Șase alimente pe care un expert în siguranță alimentară nu le consumă niciodată

Șase alimente pe care un expert în siguranță alimentară nu le consumă niciodată
Redactor Alexa Galgau
Luni, 01.08.2016

Cuprins

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune cu simptome foarte neplăcute, care poate fi chiar periculoasă, în funcție de bacteria care o provoacă. În ultimele decenii, au existat tot mai puține cazuri de infectare cu Salmonella sau E.coli, însă riscul nu poate fi înlăturat de tot, pentru că în continuare consumăm alimente care ar putea să conțină bacterii periculoase, precum carnea în sânge sau laptele nepasteurizat.

Experții în siguranță alimentară ne avertizează că există câteva alimente pe care ar trebui să le mâncăm cu precauție sau chiar deloc!

Siguranța alimentară: șase alimente periculoase

Toxiinfecția alimentară apare atunci când mâncăm alimente alterate sau care conțin bacterii periculoase ori toxinele pe care le produc acestea. Aceste microorganisme pot ajunge în mâncare încă de la fabricare și procesare, dar contaminarea se poate face și dacă mâncarea este gătită incorect sau insuficient. Simptomele toxiinfecției se instalează la câteva ore de la consumul alimentului în cauză și pot consta în: vărsături, diaree, dureri abdominale, gaze. De cele mai multe ori, toxiinfecția poate fi tratată acasă. Dacă diareea nu trece în 2-3 zile, este necesară internarea în spital.

Există câteva alimente de care experții în siguranță alimentară nu s-ar atinge niciodată, pentru că sunt adevărate „cuiburi” pentru bacterii precum Salmonella sau E.coli. Acestea sunt șase la număr și ar trebui să le eviți pe cât posibil:

1. Scoicile crude: în fiecare an, există cel puțin 45 de milioane de cazuri de toxiinfecție alimentară cauzată de scoicile crude, care adesea sunt contaminate cu o bacterie numită Vibrio. Deși simptomele trec în câteva zile, o persoană cu un sistem imunitar slăbit poate chiar să moară din cauza acestei toxiinfecții, așa că acest aliment nu este considerat deloc sigur.

2. Fructele și legumele curățate și tăiate: există în magazine cutii cu fructe sau cu legume deja tăiate și ambalate, însă experții în siguranță alimentară ne spun să ne ferim de astfel de produse, pentru că ne putem alege cu toxiinfecție alimentară de la ele. În afară de faptul că aceste alimente se alterează foarte ușor, cu cât sunt mai procesate, cu atât există un risc mai mare de a fi contaminate. Gândește-te că ele trebuie curățate și tăiate. Astfel, bacteriile pot ajunge cu ușurință în ele. 

3. Germeni și lăstari cruzi: în ultimii 20 de ani, au existat 30 de epidemii cu Salmonella și E.coli cauzate de germeni și lăstari, al căror consum este recomandat de o mulțime de nutriționiști din lume. Contaminarea se produce în timpul germinării, când semințele sunt puse în apă caldă, acesta fiind un mediu potrivit și pentru... dezvoltarea bacteriilor. 

4. Ouă nepreparate: în ultimele decenii, a scăzut mult riscul de a te îmbolnăvi de la ouă nepreparate, dar experții recomandă totuși să nu te aventurezi să le consumi negătite, pentru că te-ai putea îmbolnăvi. Există anumite formule pentru sportivi care includ ouă crude, dar și multe bunătăți care le conțin, precum maioneza, mousse-ul, înghețata și anumite băuturi alcoolice. Probabil nu vei reuși să elimini maioneza și înghețata din alimentație, dar cel mai bine ar fi să nu le consumi prea des. 

5. Carne în sânge: chiar dacă îți place friptura în sânge, este bine să știi că te expui la un pericol destul de mare. Conform experților în siguranță alimentară, carnea trebuie gătită la cel puțin 160 de grade Celsius pentru a omorî bacteriile Salmonella și E.coli.

6. Lapte și sucuri nepasteurizate: din cauză că s-a răspândit ideea că pasteurizarea este un proces care distruge nutrienții din băuturi, există un trend tot mai mare de a consuma lapte sau sucuri nepasteurizate, care pot conține bacteriile menționate mai sus. Este de la sine înțeles că laptele nu ar trebui consumat niciodată crud, pentru că riscul depășește cu mult beneficiile pe care le poate avea, dar se pare că și sucurile nepasteurizate sunt un pericol în acest sens. 

Acestea sunt cele șase produse pe care un expert în siguranța alimentară nu le-ar consuma și poate că ar fi bine să nu o faci nici tu prea curând, dacă nu vrei să te expui riscului de toxiinfecție.

Articolul urmator »
Alimente care scad potasiul
Alimente care scad potasiul
Raluca Margean | Duminică, 31.03.2024
Incepe quiz
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.0 (18)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Andreea Baluteanu | Miercuri, 10.04.2024

Ne găsești pe