Sevrajul alcoolic: ce este și ce remedii există

Sevrajul alcoolic: ce este și ce remedii există

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă te numeri printre persoanele care fac abuz de alcool de ani întregi, atunci este posibil ca atunci când stopezi brusc consumul să ajungi în sevraj alcoolic. Afecțiunea se referă la cumulul de consecințe fizice și mentale pe care le au de suferit cei care renunță dintr-odată la băuturile preferate.

Descoperă mai jos ce este sevrajul alcoolic, care sunt cauzele producerii sale și ce poți face pentru a preîntâmpina recurența sa. De asemenea, află și care sunt remediile pentru sevrajul alcoolic! 

Cum îți dai seama că te afli în sevraj alcoolic

Dacă bei din când în când, nu există riscul de sevraj alcoolic. Nu vei resimți nevoia de a bea din nou dacă te-ai oprit dintr-odată, deoarece corpul tău nu a dezvoltat nicio formă de dependență.

Cu totul altfel stă situația atunci când bei de mai mult timp sau când faci constant abuz de alcool. Dacă vei renunța, vei constata că ajungi să cazi pradă unor manifestări fizice și psihice care variază de la cele ușoare la cele severe.

În majoritatea cazurilor, sevrajul alcoolic nu e grav și nici nu necesită tratament medicamentos. Însă situația poate deveni periculoasă pentru una din 20 de persoane afectate de sevraj, din cauza instalării unei afecțiuni numite delirium tremens, despre care îți vom vorbi mai pe larg în rândurile de mai jos.

Sevrajul alcoolic: care sunt cauzele sale

Cum suntem sigure că ai observat și tu, alcoolul are un efect de încetinire a funcțiilor creierului și de diminuare a capacității de transmitere a mesajelor între nervi. Dacă la început aceste efecte pot fi chiar amuzante și îți pot da o senzație plăcută, de „stop griji și hai la distracție”, în timp rezultatele sunt din ce în ce mai riscante. Prin urmare, alcoolul are, conform specialiștilor, un efect de depresant sau de sedativ, care va ajunge după ceva vreme să altereze și funcționarea creierului.

Astfel, încercând să țină pasul, creierul va reacționa din punct de vedere chimic, eliberând hormoni cu rolul de a te stimula, pentru a te menține alertă (serotonina și noropinefrina sunt cele mai comune). Atunci când încetezi să mai bei, creierul se simte debusolat și se va comporta precum un vehicul care merge cu viteză mare și care și-a pierdut frânele. Nu e de mirare că efectele pe care le vei resimți atunci când ești în sevraj alcoolic seamănă cu cele ale suprastimulării creierului.

Simptomele sevrajului alcoolic

Așa cum am spus, simptomele care arată că ești în sevraj pot varia de la cele ușoare la cele de-a dreptul serioase. Iată despre ce e vorba:

  • tremur incontrolabil: în general, tremuratul mâinilor, cu precădere, începe la circa 5-10 ore după ce ai consumat ultima dată alcool și se menține pentru aproximativ 24-48 de ore. Acest simptom poate fi însoțit de puls accelerat, creșterea tensiunii, respirație rapidă, greață și stare de vomă, dureri de cap, anxietate sau stare de alertă, iritabilitate, coșmaruri sau vise extrem de colorate și vii.
  • halucinații induse de alcool: încep la 12-24 de ore după ce ai băut alcool și pot dura până la 2 zile. Conform experților, cel mai adesea vezi obiecte mici, în mișcare, insecte care se târăsc sau monede care cad. Dar este probabil și ca cei care suferă de sevraj să experimenteze halucinații extrem de detaliate, semn al unei imaginații debordante.
  • convulsii provocate de alcool: au loc la circa 6-48 de ore după ultima băutură și pot dura chiar și o zi.
  • delirium tremens: aceasta este cea mai gravă afecțiune indusă de sevraj și poate provoca riscul de atac cerebral, infarct sau chiar moarte. Delirium tremens se produce la 2-3 zile după ce nu ai mai băut, dar poate surveni și după o săptămână. Boala este extrem de periculoasă pentru că determină schimbări majore în circulația sângelui, în respirație sau asupra temperaturii corpului, astfel că tu poți experimenta palpitații sau hipertensiune ori poți ajunge să suferi de deshidratare severă. Printre simptomele delirium tremens se numără starea de confuzie sau de dezorientare, pierderea conștienței, febră, un comportament agresiv, credințe iraționale, transpirație, tulburări de somn sau halucinații.

Diagnosticul sevrajului alcoolic

Nu există un test anume care să arate dacă ești sau nu în sevraj, dar un specialist va putea stabili cu ușurință acest fapt numai observând simptomele tale. Cel mai probabil, doctorul îți va pune și întrebări legate de obiceiurile tale, de perioada de când bei sau dacă ai mai fost în sevraj.

Este vital să fii sincer, chiar dacă răspunsurile îți pot provoca jenă. Ține cont de faptul că recunoașterea faptului că ai o problemă te va aduce mai aproape de soluție.

E important ca medicul să verifice și existența unor potențiale probleme de sănătate legate de abuzul de alcool și să recomande testele necesare. În general, ficatul, inima, sistemul nervos și tractul gastrointestinal au de suferit de pe urma exceselor de alcool. E bine ca specialistul să acorde importanță și nivelurilor de vitamine și minerale, mai ales că persoanele care beau excesiv pot suferi de carențe de vitamina B, magneziu sau zinc.

Tratament și remedii în caz de sevraj alcoolic

În majoritatea cazurilor nu este nevoie de tratament pentru sevrajul alcoolic. Pacientul își va reveni singur în câteva zile, deși e bine să fie asigurate anumite condiții: un loc liniștit în care să se retragă, un ambient calm, contact limitat cu oamenii, sprijin din partea celor dragi, o alimentație sănătoasă și echilibrată și accentul pus pe hidratare.

Există și posibilitatea ca medicul să recomande o serie de medicamente pentru a trata simptomele de anxietate, convulsiile sau insomnia. Cel mai vehiculat tratament medicamentos pentru sevrajul alcoolic este cel pe bază de benzodiazepină. 

În schimb, dacă experimentezi simptome de delirium tremens, ar putea fi necesară internarea la terapie intensivă.

Prevenția sevrajului alcoolic

E dificil să stabilești metode de prevenție a alcoolismului, dat fiind faptul că puțini dintre cei care suferă de el își recunosc cu adevărat problema. Mai mult, dacă un membru al familiei tale a ajuns în această situație, se pare că riscul tău de a dezvolta o relație dezechilibrată cu alcoolul este de trei sau de patru ori mai mare. De aceea, multe persoane care sunt supuse acestui pericol preferă să se abțină de tot de la alcool.

Dacă știi că ai o problemă în acest sens sau ai mai trecut și înainte prin sevraj alcoolic fără a renunța să mai bei, e bine să discuți cu doctorul despre posibilitatea de a primi ajutor specializat pentru tratarea dependenței de alcool.

Ce mai trebuie să știi? Că statisticile sunt îngrijorătoare. Deși sevrajul alcoolic e destul de comun, delirium tremens apare numai în circa 5% dintre cazuri, dar provoacă moartea a una din 20 de persoane. Conform specialiștilor, doar 20% dintre cei care consumă alcool în exces se pot abține fără ajutor specializat. Iar în urma statisticilor realizate la Alcoolicii Anonimi, doar 44% dintre cei care trec de un an fără a mai bea se vor mai abține încă un an. Procesul de succes crește însă la 91% pentru cei care au petrecut mai mult de 5 ani de abstinență.

Sevrajul alcoolic nu este o afecțiune care să îți pună viața în pericol decât în foarte puține cazuri. Cu toate acestea, indică o problemă de sănătate de care e bine să te ocupi cât mai curând.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.