Semne că vei face o boală autoimună

Semne că vei face o boală autoimună

Redactor Andreea Baluteanu

Bolile autoimune au căpătat tot mai multă popularitate în ultima perioadă: auzim tot mai des de vedete care suferă de aceste afecțiuni, ceea ce a accentuat interesul acordat lor. Medicii atrag atenția că aceste probleme de sănătate se situează în top 10 cauze ale mortalității în rândul femeilor, afectându-le cu predilecție pe cele aflate la vârsta de maturitate fertilă.

Cu toate acestea, bolile autoimune sunt încă înconjurate de un aer de confuzie, termenul fiind mai degrabă vag. Dacă abia acum începem să devenim conștiente de el, nu înseamnă că acest pericol nu e mai puțin prezent în viețile noastre: poți fi chiar tu diagnosticată cu o astfel de afecțiune. Descoperă care sunt semnele care îți comunică că poți deveni pacientă cu o boală autoimună în rândurile de mai jos, dar și care sunt cauzele și cum arată tratamentul ei!

Ce sunt bolile autoimune și ce le cauzează

Atunci când Selena Gomez afirma, acum câțiva ani, că a fost internată la terapie nu împotriva dependențelor, așa cum se întâmpla cu majoritatea colegelor sale de generație, ci pentru a îi fi administrată chimioterapia împotriva lupusului, lumea începea să devină conștientă la un nivel mult mai extins de existența bolilor autoimune.

boala autoimuna

Ce sunt acestea? Ele reprezintă un răspuns al propriului sistem imunitar, care se dereglează și nu mai face diferența între potențialii dăunători intruzivi (alergenii, toxinele, virusurile) și părțile corpului, atacând în mod greșit propriile țesuturi și organe. Printre cele mai răspândite boli autoimune se numără, pe lângă lupus, artrita reumatoidă și juvenilă, diabetul zaharat de tip 1, afecțiunile tiroidei, sclerodermia, polimialgia reumatică, psoriazisul, scleroza multiplă.

Dacă am definit bolile autoimune, putem stabili ce le cauzează? Din păcate, nu cu la fel de multă precizie. Oamenii de știință nu au reușit să stabilească o sursă exactă a acestor afecțiuni, deși sunt de acord că genetica joacă un rol important, bolile autoimune fiind în mare parte ereditare. Periculoase sunt și intoxicațiile cu metale grele, precum mercurul, cele cu micotoxine sau infecții de tipul celor cu candida. Desigur, ai auzit și de intoleranța la gluten, despre care mulți specialiști consideră că se află într-o relație extrem de strânsă cu bolile autoimune.

Nu în ultimul rând, expunerea la radiații solare, stresul și anxietatea sau perioada sarcinii se pot dovedi factori care favorizează instalarea afecțiunilor despre care îți povestim azi!

Semne că poți să suferi de o boală autoimună

Principalul pericol asociat cu bolile autoimune este legat de faptul că simptomele lor semănă înșelător de mult cu cele ale altor afecțiuni. Este aceeași problemă cu care ne confruntăm și în cazul cancerului, care trece adesea nedetectat, până ce nu e prea târziu, din cauza absenței semnalelor de alarmă.

dureri de articulatii

Descoperă mai jos cele mai importante semne care pot dezvălui faptul că ești afectată sau vei face o boală autoimună!

  1. Te dor articulațiile, mușchii, te simți slăbită, ai spasme sau contracții musculare și tremurături.
  2. Ai slăbit foarte mult recent, nu poți să dormi, experimentezi intoleranță la căldură sau un ritm cardiac crescut.
  3. Suferi de erupții cutanate sau urticarii frecvente, ești sensibilă la soare, ai iritații ori eczeme sub formă de fluture pe nas sau pe obraji.
  4. Nu te poți concentra.
  5. Ești obosită, te-ai îngrășat sau ai dezvoltat sensibilitate la frig.
  6. Te confrunți cu căderea părului, ai pete albe pe piele sau în gură.
  7. Ai dureri abdominale, scaun cu sânge, diaree sau ulcer bucal.
  8. Te supără ochii, gura sau nasul foarte uscate.
  9. Ai senzații de amețeală sau de amorțeală extrem de frecvente, mai ales la nivelul mâinilor și picioarelor.
  10. Ai suferit mai multe avorturi spontane sau ai cheaguri.

Diagnosticarea și tratamentul bolilor autoimune

Nu credem că mai e necesar să îți spunem că, dacă te confrunți cu oricare dintre semnele de mai sus, este recomandat să consulți cât mai repede un medic. Acesta va apela la o serie de teste (teste de sânge, specifice pentru anticorpi, teste ale funcției tiroide, testarea factorului reumatoid, etc) și va stabili care este boala autoimună de care suferi, o etapă extrem de importantă în tratare.

Medicația împotriva bolilor autoimune include pastile cu și fără prescripție medicală, antidepresive, radioterapie sau plasmafereză (procedură de filtrare care elimină celulele bolnave), dar sunt și măsuri pe care le poți adopta chiar tu, care să minimizeze impactul bolii.

femeie bolnava

Acupunctura, Tai Chi (un fel de arte marțiale interne, care se concentrează pe regăsirea echilibrului și a relaxării), modificările în alimentație, consilierea sau meloterapia se numără printre metodele de tratament mai puțin invazive ale bolilor autoimune.

Și, chiar dacă, pentru moment cel puțin, medicii nu au găsit un leac minune și sunt de părere că bolile autoimune nu pot fi vindecate, există sfaturi pe care le poți pune în practică și care îți vor ușura situația. Spune „da” unei diete sănătoase, bogate în alimente proaspete, precum fructele și legumele, evitând semipreparatele și mâncărurile ultra procesate, fă sport, alegând activități fizice moderate precum mersul pe jos, yoga, aerobic. Stai la soare, dar având grijă să te protejezi, fiind cunoscut faptul că astrul verii întărește sistemul imunitar, dormi suficient și relaxează-te!

Bolile autoimune se numără printre principalele pericole la adresa sănătății tale, ceea ce nu înseamnă însă că nu le poți ține sub control! Verifică dacă prezinți și tu semnele indicate de noi și ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.