Simptome la menstruatie: ce se intampla in creierul tau in aceasta perioada

Simptome la menstruatie: ce se intampla in creierul tau in aceasta perioada

Ioana Dinu

Cand e perioada aceea a lunii... Ei bine, toata lumea stie ca trebuie sa se fereasca de tine sau sa se poarte cu manusi. De fapt, intre ei, barbatii vorbesc despre solutia ideala de a face femeile fericite cand sunt la menstruatie: sa stea departe, sa vorbeasca frumos si sa le ofere in mod constant ciocolatele sau alte dulciuri.

Dar trebuie sa afli care sunt simptomele resimtite la menstruatie, ca sa intelegi de ce uneori te comporti de parca n-ai fi tu. Randurile de mai jos iti vor dezvalui ce se intampla in creierul tau cand esti la menstruatie.

Simptomele menstruatiei si creierul tau

  

SPM (sindromul premenstrual) este cunoscut azi de toata lumea, dar prea putini stiu cu adevarat care sunt implicatiile sale. Trebuie sa stii ca exista un motiv hormonal pentru care sindromul premenstrual iti afecteaza creierul, asa incat ajungi sa fii de nerecunoscut pentru cateva zile pe luna.

Totul tine de hormoni, asadar, deoarece ei sunt responsabili de nivelul de energie, excitare si schimbarile starilor tale de spirit, atat in timpul, cat si dupa sindromul premenstrual. Din pacate, ceea ce sistemul reproducator feminin necesita (estrogen, progesteron si testosteron) nu este si ceea ce creierul tau agreeaza pentru a-ti oferi stari echilibrate si concentrare.

Cand nivelurile de estrogen, testosteron si progesteron scad chiar inainte de aparitia sangerarii, creierul tau incepe sa iti dea acele stari de instabilitate, de confuzie si ceata. Mai mult, aceasta scadere se manifesta si mai neplacut din punct de vedere fizic, pentru ca iti creeaza dureri de cap, balonare si plictiseala sau tristete.

Pentru majoritatea femeilor care au un ciclu menstrual regulat, sangerarea nu isi face simtita prezenta decat pentru 3-5 zile. In momentul in care aceasta apare, nivelul de estrogen incepe sa creasca, iar simptomele de confuzie si dezorientare se estompeaza. In maniera evidenta, lipsa acestor stari te ajuta sa fii mai concentrata si sa poti lua decizii rationale, care sa nu necesite o avalansa de ciocolata. Totodata, si nivelul de testosteron incepe sa creasca, motiv pentru care devii mai maleabila, ai mai multa incredere in tine si te poti concentra mai bine, pentru a lua decizii mai rationale ca in urma cu 2-3 zile. In plus, iti creste semnificativ si apetitul sexual, ceea ce explica si de ce multe femei se simt mult mai bine cand fac sex in timpul menstruatiei.

  

Iar daca aceste aspecte nu-ti par suficiente, afla ca simptomele menstruatiei sunt legate si de faptul ca materia cenusie din creierul tau sufera schimbari in aceasta perioada. Acest lucru se intampla indeosebi femeilor care se confrunta cu dureri de spate, dureri pelvine sau crampe si balonare. Aceasta scadere a materiei cenusii iti afecteaza concentrarea, capacitatea de a duce o sarcina pana la capat, stabilitatea emotionala si abilitatea de a face mai multe lucruri in acelasi timp.

Cum faci fata simptomelor neplacute ale menstruatiei

Probleme exista, acum ai aflat si cauzele de ordin cerebral ale disconfortului pe care il simti in perioada aceea a lunii. Cea mai eficienta metoda de a scapa de o parte a neplacerilor acestor simptome menstruale este sa tii cont de calendar. Asa, stii exact cand urmeaza sa ai menstruatia si poti sa preveni toate simptomele neplacute si vei sti ce sa le oferi organismului si creierului tau pentru a putea fi tu in fiecare zi a lunii.

Asadar, daca ai grija cu unele aspecte, nu ti se va schimba in bine numai relatia cu ceilalti, ci si randamentul la munca si starea generala. Gandeste-te cat de bine ar fi sa nu te mai simti ineficienta cand esti la menstruatie, avand control total asupra starilor tale, iar cei din jurul tau sa nu te mai evite! Acum ca ai aflat toate aceste lucruri despre modalitatea in care menstruatia iti afecteaza creierul, poti sa incepi sa faci schimbari.

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.