Spasme musculare: cauze si tratament

Spasme musculare: cauze si tratament

Redactor Alexa Galgau

Oricine se confrunta cel putin o data in viata cu spasme musculare si, desi de obicei nu sunt un motiv de ingrijorare, este bine sa stii ce anume le cauzeaza, pentru a nu continua sa te expui la factorul declansator. 

Afla, asadar, in ce circumstante apar spasmele musculare si daca ai motive sa mergi la medic sau nu!

Ce este un spasm muscular si ce il cauzeaza?

Spasmul muscular este o contractie involuntara a unui muschi, care apare de regula pe neprevazute si se sfarseste repede, insa adesea vine cu dureri. Exista o lista lunga de posibile cauze ale spasmelor musculare. Cel mai frecvent, acest simptom apare atunci cand un muschi este suprautilizat, intins prea mult sau tinut in aceeasi pozitie un timp prea indelungat. Ca urmare, celulele muschiului raman fara energie si fluide, devenind hiperexcitabile si rezultand intr-o contractie fortata. Spasmul poate sa cuprinda intregul muschi, o parte a acestuia sau chiar un muschi adiacent. Daca ai o rutina de sport prea dificila, un loc de munca unde este nevoie de forta fizica ori pur si simplu faci mai mult efort decat in mod normal, este posibil sa te confrunti cu acest simptom. Atunci cand cari ceva greu, asteapta-te la spasme musculare in zona umerilor, gatului si a soldurilor. Ba chiar si daca scrii de mana foarte mult ti se poate intampla sa ti se contracte muschii palmei.

O alta posibila cauza a spasmelor musculare este deshidratarea, o problema cu care multi oameni se confrunta, dar nu o constientizeaza. Nu degeaba se spune sa bei 2 litri de lichide pe zi. Celulele din corp, printre care si cele musculare, au nevoie de apa pentru a functiona, pe langa glucoza, sodiu, potasiu, calciu si magneziu. Toate acestea ajuta ca proteinele din muschi sa formeze un sistem functional, iar o lipsa de lichide in corp poate conduce la o incordare a muschiului si la spasme. 

Ateroscleroza, o boala care provoaca ingustarea arterelor, este o alta cauza a spasmelor si crampelor musculare, tot din cauza ca sangele, impreuna cu toate substantele nutritive, nu ajung in cantitatile necesare la muschi. Bolile care afecteaza arterele se simt cel mai adesea in zona picioarelor, provocand dureri la nivelul acestora si, printre altele, crampe musculare. De altfel, o serie intreaga de boli serioase pot avea ca simptom spasmele musculare, precum: diabetul, anemia, boli ale rinichiului, hiper sau hipotiroidie, ateroscleroza sau scleroza multipla. 

O afectiune care se manifesta prin contractia involuntara a muschilor si rasucirea acestora este o tulburare de miscare numita distonie. Desi simptomele initiale sunt neglijabile, ele se pot agrava considerabil de-a lungul timpului (rar, ce-i drept), conducand chiar la inabilitatea de a sta in picioare sau de a face miscari normale. Distonia poate aparea din cauza nefunctionarii corecte a substantelor neurotransmitatoare din ganglionii bazali, localizati in creier.

Spasme musculare in timpul somnului

Pe timpul noptii, exista un anumit tip de spasm muscular care cel mai adesea trezeste persoana in cauza: cel al piciorului. De cele mai multe ori, muschiul afectat este cel al gambei, insa nu este exclus sa ai simptome la nivelul coapselor sau al talpilor. Durerea poate dura intre cateva secunde si cateva minute, iar dupa ce trece, este posibil sa simti zona mai sensibila. Persoanele cele mai afectate de crampele musculare nocturne sunt cele de peste 50 de ani, insa pot aparea si la tineri si copii. 

Cauzele spasmelor musculare nocturne includ:

- inactivitatea pe o perioada indelungata;

- suprasolicitarea muschilor;

- pozitii nenaturale de a sta jos;

- sarcina;

- alcoolism;

- deshidratare;

- boala Parkinson;

- afectiuni endocrine (diabet, hipotiroidism);

- anumite medicamente.

Daca ai fost trezita de aceasta durere acuta in timpul noptii, cea mai buna solutie este sa incerci sa iti intinzi muschiul cu pricina, ori sa te ridici din pat si sa incerci sa faci cativa pasi prin camera. Poti sa aplici gheata sau apa fierbinte pe zona afectata, insa si daca nu recurgi la aceste trucuri, spasmul ar trebui sa treaca in maximum cateva minute. 

Spasme musculare dureroase si nedureroase

Unele spasme musculare nu pot fi ignorate, din cauza ca iti provoaca crampe, fiind insotite de dureri intense, adesea de scurta durata. Orice muschi poate fi afectat de acest simptom, chiar si cele care intra in alcatuirea organelor interne. In acest caz, durerea este mult mai mare, pentru ca lichidul ori aerul din interiorul organului nu pot fi comprimate in momentul cand spasmul are loc. De exemplu, muschii care intra in alcatuirea intestinului pot avea spasme dureroase in valuri, simptom cunoscut sub numele de "colica intestinala". Durerile de acest tip sunt intermitente si se pot manifesta in cazul mai multor organe, de exemplu:

- atunci cand pietrele sunt eliminate din rinichi prin tractul urinar, peretii ureterei vor suferi spasme ritmice si vor provoca dureri intense;

- atunci cand muschii esofagului se contracta din cauza iritatiei care apare odata cu diferite afectiuni ale stomacului;

- daca ai diaree si muschii colonului au un spasm;

- cand esti la menstruatie si muschii uterului se contracta, cauzand binecunoscutele dureri.

Exista si spasme nedureroase ale muschilor, care sunt vizibile sub piele si trec de regula in decurs de cateva secunde sau minute. Atunci cand ti se "zbate ochiul" , este vorba de fapt despre un astfel de spasm. 

Din pacate, nu exista tratamente pentru spasmele musculare. Atunci cand ai crampe la nivelul unui muschi, poti incerca sa il intinzi sau sa pui gheata pe el. Daca te confrunti foarte des cu acest simptom, trebuie sa faci o vizita la medic, deoarece poate fi vorba despre o afectiune neurologica sau despre una alta natura, pe care o poti tine sub control. 

Spasmele musculare sunt in general doar o urmare a suprasolicitarii muschilor si trec in decurs de cateva minute. 

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.