Sfaturi si reguli pentru o viata sanatoasa

Sfaturi si reguli pentru o viata sanatoasa

Eliza Staicovici

Oamenii de stiinta ne recomanda ca batranetea trebuie pregatita din tinerete. Ei au demonstrat ca un mod de viata cumpatat si igienic intarzie batranetea, in timp ce lipsa de activitate, o viata neigienica si dezordonata determina imbatranirea timpurie a organismului. Modul de organizare a regimului de viata reprezinta un factor important pentru profilaxia imbatranirii precoce.

Reguli pe care trebuie sa le respecti inca din tinerete, pentru a avea o viata sanatoasa

1. Pe langa o alimentatie echilibrata, activitatea fizica si intelectuala mentin o tinerete mai indelungata. Gerontologia sustine ca cel mai mai mare inamic al longevitatii este inactivitatea, iar longevitatea multor femei s-a dovedit a fi urmarea faptului ca acestea au iubit munca, miscarea, gimnastica si au imbinat armonios munca fizica cu cea intelectuala. 

2. Respecta bioritmurile organismului. Alterneaza orele de munca cu cele de odihna activa, cu orele de somn, de alimentatie si distractie. Vei avea astfel un mod de viata sanatos.

3. Nu te panica la aparitia primelor semne de imbatranire. Varsta este aceea pe care o arata figura ta, chiar daca mai constati ca a aparut cate un rid.

4. Moralul este un factor deosebit de important. Priveste-te in oglinda si surprinde-ti figura atunci cand este vesela, nu cand este crispata sau enervata.

5. Nu te lasa cuprinsa de monotonie! Iti vei mentine tonusul psihic, daca vei deveni actorul propriei vieti.

6. Efectueaza zilnic exercitii respiratorii care sa permita oxigenarea sangelui, caci reducerea cantitatii de oxigen are efecte negative asupra inimii, arterelor coronare si plamanilor.

7. Mentine-ti greutatea corporala in limite normale pentru a avea un regim de viata sanatos. Fiecare kilogram in plus iti afecteaza inima si sistemul circulator, supunandu-l la un efort suplimentar.

8. Activitatea intelectuala iti stimuleaza permanent creierul. O ocupatie dupa plac, oricare ar fi, chiar in afara celei practicate zilnic, te ajuta sa-ti mentii o stare psihica buna.

9. Urmareste-ti zi de zi functionarea normala a aparatului digestiv si excretor. Constipatia influenteaza in mod negativ starea fiziologica generala a organismului si are urmari neplacute si asupra frumusetii.

10. Acorda-ti atentie si nu neglija starile anormale intervenite, privind sanatatea, un control medical o data la 6 luni fiind necesar.

11. Imbracamintea, tinuta corpului, comportamentul te ajuta sa-ti afirmi personalitatea.

Foloseste deci toate mijloacele pentru o viata sanatoasa si cauta sa ramai activa si viguroasa pentru a imbatrani frumos si demn.
Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Cât ești de sănătoasă?
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.