Gonartroza: cauze, simptome şi tratament

Gonartroza: cauze, simptome şi tratament

Redactor Andreea Baluteanu

Gonartroza este o boală ce afectează articulaţiile de la nivelul genunchiului, provocând durere, pierderea flexibilităţii, rigiditate şi ajungând în stadii evoluate chiar să îţi împiedice deplasarea.

Facem lumină în rândurile de mai jos asupra a tot ce înseamnă gonartroza, de la cauze, simptome, metode de prevenţie, tratamente şi factori de risc. Îţi spunem tot ce trebuie să ştii despre această formă a artrozei, pentru a te putea păzi de ea!

Gonartroza: cauze şi factor de risc

Odată cu înaintarea în vârstă sau din alte cauze, cartilajul care susţine articulaţiile este erodat, ceea ce determină în cele din urmă frecarea oaselor între ele, lipsite de acest strat intermediar. În timp, acest fenomen va duce la formele de artroză, iar atunci când această boală loveşte genunchiul, poartă numele de gonartroză.

durere de genunchi

Principala cauză a apariţiei gonartrozei este înaintarea în vârstă. Specialiştii sunt de părere că fiecare om va ajunge să dezvolte această afecţiune la un moment dat în decursul vieţii, deşi, fireşte, unele persoane sunt mai predispuse. Primele semne ale gonartrozei apar în jurul vârstei de 45 de ani, deşi această afecţiune se poate manifesta şi mai devreme. În general, boala se dezvoltă la ambii genunchi, deşi pot exista şi cazuri în care e prezentă doar la unul.

Descoperă mai jos şi ceilalţi factori de risc ce pot contribui la apariţia acestei forme de artroză.

Greutatea. Aici, fenomenul e uşor explicabil: kilogramele în plus apasă asupra articulaţiilor, ceea ce poate conduce în timp la afectarea acestora şi la dezvoltarea gonartrozei.

Moştenirea genetică. Ereditatea se erijează în factor important al declanşării multor boli, iar gonartroza e doar una dintre ele. De data aceasta, este vorba despre anomalii la nivelul sistemului osos, care pot degenera în această formă de artroză.

Genul. Unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea gonartrozei? Să fii femeie şi să ai peste 55 de ani! Ştim, nedrept!

Lovituri repetate la nivelul genunchiului. Mai ales dacă eşti sportiv de performanţă, loviturile repetate pot conduce la degenerarea articulaţiilor. Atenţie: riscul e crescut şi în cazul acelor traumatisme complet vindecate.

Sportul de performanţă. Tenisul, atletismul, fotbalul, majoritatea sporturilor de performanţă pun presiune pe articulaţii şi, dacă sunt efectuate fără a se lua mijloacele de prevenţie necesare, pot conduce la apariţia gonartrozei. Ceea ce nu înseamnă că te încurajăm să nu mai faci sport! Dimpotrivă, activitatea fizică uşoară este un remediu eficient împotriva acestei boli.

Boli preexistente. Afecţiuni inflamatorii precum reumatismul, artrita şi bolile metabolice pot constitui factori de risc care agravează condiţiile de dezvoltare a gonartrozei.

Cele mai comune simptome ale gonartrozei

Nu poţi spune că această afecţiune poate trece nedetectată, deoarece semnele care o întovărăşesc devin din ce în ce mai greu de suportat.

femeie cu durere de genunchi

Iată care sunt principalele simptome ale bolii de care ne ocupăm azi:

  • rigiditate la nivelul genunchilor:
  • diverse sunete care apar atunci când mişti genunchiul;
  • durere severă, care se poate diminua când te odihneşti sau, dimpotrivă, când începi să te mişti;
  • acumularea de fluide la nivelul genunchiului;
  • modificarea formei genunchilor şi apariţia protuberanţelor osoase.

Diagnosticul gonartrozei

În momentul în care începi să resimţi simptomele de mai sus şi suspectezi că ai putea suferi de gonartroză, sfatul specialiştilor este să consulţi doctorul de familie. Acesta te va îndrepta către un ortoped, care poate da diagnosticul cu acurateţe.

În acest sens, specialistul va apela la examinarea fizică, ce va include şi un istoric al familiei, dat fiind faptul că ereditatea joacă un rol important în dezvoltarea gonartrozei. Vor putea fi necesare şi tot felul de teste: radiografii, tomografii computerizate, RMN-uri, ecografii sau analize de sânge.

Tratamente pentru gonartroză

Tratamentele pentru această afecţiune depind în primul rând de severitatea condiţiei tale. Iată-le pe cele mai frecvente!

Schimbarea stilului de viaţă. Primul pas spre alinarea simptomelor gonartrozei e legat de necesitatea de a slăbi; mai ales dacă ai câteva kilograme în plus, acestea pot afecta modul în care te lupţi cu boala. Sportul e, la rândul său, un superaliat, dar evită formele sale extreme: yoga, pilates, exerciţiile de stretching, plimbările uşoare sunt cele mai recomandate. Limitează toate activităţile care pot depune presiune asupra genunchilor tăi, cum ar fi urcatul scărilor, efortul fizic prelungit, ridicarea greutăţilor, frigul.

femeie yoga

Medicamentele. Pe lângă suplimentele alimentare, tratamentul medicamentos pentru alinarea gonartrozei include paracetamolul, ibuprofenul, analgezicele, medicamentele antiinflamatoare. Injecţiile cu acid hialuronic reprezintă un tratament de ultimă generaţie cu efecte pozitive în tratamentul gonartrozei.

Terapii alternative. Acupunctura a dat rezultate pentru unii bolnavi de gonartroză.

Kinetoterapia, fizioterapia, hidroterapia, balneoterapia. Înainte de a apela la medicamente şi operaţii, tratamentele noninvazive sunt cele mai recomandate. Trebuie ştiut însă că acestea încetinesc evoluţia gonartrozei, dar nu o pot vindeca.

Operaţia. Atunci când nimic nu mai funcţionează şi îţi este imposibil să trăieşti cu durerea, va trebui să accepți ideea operației.

Tratamente naturiste pentru gonartroză

Vom începe cu o atenţionare: tratamentele naturiste funcţionează în primul stadiu de dezvoltare a acestei forme de artroză şi se vor dovedi, din păcate, ineficiente atunci când aceasta a avansat deja.

turmeric si condimente

Fiertura de oase bovine reprezintă principala recomandare a medicilor în cazul gonartrozei. Aceasta e bogată în colagen, asemănător cu cel din oasele umane.

Turmericul poate alina durerea. Aplică comprese cu turmeric cu miere sau apă pe regiunile inflamate.

Prevenirea gonartrozei

Un stil de viaţă sănătos, încă de la cele mai fragede vârste, e cea mai bună metodă de prevenţie a gonartrozei.

Iată pe ce trebuie să mizezi:

  • sport (yoga, pilates, mers cu bicicleta, înot);
  • un regim sănătos, bogat în substanțe nutritive;
  • încălţăminte comodă, fără toc prea înalt (evită şi balerinii);
  • limitează ridicarea greutăţilor, activităţile ce pun presiune pe genunchi şi frigul.

Aşa cum am văzut, gonartroza e o afecţiune des întâlnită, care prezintă simptome foarte supărătoare. Ţine cont de recomandările noastre pentru a preîntâmpina cât mai mult apariţia ei!

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.