Romania - tara cu cei mai multi bolnavi cronici din Europa. Iata topul 10 al bolilor!

Romania - tara cu cei mai multi bolnavi cronici din Europa. Iata topul 10 al bolilor!

Raluca Cristea

Deja ne-am obisnuit sa fim fruntasi in topurile negative. Din pacate, Ministerul Sanatatii impreuna cu Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania ne dau inca o veste proasta: Romania este tara cu cei mai multi bolnavi cronici din Europa.

Statisticile arata ca in Romania traiesc 3,5 milioane de bolnavi cronici dintre care 1,7 milioane sufera de hepatita B sau C, 1 milion sufera de diabet si 400.000 sufera de cancer.

Iata care sunt cele 10 boli cronice de care sufera romanii, in ordinea numarului de bolnavi!

1. Hepatita

Dintre cele sase forme de hepatita, tipurile B si C ocupa un loc fruntas in randul bolilor cronice din tara noastra. Datele arata ca, la ora actuala, intre 1,5 si 2 milioane de romani sufera de una dintre cele doua forme ale bolii cronice. Potrivit medicilor, aceste boli se transmit prin contact sexual neprotejat si o igiena personala precara.

Hepatita B este ruda "silentioasa" a SIDA , despre care se tot vorbeste in ultimii ani. Cauzata de un virus de o suta de ori mai infectios decat HIV , hepatita a atacat 350 de milioane de bolnavi cronici. Dintre acestia, 90% se vindeca complet in primele 6 luni, iar restul de 10% sunt macinati lent de boala care distruge celula hepatica.

2. Cancerul

Potrivit statisticilor Ministerul Sanatatii, aproximativ 46.486 de oameni au cazut victime cancerului  in ultimii ani.

"Un top al bolilor cronice la romani plaseaza cancerul mamar pe primul loc din punct de vedere al incidentei, insa la cancerul de col uterin suntem fruntasii Europei in ceea ce priveste mortalitatea si pe a doua pozitie ca incidenta in Romania", a explicat presedintele COPAC (Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania).

Principalele cauze ale cresterii incidentei cancerului de col uterin sunt in primul rand lipsa unui sistem national de depistare si prevenire a cazurilor de cancer, care desi a existat, a fost inlocuit recent de programul national de vaccinare impotriva HPV, acesta fiind nepotrivit promovat, inteles si aplicat. Ca si cauza, urmeaza imediat proasta informare a populatiei referitor la infectiile cu Papillomavirus, dar si lipsa unui sistem national de supraveghere a bolnavilor cu cancer.

Rata de mortalitate prin cancer la san si de col uterin este in Romania de 128 decese la 100.000 de locuitori - cea mai mare din Europa. Potrivit statisticilor, in tara noastra, 80% dintre femeile care si-au inceput viata sexuala nu au fost testate niciodata printr-un test Papanicolau ce are ca scop depistarea precoce a cancerului de col uterin.

diabet

3. Diabetul

Cancerului si hepatitei li se adauga in top si diabetul, care afecteaza un milion de romani.

Diabetul este cauzat in special de alimentatia necorespunzatoare, obezitate, stres si sedentarism. Boala are mai multe faze si poate fi prevenita prin alimentatie sanatoasa si prin miscare zilnic. In stadiu incipient, diabetul poate fi invins sau tinut sub control cu ajutorul tratamentului specific.

4. Bolile cardio-vasculare

Din cele 253.000 de decese inregistrate la Centrul de Statistica din Ministerul Sanatatii in anul 2008, aproximativ 153.150 de romani au murit din cauza bolilor de inima.

Dintre acestea, cele mai frecvente au fost afectiunile cerebro-vasculare (48.582), cardiopatiile ischemice (31.025) si hipertensiunea arteriala (24.504). Urmeaza imediat infarctul miocardic acut si cordul pulmonar cronic.

5. Bolile de rinichi

Societatea Romana de Nefrologie ne informeaza ca boala cronica de rinichi afecteaza aproximativ 15% din populatie, iar procentul este in crestere. Potrivit medicilor, asocierea bolii de rinichi cu bolile de inima si diabet reprezenta un factor de risc sau de complicatie, specialistii estimand ca diabetul determina o crestere de aproximativ 12 ori a riscului de boala cronica de rinichi in stadiul terminal.

Cifrele mai arata ca, in Romania, 1.300.000 de persoane au diabet, 600.000 de persoane au diabet si boli de rinichi si 1.800 de pacienti sunt in programul de dializa. "Asocierea dintre boala cronica de rinichi, diabet si bolile cardiovasculare reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, reducand semnificativ speranta de viata a populatiei. Din cauza relatiei complexe de cauzalitate intre aceste trei afectiuni, fiecare dintre ele poate reprezenta factor de risc, de cauza sau complicatie a celeilalte", a declarat presedintele Societatii Romane de Nefrologie, Adalbert Schiller.

boli cronice

6. Bolile aparatului respirator

Sute de milioane de oameni in intreaga lume sufera zilnic de boli respiratorii cronice. Cele mai recente evaluari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (2008) arata ca aproximativ 300 milioane de oameni au astm, 210 milioane au BPOC, iar alte milioane de oameni au rinite alergice si alte boli cronice respiratorii nediagnosticate.

In Romania, rata mortalitatii prin boli acute respiratorii, pneumonie si influenza la varste sub 5 ani s-a redus la jumatate in perioada 2000-2008, insa este totusi de 15 ori mai mare fata de media din UE. Desi in Romania exista sisteme de supraveghere pentru bolile transmisibile, tuberculoza constituie o problema de sanatate publica in Romania.

Incidenta cazurilor de tuberculoza in Romania este cea mai mare din regiunea Europei.

7. Afectiunile aparatului digestiv

Bolile gastrointestinale, hepatice, ale colecistului sau ale pancreasului sunt cauza principala pentru decesul a aproximativ 15.400 de romani. Cea mai mare frecventa o inregistreaza cirozele si hepatitele cronice - aproximativ 11.000 de cazuri.

Surprinzator, otravirile ocupa si ele un loc important in afectiunile provocate, voluntar sau involuntar, aparatului digestiv. S-ar spune despre Romania ca, fie are o populatie inconstienta, fie demna de romane cu iz criminalistic.


8. Bolile psihice

Cele mai multe prescrieri de medicamente in Romania sunt, atentie, pentru boli psihice, permanente sau temporare.

Bolile psihice, acute sau cronice, dar mai ales schizofrenia  si tulburarile afective majore, sunt pe primul loc intr-un top al bolilor cronice, realizat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in functie de numarul prescrierilor de medicamente si eliberare a acestora. Depresia ocupa si ea unul dintre locurile fruntase in randul afectiunilor psihice.

9. Bolile batranetii

Principalele boli supranumite "ale batranetii" sunt glaucomul, poliartrita si boala Parkinson. Glaucomul atrage o prescriere de 7,80 % din cele 31 de boli cronice. Urmeaza Parkinson (6,87%) si poliartita reumatoida (6,71%),

10. SIDA

Sindromul Imunodeficientei Dobandite a inceput sa creeze rumoare la jumatatea anilor '80. Era pe atunci o boala cu origini inca misterioase, transmisibila, care ucidea lent si nu avea tratament. Parea oarecum de domeniul SF. Pana sa se stabileasca clar caile de transmitere a bolii (prin sange), s-a spus despre SIDA ca este boala homosexualilor si a drogatilor. La inceptul anilor '90, in metroul parizian puteau fi vazuti oameni tinandu-se de barele de sustinere cu ajutorul batistei sau manusilor. In Romania, o legenda urbana de la jumatatea anilor '90 vorbea despre maniaci care, in discoteci, intepau cu acuri infectate tineri.

Zvonurile au atins si originea bolii, astfel ca multi oameni mai cred si astazi ca SIDA este o boala aparuta in laboratoarele armatei americane, ca un virus manipulat genetic. Dupa ce boala a atins celebritati, insa mai ales dupa moartea lui Freddie Mercury, boala a devenit star in toata regula, ingropand anii de aur ai libertinajului sexual si contribuind decisiv la impunereaunor reguli de prevenire. Cea mai sigura cale de preventie nu a mai fost prezervativul, ci fidelitatea conjugala, lucru dealtfel discutabil.

Care este solutia?

In primul rand, un lucru este clar: in Romania exista sute de mii de oameni care traiesc zilnic luptandu-se cu mai multe afectiuni cronice in acelasi timp. Diagnosticate in faze avansate, mai multe afectiuni tratabile devin fatale pentru multi romani.

Stresul, alimentatia defectuoasa si lipsa accesului la informatii - acestea sunt principalele cauze ale imbolnavirilor, conform parerilor medicilor din Romania. In plus, romanii sunt reticenti atunci cand vine vorba despre mersul la medic, despre controalele de sanatate regulate, astfel ca este lesne de inteles de ce la nivel national exista o problema la capitolul preventie.

boli cronice

O solutie clara in Romania, nu exista din pacate, caci cu o floare nu faci primavara. Nu poti face lumina intr-un sistem medical de prea mult timp defectuos, la fel cum nu poti face lumina printre mentalitati invechie si prejudecati care limiteaza.


Suferi si tu de una din aceste boli? Cum te descurci in managementul bolii? Crezi ca sistemul medical romanesc se va imbunatati?

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (63)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    gianina (anonim)
    12 august 2011 12:12

    multumesc pt raspuns pop_ani.mai trimisesem un comentariu legat de mine ,dar pe care nu l-am gasit aici.cred ca intru si la menopauza ,in ultimele 6 luni nu am avut menstruatie si de 3 ani cu aproximatie am cateva luni,alte 4,5 sau 6 luni nu am.poate ma sfatuiti ce sa fac in sensul asta. desi poate se termina cu el sa mi iau de o grija.am bufeuri si m-am ingrasat,eu tot sper sa mi revin daca nu mai vine ciclul.astept un raspuns.multumesc

    divamorena
    4 august 2011 15:03

    asa va fi meru in romania panu nu va disparea mita la noi in tara asa vor muri multi si poate nici 50%din romani nu stiu si nu vor sti ca sunt bolnavi asta datorita lipsei de bani .eu sunt in stainatate si vreu sa zic ca aici cand mergi la un doctor esti tratat ca un om nu ca un animal poate si animalele sunt mai destepte ca noi.scz de ceea ce spun dar asta e realitate si cred ca o stiu multi.eu doresc tot bn de lume la romanii din tara si sa speram ca si la noi va fi o data bn si vom fi tratati ca oameni.SUCCES LA TOTI CEI BOLNAVI SI SPERANTA MOARE ULTIMA..

    aaaaaa (anonim)
    13 iulie 2011 20:08

    bolnavi de hepatita c sunt foarte multi si nu cunosc acest lucru pentru ca nu au simptome decat in ultimele faze ale bolii:ciroza/chisturi. hep c cel mai mult s-a luat de la stoma de pe unelte nesterilizate corespunzator.de vina nu sunt oamenii, ci medicii!!nu se merge la medic din cauza banilor si a medicilor care nu te baga in seama daca nu le dai ceva, sau care iti spun sec ca daca nu esti pe moarte si vrei numai control de rutina, sa nu-i stresezi!

    gianina (anonim)
    9 iulie 2011 09:09

    buna ziua !!daca poliartrita este o boala a batranetii inseamna ca am cam imbatranit ,desi am 44 ani si am fost diagnosticata cu aceasta boala de acum 4 ani.partea proasta e ca e destul de dureroasa aceasta boala si destul de greu de dus,am niste dureri groaznice inca de acum 4 ani,asa ca cu siguranta nu o sa ajung la batranete cu asemenea dureri ,mai ales ca eu lucrez in frig ,in curent ceea ce nu e compatibil cu boala mea,mai stau si mult la birou ceea ce nu e recomandat ,asa ca cine stie ce o sa se intample in cativa ani daca continuu asa.alternative nu sunt in conditiile in care locuri de munca nu sunt,nici nu se pune problema schimbarii locului de munca. noi nu mai speram la pensie.si decat sa fi povara pt cei dragi...

    pop_ani
    13 iulie 2011 20:08

    draga gianina, sunt farmacist diriginte(deci stiu ce vorbesc): in legatura cu boala ta care a fost incadrata la "boli ale batranetii"-asa este, e o boala a batranetii, dar tu nu esti batrana, esti o exceptie!se mai intampla, destul de rar sa fie si persoane de varsta ta bolnave.sper sa te simti mai bine.

    anea
    30 august 2011 00:12

    PAR este boala autoimuna, deci apare cu precadere la femeile de varsta adulta. Este un abuz incadrarea ei la bolile batranetii. Artroza este boala articulara a batranetii.