Sfaturile medicului ginecolog pentru cea mai bună îngrijire a zonei intime

Sfaturile medicului ginecolog pentru cea mai bună îngrijire a zonei intime

Redactor Alexa Galgau

Cele mai multe boli intime ar putea fi prevenite printr-o îngrijire mai atentă a acestei zone delicate a corpului feminin. De cele mai multe ori, noi suntem de vină atunci când ne alegem cu infecții sau alte neplăceri, tocmai pentru că suntem mai degrabă tentate să ascultăm sfaturi „verificate” de la prietene decât să mergem la ginecolog și să aflăm într-adevăr cum stă treaba.

Pentru a evita afecțiunile specifice zonei intime, îți recomandăm să ții cont de sfaturile  medicului ginecolog și să nu mai faci anumite greșeli pe care multe femei le fac din neștiință!

Sfaturile medicului ginecolog pentru îngrijirea intimă

Medicii ginecologi au multe sfaturi prețioase pentru noi, însă adesea nu li se pun prea multe întrebări, poate de jenă. Multe femei se simt stânjenite de fiecare dată când merg la ginecolog și, din acest motiv, nu știu cum să plece mai repede de la consultație.

Chiar și așa, acum avem mult mai multe medii în care informatiile prețioase se pot propaga, așa că numeroși experți oferă acum sfaturi online, pentru ca femeile să se confrunte mai rar cu probleme de sănătate din sfera ginecologiei.

1. Fă-ți un calendar pentru ciclul menstrual

Acesta este primul sfat pe care îl vei primi de la orice medic ginecolog. Din cauza rutinei care se instalează prin frecvența lunară a acestui fenomen fizic, cele mai multe femei nu țin un jurnal pentru menstruație, mai ales dacă nu au avut niciodată probleme cu dereglările hormonale.

Totuși medicii ne spun că este foarte important să urmărim mereu ciclul menstrual, ca să putem sesiza orice schimbare a acestuia. O femeie poate să își dea seama că este însărcinată dacă i-a întârziat ciclul sau poate să își calculeze perioada cea mai fertilă pentru a rămâne însărcinată. Mai mult, atunci când ciclul este neregulat, acesta poate fi un semn al ovarelor polichistice sau chiar al cancerului uterin. O dereglare hormonală cauzată de o tiroidă disfuncțională poate să ducă la o dereglare a ciclului menstrual, acesta fiind unul dintre cele mai clare semne că este cazul să mergi la medic pentru a afla cauza.

Într-un calendar sau într-un jurnal poți ține mereu evidența acelei perioade a lunii și tot acolo îți poți nota orice simptom neobișuit care apare de-a lungul ciclului menstrual - de exemplu, sângerarea între menstruații, durerile inexplicabile etc.

calendar pentru menstruatie

2. Fă-ți vaccinul HPV

Virusul HPV este unul foarte comun și infectează numeroase persoane, adesea fără a se prezenta cu vreun simptom. În fiecare an, circa 14 milioane de persoane sunt infectate cu HPV, iar categoria care are cel mai mult de suferit de pe urma acestuia sunt femeile, deoarece virusul poate să ducă la apariția cancerului de col uterin. Vaccinarea este cea mai bună metodă de a preveni acest tip de cancer. De când există acest vaccin, numărul victimelor cancerului de col uterin a scăzut cu până la 75%.

Vârsta recomandată la care vaccinul este cel mai eficient este de 11-12 ani, înainte de începerea vieții sexuale, deci înainte de a exista o posibilă expunere la acest virus. Copiii de această vârstă trebuie să ia două doze de vaccin. Odată depășită vârsta respectivă, este nevoie de trei doze de vaccin. În general, femeile pot fi vaccinate până la 26 de ani, iar bărbații până la 21. Totodată, este bine de reținut că trebuie să faci testul Papanicolau chiar dacă ai fost vaccinată pentru HPV.

3. Mergi anual la ginecolog

Chiar dacă nu ai probleme ginecologice, tot este recomandat să mergi la o vizită anuală, în cadrul căreia să ți se facă o verificare de rutină și testul Papanicolau. În general, acesta este recomandat după vârsta de 21 de ani și trebuie făcut regulat, chiar și după menopauză, pentru a detecta eventualele anomalii la nivelul celulelor din cervix.

Alte motive pentru care ar trebui să mergi la medicul ginecolog cel puțin o dată pe an: detectarea bolilor cu transmitere sexuală, descoperirea cauzelor unui ciclu neregulat, aflarea celor mai potrivite metode contraceptive etc.

Atunci când mergi la o consultație la ginecolog, ține cont de următoarele sfaturi:

  • programează-te la medic între menstruații;
  • nu face sex cu cel puțin 24 de ore înainte de consultație;
  • înainte de vizita la medic, fă-ți o listă cu întrebări pe care vrei să i le pui;
  • calculează în a câta zi a ciclului menstrual ești (prima zi este prima zi de menstruație).

Ține întotdeauna cont de sfatul medicului ginecolog și nu te vei confrunta cu acele boli care le dau bătăi de cap atâtor femei.

Pentru că odată cu începerea vieții sexuale este inevitabilă apariția unor infecții la un moment dat, poți folosi un gel activ pentru prevenția și vindecarea vaginozei bacteriene, cea mai răspândită infecție intimă la femei. Multi-Gyn Actigel combate orice disconfort cauzat de această afecțiune și previne agravarea ei, fără a conține parfum, conservanți, hormoni și alte substanțe iritante. Poți cumpăra acest gel de la Vavian Pharma și vei rări cu mult vizitele la medicul ginecolog!
Articolul urmator
Știința confirmă: oamenii mici de înălțime ar putea trăi mai mult
Știința confirmă: oamenii mici de înălțime ar putea trăi mai mult
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.