Românii, amenințați de o epidemie cu virusul care provoacă leucemia. Toată lumea ar trebui să se testeze

Românii, amenințați de o epidemie cu virusul care provoacă leucemia. Toată lumea ar trebui să se testeze

Roxana Dumitrica

Este alertă mondială! Un virus foarte periculos provoacă panică, iar medicii fac apel la eforturi susținute din partea autorităților, pentru ca situația să fie ținută sub control. Este vorba despre HTLV-1 (virusul leucemiei cu celule T a adultului), care a declanșat o epidemie și în România.

Cum a apărut virusul HTLV-1

Virusul a apărut pe continentul australian și se estimează că 45% din populația aborigenă este purtătoare, aflându-se acum sub supraveghere.

HTLV-1 este prezent în toată lumea, însă există zone în care acționează mai agresiv. În afara Australiei, acestea sunt: sud-vestul Japoniei, unele regiuni din Caraibe, zone din America de Sud, precum Brazilia, Peru, Columbia, dar și sudul Gabonului, Iran sau România, arată Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. În țara noastră a ajuns în 1999, la populația din sud-estul țării.

„Eforturile pentru a găsi un vaccin sunt mici, aproape egale cu zero, în afara unor cercetări făcute în Japonia”, au declarat echipele de medici din Australia care au lucrat ani întregi pentru a afla mai multe despre misteriosul virus. În România, medicii de la Institutul Matei Balș fac cercetări, în speranța că vor găsi un vaccin sau vor opri răspândirea lui.

HTLV-1, care este foarte similar cu virusul HIV, a fost găsit inclusiv în mumii vechi de 1.500 de ani, relatează presa din Australia. Virusul se poate transmite de la mamă la copil, mai ales prin alăptat, prin contact sexual neprotejat sau transfuzii. Se estimează că aproximativ 15-20 de milioane de oameni sunt infectaţi cu HTLV.

Simptomele infecției cu virusul HTLV-1

Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome, însă îi pot contamina pe ceilalți. În cazuri grave, virusul poate provoca leucemia celulelor T adulte (ATL), un tip de cancer al sângelui care se manifestă prin oboseală, febră sau noduli limfatici măriți, slăbiciunea membrelor inferioare, spasme musculare, nevralgii şi incontinență urinară. Același virus poate fi un factor declanșator al unor boli precum uveia, dermatita infecţioasă, artrita reumatoidă şi sindromul Sjogren.

Virusul HTLV-1: tratament și prevenție

De aproape 20 de ani, centrele de transfuzii îi testează pe toți donatorii, ori de câte ori vin, pentru a afla dacă sunt purtători ai virusului HTLV-1. Cei care sunt descoperiți pozitivi rămân sub supraveghere, având în vedere că nu există un tratament pentru astfel de situații. 

Medicii recomandă testarea cât mai urgentă a pacienților și izolarea completă a acestora, în cazul în care rezultatele testelor sunt pozitive. Testele sunt similare cu cele pentru depistarea virusului HIV. Pacienții sunt îndemnați să se testeze o dată pe an și să raporteze medicului orice tip de simptome.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Cel mai ușor test de cultură generală. Toata lumea ar trebui să îl treacă!
Incepe quiz
Cel mai ușor test de cultură generală. Toata lumea ar trebui să îl treacă!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.