea frecventă a feței cu mâinile, deoarece există riscul suprainfectării. Cum te poți abține să nu faci acest gest banal? Prevenind transpirația abundentă a feței! Iată o rețetă grozavă de antiperspirant natural pentru față: amestecă o linguriță de pudră de alaun în 100 ml de apă de trandafiri și mută lichidul într-un recipient cu pulverizator. Acest amestec previne transpirația excesivă și reglează excesul de sebum, prevenind astfel apariția acneei.

Potrivit homeremediess.com, un mix eficient contra durerilor de ochi este cel format din 4 grame de piatră de alaun (o sare care se găsește sub formă de cristal translucid, alb și inodor) la 25 ml de apă de trandafiri. Se dizolvă bine alaunul și se păstrează lichidul rezultat într-un recipient curat, ținut la întuneric și ferit de căldura excesivă. Se aplică două picături de 2-3 ori pe zi. Acest remediu elimină durerea de ochi și roșeața în scurt timp. Dacă nu ai la îndemână apă de trandafiri, poți folosi apă distilată din comerț sau apă fiartă și răcită.

Un alt tratament naturist eficient împotriva durerilor de ochi constă în aplicarea pe pleoape a pliculețelor de ceai din scoarță de copac. Acest tip de ceai este bogat în tanini, substanțe care au efect antibacterian și antiviral, ameliorând astfel durerea de ochi cauzată de diverse infecții.

Feliile de castraveți aplicate pe pleoape reduc durerea și umflăturile de la nivelul ochilor, prevenind totodată agravarea iritațiilor. Taie câteva felii de castraveți, ține-le la frigider 15 minute și aplică-le apoi pe ochii închiși. Ține-le pe ochi 10 minute, iar durerea de ochi va dispărea ca prin minune și privirea ta va fi mai luminoasă și mai fresh!

Acidul boric este, de asemenea, un remediu eficient împotriva durerilor de ochi. Îl găsești la orice farmacie, la un preț destul de convenabil, și este foarte util în tratarea infecțiilor oculare. Această substanță are rol antiseptic și antifungic, curățând în profunzime ochiul de diverse impurități pătrunse accidental. Soluțiile pe bază de acid boric (de regulă, unguente) sunt recomandate frecvent în tratamentul conjunctivitei.

Durerea de ochi cauzată de o lovitură (ochiul vânăt) poate fi ameliorată cu ajutorul pungilor cu gheață. Înfășoară o pungă cu gheață într-o cârpă curată și ține-o pe ochi pentru 15-20 de minute. Dacă nu ai la îndemână gheață, poți folosi… pungi cu legume sau fructe congelate.

Dacă durerea de ochi este cauzată de conjunctivită, poți reduce disconfortul cu ajutorul picăturilor oftalmice pe bază de antibiotice, care pot fi eliberate fără rețetă medicală din orice farmacie. Ai mare grijă să nu transmiți și altor persoane această infecție oculară! Spală-te des pe mâini, schimbă frecvent lenjeria de pat și nu folosi la comun prosoapele de baie.

Cum poți preveni durerea de ochi

Cauzele frecvente ale durerii de ochi pot fi prevenite dacă ții cont de următoarele sfaturi:

1. Poartă ochelari speciali de protecție dacă lucrezi într-un mediu poluat, cu praf și alte particule de substanțe chimice care pot afecta ochii. De asemenea, poartă ochelari de soare când ieși la alergat în parc, pentru a preveni pătrunderea prafului și a altor corpuri străine în ochi.

2. Ține la distanță față de ochi deodorantul sau orice alt spray.

3. Dezinfectează bine lentilele de contact și recipientul în care le depozitezi. Orice firicel de praf care ajunge pe suprafața ochiului poate duce la o infecție oculară și, implicit, la durere de ochi. De asemenea, nu neglija consultul oftalmologic periodic, pentru a descoperi din timp eventuale afecțiuni la nivelul ochilor.

4. Spală-te regulat pe față cu apă curată, nu înainte de a te asigura că mâinile au fost curățate corespunzător, cu săpun antibacterian. Mai ales că este vară și transpiri abundent, inclusiv pe față, folosește apa termală pentru a te răcori, dar și pentru a preveni iritațiile.

5. Evită să îți ștergi transpirația de pe față cu mâna, mai ales dacă nu te-ai spălat în prelabil. Praful și microbii de pe mâini pot ajunge cu ușurință la nivelul ochilor, cauzând diverse probleme ce se manifestă inclusiv prin durere de ochi.

6. Nu folosi mascara, eyelinerul sau fardurile prietenei – dacă ea are o infecție, cel mai probabil o vei căpăta și tu dacă îi folosești podusele cosmetice. Totodată, nu merge la culcare fără să te demachiezi în prealabil. Substanțele din cosmetice pot pătrunde în ochi în timpul somnului, iar acestea pot cauza mâncărimi, înroșire sau dureri de ochi.

7. Evită înotul în bazine cu apă ce conține clor, deoarece te poți alege cu infecții oculare.

Ce părere ai despre aceste remedii naturale pentru durerea de ochi? Le vei încerca? Spune-ne cum îți protejezi ochii în secțiunea dedicată comentariilor!

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Ești răzbunătoare sau iertătoare?
Incepe quiz
Ești răzbunătoare sau iertătoare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.