Sirop de curcumă: cum și de ce trebuie să-l consumi

Sirop de curcumă: cum și de ce trebuie să-l consumi

Redactor Andreea Baluteanu

Curcuma, cunoscută și sub numele de turmeric, sau „aurul Orientului”, este un condiment prețuit în Ayurveda și în medicina tradițională chineză, ale cărui proprietăți uluitoare încep acum să fie descoperite însă și de știința occidentală. Iar siropul de curcumă este practic modalitatea ideală de a te bucura de proprietățile turmericului în cel mai sănătos mod cu putință!

Îți sugerăm mai jos o rețetă de sirop de curcumă cu care vei lupta cu aplomb cu inflamațiile și radicalii liberi. Vorbim de asemenea despre proprietățile turmericului, fără a pierde din vedere nici contraindicațiile acestuia. Află totul din rândurile de mai jos!

Beneficii ale curcumei

Curcuma sau turmericul, așa cum mai este cunoscut acest ingredient magic, se numără printre cele mai apreciate de pe pământ. Abundă în beneficii cu totul extraordinare și începe să fie recunoscută și de către știința occidentală ca fiind un adevărat medicament.

sirop de turmeric

Poate cel mai cunoscut beneficiu al curcumei, regăsit din plin în siropul de curcumă, este legat de potențialul său antiinflamator. Se estimează de fapt că turmericul e cel mai potent ingredient din natură în lupta cu inflamațiile ce pot sta la baza multor boli cronice.

Mai departe, curcuma se evidențiază și prin caracteristicile sale antioxidante. Luptând contra radicalilor liberi produși în urma fumatului, a expunerii la poluare sau la pesticide, turmericul este unul dintre cei mai importanți aliați ai sănătății din ziua de azi.

De asemenea, turmericul întărește imunitatea, fiind recomandat pentru tratamentul gripelor, răcelilor sau afecțiunilor respiratorii. Atenție, trebuie întotdeauna administrat alături de tratamentul indicat de către medic.

Turmericul este util și pentru diminuarea nivelurilor de glucoză din sânge și a colesterolului „rău”, fiind astfel excelent în prevenirea diabetului sau a bolilor cardiovasculare.

Alte utilizări „magice” ale turmericului vizează funcționarea sistemului nervos. Acest ingredient dăruit de natură susține creșterea neuronală și poate astfel acționa în unele boli precum depresia sau Alzheimer. De asemenea, condimentul îmbunătăţeşte memoria și poate preveni afecțiunile neuronale.

Turmericul mai poate fi folosit și pentru tratarea bolilor de piele, a astmului și a alergiilor. Conform Healthline, turmericul poate preveni și chiar trata unele forme de cancer, poate alina simptomele artritei și poate inversa procesul de îmbătrânire.

Diferența dintre turmeric și curcumă

„Turmeric”, „curcumă”, „curcumină”: ai tot auzit aceste denumiri, dar nu știi prea bine la ce anume se referă fiecare dintre ele? Suntem aici ca să îți clarificăm toate dilemele.

Începem cu curcuma, care reprezintă practic genul de care aparțin mai mult de 100 de specii de plante, printre care se numără și turmericul. Originară din sudul Asiei și din nordul Australiei, curcuma se simte cel mai bine în climatul tropical sau subtropical. De ce folosim însă denumirea generală de curcumă pentru a descrie turmericul? Deoarece, în sanscrită, termenul folosit pentru turmeric era acela de kunkuma.

Mai departe, turmericul este una dintre speciile curcumei. Numit și Curcuma longa, „aurul Orientului” sau „șofranul indian”, turmericul a fost folosit de milenii pe post de condiment (în special în curry) sau de colorant alimentar, dar și pentru beneficiile sale medicale.

În ceea ce privește curcuminul, aceasta este cea mai importantă și benefică substanță activă din turmeric. Conform specialiștilor, curcuminul e mai potent în suplimente, fiind mai greu de absorbit în sânge atunci când îl preiei din turmericul consumat ca atare.

Cât costă curcuma?

Întrebarea legitimă ridicată de interesul pentru siropul de curcumă este: și cât costă acest magic ingredient? Desigur, prețurile diferă.

La Vegis, poți achiziționa curcumă sau turmeric pudră la prețul de 15,35 de lei, în ambalaj de 500 de g.

Pe emag, ai mai multe oferte de turmeric sau curcumă, cu prețuri care variază de la 2,92 de lei (turmeric pudră, 100 g, Natural Seeds Product) la 269 de lei (Extract standardizat de turmeric 100 de capsule vegetale de la GNC Herbal Plus).

La Farmacia Tei, poți achiziționa 60 de capsule de Curcumă la prețul de 13 lei.

Sirop de curcumă: o rețetă sănătoasă

Grație super proprietăților sale, siropul de curcumă poate deveni cea mai bună decizie pe care să o iei pentru sănătatea ta. Asociază atributele antiinflamatorii, antioxidante și pro imunitate ale turmericului cu alte ingrediente. Noi am ales ghimbirul pentru calitățile sale de îmbunătățire a digestiei, lămâia pentru proprietățile detoxifiante și portocala grație conținutului ridicat de vitamina C. Nu putem uita nici de piperul negru, ce intensifică absorbția de curcumă cu până la 2000%: orice rețetă de sirop de curcumă ai încerca, e musai să incluzi și acest ingredient.

Iată cum sună rețeta ce îți pune organismul pe roate!

Ingrediente:

  • 1 portocală mică;
  • 2 lămâi mici;
  • ½ ceașcă de turmeric proaspăt și mărunțit (poți folosi și pudră);
  • ¼ cană de ghimbir proaspăt mărunțit;
  • 1/8 linguriță de piper negru;
  • ¼ linguriță de ulei de măsline.

Modalitate de preparare:

  1. Procesează în blender turmericul și ghimbirul, apoi adaugă sucul de la lămâie și portocală.
  2. Dacă ți se pare că ai o compoziție mult prea densă, mai poți include și apă.
  3. Strecoară siropul de curcumă și apoi consumă-l cât mai repede, asezonând cu piper și cu ulei de măsline pentru o mai bună absorbție a ingredientelor active din turmeric.

ceai de turmeric

Ceai de curcumă

Cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și pro-imunitate, ceaiul de turmeric reține beneficiile acestui ingredient și este soluția optimă pentru cei care preferă această băutură în fața sucurilor.

Iată cum să îl prepari!

Ingrediente:

  • 4 căni de apă;
  • 1-2 lingurițe de curcumă pudră sau de turmeric proaspăt dat pe răzătoare.

Modalitate de preparare:

  1. Pune la fiert apa, iar atunci când a dat în clocot, adaugă turmericul.
  2. Lasă la infuzat timp de 10 minute.
  3. Servește proaspăt, cu miere, lapte, smântână, lapte vegetal, piper negru sau lămâie.

Turmericul slăbește? Întrebarea la care vrem răspunsul!

Am lăudat mai sus turmericul pentru numeroasele sale efecte pozitive asupra sănătății, dar te ajută el să și slăbești? Conform studiilor, se pare că da: acest ingredient, regăsit în sucul de curcumă, te poate susține să dai jos acele kilograme în plus.

Conform experților, explicația este aceea că turmericul poate atenua influența negativă a unor agenți inflamatori care provoacă îngrășarea sau chiar obezitatea.

Astfel, într-un studiu desfășurat pe 44 de persoane care nu reușeau să slăbească, pe durata a 30 de zile, s-a constatat că administrarea unui supliment pe bază de curcumină și piper negru putea conduce la reducerea greutății corporale, dar și a indicelui de masă corporală.

De asemenea, cercetătorii consideră că curcuma poate contribui și la reducerea nivelului de grăsime, a ponderii țesutului gras, poate diminua curba de îngrășare și poate crește sensibilitatea la insulină.

Deși oamenii de știință consideră că mai sunt necesare studii în acest sens, putem afirma că turmericul are șanse mari să te ajute în misiunea ta de a dobândi corpul ideal.

Contraindicații ceai de turmeric

Fie că iei un supliment pe bază de turmeric, că dorești să consumi sirop de turmeric sau ceai în mod regulat, este indicat să îți consulți medicul. Deși, în general, consumul de turmeric este lipsit de efecte adverse, în cantități mari poate provoca greață sau diaree.

De asemenea, nu e recomandat ca femeile însărcinate să consume curcumină, și nici mămicile care alăptează. Dacă suferi de pietre la rinichi sau ai probleme cu vezica biliară, e de asemenea sugerat să îți consulți medicul.

Nu în ultimul rând, ține cont că turmericul poate declanșa efecte anticoagulante, ceea ce îl face periculos în administrarea alături de medicamente precum aspirina sau heparina.

Concluzia? Siropul de curcumă și turmericul, în general, sunt minunate pentru sănătatea ta. Întreabă-ți însă doctorul înainte de a apela la un supliment cu acest ingredient.

Află totul și despre laptele de turmeric, băutura care îți poate schimba viața. Vezi și cum poți folosi pudra de turmeric pentru dinți mai albi.

Citește aici și despre cele 11 vise pe care psihologii te sfătuiesc să nu le ignori niciodată!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste
Incepe quiz
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.