Simptome si tratament pentru insolatie

Simptome si tratament pentru insolatie

Ioana Dinu

Cu o insolatie de alegi numai daca stai mult sub razele arzatoare ale soarelui. De regula, organismul tau nu mai are resursele necesare pentru a-si regla de la sine temperatura, motiv pentru care ea poate sa atinga chiar si 40°C. Cu toate ca batranii si copiii sunt cele mai predispuse persoane sa faca insolatie, nimeni nu poate avea certitudinea ca nu va face.

Uite care sunt cele mai intalnite, dar si cele mai putin cunoscute simptome ale insolatiei, ca sa stii cand si cum sa te tratezi.

Simptomele insolatiei, mai multe decat crezi

  

Cand faci insolatie, corpul tau nu doar ca nu-si mai poate regla temperatura, dar nici nu mai transpira propice, motiv pentru care cele mai vizibile simptome sunt legate de starea pielii tale. Uite o lista cuprinzatoare a acestor simptome neplacute.

- febra,

- deshidratare,

- ameteala,

- stari de voma,

- piele rosie, fierbinte si uscata,

- dureri apasatoare de cap,

- senzatia ca iti arde fata,

- greutate in a respira,

- ritm foarte alert al batailor inimii,

- dificultate in articularea cuvintelor, stari de confuzie,

- greutate la a inghiti,

- stari inexplicabile de somnolenta,

- prezenta tiuitului in urechi,

- crampe,

- convulsii si chiar lesin.

Ce faci daca ai astfel de simptome

Cu cat ai mai multe din aceste simptome, cu atat ar trebui sa actionezi mai repede. De la insolatie poti chiar sa ajungi in coma, deci nu e de joaca. Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca temperatura corpului tau trebuie sa scada, asa ca trebuie sa mergi si sa te asezi intr-o zona cat mai racoroasa, la umbra, langa un ventilator, pe scara unui bloc etc.

Totodata, trebuie sa bei multa apa, dat fiind ca organismul tau este deshidratat. In cazul in care ai ajuns acasa, cel mai bine e sa faci un dus cu apa rece. De altfel, aceasta este si metoda recomandata in cazul febrei de la raceala ori gripa. Nu in ultimul rand, chiar si dupa ce ai iesit din dus, inveleste-te intr-un cearsaf umed sau inmoaie bucati de bumbac in apa rece si aplica-le pe frunte, pe gat, pe spate, pe incheieturile mainilor sau oriunde simti ca iti mai arde pielea.

In mod evident, acelasi tip de tratament trebuie sa il aplici si altor persoane care au acele simptome de insolatie. Insa, in cazul in care persoana respectiva isi pierde constiinta, incepe sa se balbaie si are buzele si limba uscate ori nu mai e coerenta, trebuie sa chemi salvarea. Uneori, un dus rece chiar nu e suficient pentru unele persoane. De asemenea, daca esti singura si observi ca apa si compresele nu te ajuta si te simti foarte ametita, nu ezita sa ceri ajutorul cuiva sau sa suni chiar tu la salvare.

Pentru a evita situatiile neplacute descrise mai sus, ai grija sa nu stai in bataia soarelui, sa porti o palarie pe cap in orele periculoase ale zilei, sa bei foarte multe lichide si sa te feresti de zonele aglomerate pe caldura. Daca esti atenta la aceste aspecte, poti avea o vara de netulburat! 

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.