swipe

Semne care îți arată că ții în frigider mâncare stricată

1. Laptele

Laptele rezistă în frigider perioade lungi, iar de multe ori termenul de valabilitate este depășit fără ca produsul să se strice. Aceasta se întâmplă deoarece laptele din magazine este pasteurizat, adică este deja fiert la temperaturi foarte înalte. Atunci când laptele se strică, primul semn este mirosul, pe care îl poți simți încă de când scoți capacul cutiei. Mirosul este unul acru, neplăcut, iar gustul este la fel. În plus, consistența laptelui se schimbă, acesta devenind ușor brânzos. Este foarte periculos să bei lapte stricat, așa că îți recomandăm să îl arunci de îndată ce simți că și-a modificat mirosul.

Semne care îți arată că ții în frigider mâncare stricată

2. Carnea

Dacă mănânci carne stricată, poți face o toxiinfecție alimentară gravă, așa că nu este bine să riști deloc. Carnea stricată își schimbă în primul rând mirosul: dacă atunci când e proaspătă nu prea are un miros anume, atunci când i-a expirat termenul de valabilitatea va prinde un miros ciudat și respingător. Carnea devine lipicioasă la atingere și uneori se decolorează. Acestea sunt cele mai frecvente semne că bacterii precum E.coli, salmonella sau listeria au început să se înmulțească. Când pregătești carnea, este întotdeauna recomandat să nu o faci în sânge, ci bine pătrunsă, mai ales dacă ai cumpărat-o de la reduceri.

Semne care îți arată că ții în frigider mâncare stricată

3. Peștele și fructele de mare

Alimentele provenite din oceane și mări sunt cele mai perisabile. De aceea, este esențial să poți să îți dai seama că ai mâncare stricată în frigider. Mirosul este primul care trădează alterarea: peștele și fructele de mare proaspete au un miros, însă el devine foarte pregnant atunci când bacteriile încep să se înmulțească. Semnul care îți spune clar că peștele este stricat constă în schimbarea texturii cărnii crude - dacă poți să bagi degetul prin carne, înseamnă că este stricată.

Semne care îți arată că ții în frigider mâncare stricată

4. Mâncarea la conservă

Deși conservele au un termen de valabilitate foarte îndelungat, nici aceste produse nu sunt întotdeauna ferite de alterare. Dacă bacteriile ajung în recipiente, ele se pot înmulți în acestea, iar alimentul în cauză devine foarte periculos pentru sănătate. Atunci când cumperi conservele, fii atentă să nu aibă adâncituri sau mici orificii în materialul din care sunt făcute conservele. Iar atunci când deschizi una, miroase conținutul și aruncă-l dacă ți se pare suspect.

Semne care îți arată că ții în frigider mâncare stricată

5. Ouăle

Ca și carnea, ouăle stricate sunt foarte periculoase, însă există o modalitate foarte simplă de a le testa: umple un pahar cu apă și pune oul în acesta. Dacă stă pe fundul paharului, oul este bun, iar dacă se ridică la suprafață, oul este stricat și nu poate fi folosit.

Semne care îți arată că ții în frigider mâncare stricată

6. Fructele și legumele

De obicei, legumele și fructele țin mult timp fără să se strice, mai ales dacă știi pe care trebuie să le ții la frigider și pe care trebuie să le ții la temperatura camerei. Cele mai multe alimente de acest tip devin moi și se decolorează sau mucegăiesc atunci când se strică. Mirosul este unul puternic și foarte neplăcut, așa că nu prea ai cum să nu îți dai seama că sunt stricate. Multe legume și fructe se strică mult mai repede dacă le speli si le ții la frigider, așa că ar fi cel mai bine să le speli chiar înainte de a le folosi.

‹ Vezi si