Secreție vaginală albă: cauze și remedii

Secreție vaginală albă: cauze și remedii

Luiza Andronache

Toate femeile și-au pus măcar o dată întrebarea dacă secreția albă este sau nu normală. De fapt, în cele mai multe cazuri, secreţiile vaginale sunt importante pentru menţinerea funcţiei reproductive în cazul femeilor, pentru că aceste fluide, în mod normal, transportă la exterior celulele moarte şi bacteriile, iar astfel vaginul se păstrează curat. Bineînțeles, secrețiile vaginale sunt de mai multe feluri și nu toate indică o stare bună de sănătate a organelor sexuale feminine. 

Vezi mai jos care este rolul secreției albe și simptomele anormale care ar trebui să te îngrijoreze!

Secreția vaginală albă este normală

Secreția albă este o scurgere vaginală normală care ajută la autocurățarea vaginului, la lubrifierea și prevenirea infecțiilor.

Secreția albă nu are un miros neplăcut, de obicei este inodoră și are, de cele mai multe ori, un aspect clar, lăptos. Uneori poate varia ca flux, în funcție de perioada din ciclul menstrual în care te afli. Adică, poate fi mai abundentă în perioada premenstruală și poate apărea uneori și într-o tentă ușor gălbuie. Secreția albă nu produce niciun simptom fizic, are un pH situat între 3,8 și 4,5 și indică o floră vaginală  normală.

Flora vaginală este formată din microorganisme cum sunt lactobacilii (bacilii Doderlein), corinebacterii, streptococi din grupul B, E.coli, stafilococul epidermidis, gardnerella vaginalis și microorganisme anaerobe (peptococul, peptostreptococul și speciile bacteroides).

În cazul majorității femeilor se întâlnește o combinație de cel puțin 5 din aceste specii de microorganisme. Dacă există un dezechilibru al florei vaginale, atunci se pot dezvolta microorganisme patogene care să ducă la diverse infecții cu simptome diverse.

femeie in lenjerie alba

Simptomele secrețiilor vaginale anormale

Ar trebui să-ți pui un semn de întrebare și să-ți programezi neapărat o vizită la medicul tău ginecolog, dacă ai astfel de simptome:

• secreție cu miros neplăcut;
• scurgeri vaginale abundente;
• consistența diferită a secreției (grunjoasă, brânzoasă sau apoasă);
• senzația de usturime, mâncărime, durere locală după urinat;
• secreția fără transparență, cu o consistență gri-albicioasă sau verzuie;
• secreție cu sânge în afara perioadei menstruației.

Când ai astfel de simptome, consultul gincologic este absolut necesar, pentru că acestea pot ascunde o bolă a organelor genitale sau chiar o infecție cu transmitere sexuală.

chiloti

Cauzele secrețiilor vaginale anormale

Modificările consistentei și aspectului scurgerilor normale (secreția albă) pot fi influențate de mai mulți factori sau afecțiuni gincologice. Principalele cauze neinfecțioase pot fi de natură fiziologică, precum: apariția polipilor cervicali, prezența unor corpi străini în vagin, dermatită vulvară, tumori maligne genitale (cancer de col, uter sau cancer ovarian).

Principalele cauze infecțioase ale secrețiilor anormale, fără să implice o boală cu transmitere sexuală, pot fi vaginoza bacteriană, care este foarte comună în rândul femeilor active sexual, ori o infecție candidozică ce poate să apară în urma unei suprapopulări a florei vaginale cu Candida albicans.

Principalele cauze infecțioase cu transmitere sexuală sunt: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis.

Pe lângă aceste cauze care duc la modificarea consistenței și aspectului secreției vaginale normale (secreția albă sau incoloră), mai sunt și alți factori de care trebuie ținut seama:

• perioada menstruației;
• stresul emoțional;
• o eventuală sarcină;
• utilizarea unor tipuri de medicamente (analgezice, medicamente pentru dureri de stomac, arsuri gastrice, antibiotice sau medicamente hormonale);
• o stare de excitare sexuală;
• alăptarea;
• perioada de ovulație;
• regimul alimentar
• produsele pentru igiena intimă
• diabetul
• menopauza

Aspectul secrețiilor vaginale

Secreția albă - este caracterizată de o consistență groasă și compactă, este normală și este mai evidentă la începutul și sfârșitul menstruației.

Secreția incoloră si elastică - reprezintă mucusul fertil, iar atunci când constați asta, înseamnă că ești în perioada fertilă a ciclului menstrual.

Secreția cu o ușoară tentă maronie - apare, de cele mai multe ori, înainte sau după menstruație și poate să conțină ușoare urme de sânge.

Secreția galben verzuie - poate indica o infecție a organelor feminine, poate chiar cu transmitere sexuală. Ar trebui să ridice suspiciuni mai ales dacă are și o consistență brânzoasă și un miros urât.

Secreția cu pete de sânge - acest tip de secreție poate să indice o sarcină sau o boală. În acest caz se impune cât mai urgent o vizită la medic.

femeie in lenjerie intima

Diagnostic și tratament

Stabilirea unui diagnostic în cazul secrețiilor vaginale anormale se face pe baza unui examen ginecologic. Medicul va recolta probe de secreție pe care le va trimite la laborator. De cele mai multe ori se impune și un examen ecograf. În cazul în care există suspiciuni de o afecțiune mai gravă, medicul poate solicita și alte analize mai complexe.

Tratamentul secreției vaginale anormale nu se poate stabili decât după un diagnostic clar și precis a tipului de infecție. În funcție de ceea ce indică analizele, medicul poate prescrie medicamente orale, unguente, ovule sau spălături vaginale cu irigatorul. Uneori, dacă este vorba de o infecție cu transmitere sexuală, se poate prescrie și un tratament cu antibiotice.

Cum poți să previi apariția unei infecții vaginale fără cauze sexuale

- este foarte important ca după fiecare utilizare a toaletei să te ștergi cu hârtia igienică sau cu șervețelul întotdeauna din faţă în spate, dinspre regiunea genitală spre regiunea anală;
- folosește un detergent sau balsam de rufe potrivit, mai ales dacă ai observat că ai des iritații în zona genitală și nu numai;
- poartă lenjerie intimă de bumbac, deloc strâmtă, atât ziua, cât și noaptea;
- asigură-te că nu ai o alergie la latexul din prezervative, diafragmele contraceptive sau oricare alt produs contraceptiv;

femeie in lenjerie albastra

- nu sta mult timp în apă fierbinte, iar când ai o scurgere anormală sau o iritație în zona intimă, evită băile fierbinți;
- igiena intimă zilnică este foarte importantă, dar nu folosi irigatoare decât după contactul sexual, dacă se impune, sau la indicația medicului, dacă ți-a prescris un tratament. 

Așadar, ori că ai o secreție albă considerată normală, ori alta care te îngrijorează, nu uita că vizita la medicul ginecolog trebuie să fie cel puțin anuală, dacă nu la șase luni în lipsa oricăror simptome. Află și cum se manifestă infecțiile vaginale micotice!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Puls în ureche: cauze și remedii
Puls în ureche: cauze și remedii
In ce basm ai trait intr-o viata anterioara?
Incepe quiz
In ce basm ai trait intr-o viata anterioara?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.