Rinita alergică, boala verii. Care sunt cauzele și simptomele și cum o poți preveni

Rinita alergică, boala verii. Care sunt cauzele și simptomele și cum o poți preveni

Sorina Corneanu

Rinita cronică alergică reprezintă o inflamație recidivantă sau chiar permanentă a foselor nazale. Deși afectează preponderant persoanele cu vârste cuprinse între 5 și 25 de ani, aceasta poate fi întâlnită la orice vârstă, iar incidența ei se răsfrânge asupra a 90% din populație.

Nasul, canal al tractului respirator, este solicitat, involuntar, să reacționeze încontinuu la modificările mediului. În timp, acest mecanism de apărare, fiind folosit în mod constant și exagerat, generează rinita, care determină o serie de simptome, mai ușoare sau mai supărătoare, în funcție de factorul declanșator.

Din punct de vedere clinic, rinită alergică se încadrează în grupul rinitelor cronice. Considerată boala omului modern, rinita alergică are, în prezent, ca principală cauză, contrar așteptărilor, poluarea, urmată de schimbările drastice de mediu, care reprezintă factorii declanșatori majori în cazul alergiilor. 

alergie, nas infundat

Cauzele care declanșează rinita alergică

Rinita alergică este strâns legată de sistemul imunitar și apare ca reacție la introducerea în corp, prin intermediul căilor nazale, a unor substanțe străine care se fixează, doar în cazul persoanelor cu o anumită structură imunologică, pe mucoasa nazală, ceea ce va conduce la reacția alergică

În mod natural, sistemul imunitar produce anticorpi care luptă împotriva virusurilor nocive. În cazul rinitei alergice, sistemul imunitar luptă împotriva substanțelor care nu sunt dăunătoare și, tocmai prin această reacție anormală, exagerată, se declanșează inflamarea foselor nazale care afectează deopotrivă gâtul, gura și urechile. 

Cei mai cunoscuți alergeni inhalatori la care este expusă mucoasa nazală sunt: părul de animale, polenul, anumite substanțe chimice sau produse cosmetice. Însă orice substanță volatilă, întâlnită zi de zi, în mod inconștient, în aer, inclusiv soarele, ar putea provoca alergii.

În afara alergenilor comuni, menționați mai sus, care sunt responsabili, în majoritatea cazurilor, pentru declanșarea rinitei alergice, cauzele care conduc la instalarea terenului nazal atipic, afectat în situații care, în mod normal, nu sunt nocive, rămân, deocamdată, necunoscute.

Simptomele rinitei alergice

Primul simptom atunci când discutăm despre rinita alergică este strănutul care apare la doar un minut după expunerea la alergeni și se derulează în lanț, preț de câteva secunde. Scurgerile nazale incolore și lichide, ochii umflați, care lăcrimează, și mâncărimea acestora sunt simptomele cele mai commune care urmează strănutului. Acestea apar în special în anotimpul cald, când aerul este mult mai încărcat cu substanțe alergenice.

În cazurile mai severe se pot întâlni și simptome precum durerea facială, cearcăne apărute din senin, tuse uscată sau senzație de sufocare.

De regulă, rinitele alergice, fiind cronice, deși se manifestă îndeosebi în sezonul cald, tind să dureze toată viața. Durata și severitatea simptomelor variază de la o persoană la alta. 

Damien Léger, medic la Spitalul de asistență publică din Paris, a realizat un studiu pe 591 de pacienți care sufereau de rinită și a constatat că această afecțiune generează o mai slabă calitate a vieții sexuale și a vieții în general, insomnia având o mare pondere în ecuație, în condițiile în care, în același loc, supuse la aceleași condiții, persoanele care sufereau de rinită alergică s-au plâns de un somn neodihnitor, în timp ce acelea din categoria a doua au considerat experimentul „o vacanță”.

Diagnosticul rinitei alergice

În cazul în care simptomele persistă mai mult de o săptămână, se agravează și devin deranjante, consultul nu ar trebui să întârzie. În primă fază, se realizează câteva teste prin care să se diferențieze alergia de astmul brosic. Apoi urmează un examen ORL, iar procedura se încheie cu testele de provocare cutanată – specific alergologice, pentru a se depista factorii preciși care declanșează rinită alergică. Poți întâlni, uneori, și solicitarea unui frotiu nazal, test care măsoară numărul eozinofilelor, prezente în cazul persoanelor care suferă de alergie.

fata care isi sufla nasul

În general, pentru rinita alergică nu există tratamente restrictive. Se recomandă evitarea factorilor care declanșează simptomele, recurgându-se în paralel la medicamente specifice. Doar în cazurile în care simptomele persistă și se agravează se impune tratamentul injectabil.

Vizita la un alergolog poate fi de mare ajutor. În cazul gravidelor, tratamentul pe bază de inhalații nu este recomandat, mai ales în primele trei luni de sarcină. Pentru că rinita alergică poate duce la infecții cronice ale urechii, consultul nu trebuie înlocuit cu medicamente luate fără prescripție medicală și nici ignorat.

Pentru evitarea tratamentelor periculoase, medicii recomandă aerosolii marini, care au rolul de a stimula reactivitatea organismului la alergeni. Ieșirea din mediul poluat și petrecerea unui timp, cât de scurt, pe malul mării sunt metode excelente pentru ameliorarea simptomelor. 

Remedii naturale împotriva rinitei alergice

În clipul de mai jos poți găsi câteva remedii naturale contra rinitei alergice.

În prezent, cercetătorii de la Clinica ORL din Arad, în colaborare cu grupul de cercetare al Facultații de Fizică a Universității din Szeged, lucrează pentru a lansa o nouă metodă eficientă în tratarea rinitei alergice, lipsită de efecte secundare, în cazul copiilor și gravidelor, bazată pe lumina vizibilă și razele ultraviolete. 

Cercetătorii australieni susțin că au reușit să oprească o reacție alergică, în testele de laborator realizate pe șoareci, folosindu-se de o genă care are capacitatea să desensibilizeze sistemul imunitar. „Ceea ce facem noi este să stopăm boala care cauzează aceste simptome. Acest lucru poate revoluționa tratamentul alergiilor severe. Înseamnă că boala poate fi oprită încă dinainte de a se declanșa. Testele pe oameni ar putea începe în următorii cinci ani, atât cât ar mai dura ca tratamentul să se potrivească și în cazul subiecților umani”, a spus, în cadrul unei conferințe, profesorul Ray Steptoe, unul dintre specialiștii care au lucrat la acest studiu.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Care este cel mai bun moment să adormi, după ce te-ai pregătit de culcare, pentru a preveni apariția demenței
Care este cel mai bun moment să adormi, după ce te-ai pregătit de culcare, pentru a preveni apariția demenței
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.