Steatoza nonalcoolică, boala care îţi distruge ficatul

Steatoza nonalcoolică, boala care îţi distruge ficatul

Ionelia Olteanu

Steatohepatita nonalcoolică (NASH) este o afecţiune cauzată de acumularea grăsimilor în ficat. Face parte din categoria bolilor cunoscute sub numele de hepatopatii nonalcoolice, în care acumularea de grăsimi determină afectarea hepatică care se agravează în timp.

Multe persoane au o anumită cantitate de grăsime în ficat, dar acest lucru nu le cauzează nicio problemă şi nu le produce niciun simptom. În unele cazuri, grăsimea acumulată la ficat cauzează inflamaţii şi afectează celulele hepatice. Din cauza acestor daune, ficatul nu funcţionează aşa cum ar trebui.

hepatita

Această boală se poate dezvolta, poate conduce la cicatrizarea ficatului şi, în cele din urmă la ciroză. Dar afecţiunea nu se agravează întotdeauna. Ea este similară cu tipul de boală hepatică ce provine de la consumul de alcool pe termen lung.

Cauze

 Încă nu se cunoaşte cauza exactă care provoacă steatohepatita. Cel mai probabil ar fi determinată de o combinaţie între factorii de mediu şi cei genetici. Cel mai frecvent apare la persoanele de vârstă medie, supraponderale sau obeze şi care suferă de diabet zaharat, hipercolesterolemie sau hipertriglicerimedie. Chiar şi persoanele fărăr aceşti factori de risc pot dezvolta boala. În cazul pacienţilor care au şi biabet zaharat şi NASH, nivelurile de insulină pot fi chiar mai ridicate decât dacă era prezent doar diabetul zaharat.

Deşi nu există un motiv clar pentru care unele persoane dezvoltă NASH şi altele nu, o posibilă explicaţie este că sunt necesare două condiţii pentru ca această boală să se manifeste. În primul rând este vorba despre acumularea iniţială de grăsimi, prezentă la multe persoane. În al doilea rând, intervine istoria familială de hepatopatii nonalcoolice, care creşte riscul pentru NASH sau din prezenţa anumitor factori de mediu.

Acumularea de grăsimi în ficat pleacă de la mai mulţi factori. Grăsimile pot proveni dintr-o altă parte a organismului sau dintr-o cantitate crescută care este absorbită la nivel intestinal. Doar dieta bogată în grăsimi nu are capacitatea de a duce la steatoza hepatică.

Simptome

În stadiile timpurii ale bolii, cei care suferă de NASH nu prezintă simptome în mod particular. Cele mai multe persoane se simt bine şi nici măcar nu ştiu că suferă de această boală. Pe măsură ce afecţiunea progresează şi afectarea hepatică se agravează, apar simptome care includ:

- oboseala crescută;

- scăderea în greutate inexplicabilă;

- o slăbiciune generală a corpului;

- dureri în capul pieptului;

- confuzie sau dificultăţi în gândire.

Pe măsură ce boala avansează, se instalează ciroza hepatică. Aceasta reprezintă afectarea permanentă a ţesutului hepatic, determinată de apariţia fibrozei.

doctor care tine sub observatie ficatul

Diagnosticare

Nu există niciun test sau investigaţie care să diagnosticheze cu precizie steatohepatita nonalcoolică. Doctorul va fi interesat să ştie şi despre alte probleme de sănătate care mai există, iar pentru a stabili boala care determină simptomatologia, se folosesc istoricul medical şi examenul fizic, alături de un număr de investigaţii. Pentru a se determina nivelul de grăsime de la ficat şi pentru a exclude alte boli, medicul va efectua teste precum: teste de sânge, ecografie abdominală, tomografie computerizată, rezonanţă magnetică nucleară (RMN).

Medicul poate face o biopsie hepatică pentru a se asigura că nu este vorba despre NASH. În cazul unei astfel de biopsii, medicul ia un probă de ţesut din ficat şi îl verifică să vadă dacă există semne de steatohepatită.

Tratament

Până acum nu există niciun tratament eficient şi demonstrat prin intermediul unor studii clinice pentru NASH. Cu toate acestea, modificările care apar în stilul de viaţă pot stopa evoluția bolii. În mare parte, tratamentul este concentrat pe ameliorarea afecțiunilor care pot conduce la agravarea steatohepatitei, cum ar fi obezitatea, hipercolesterolemia şi diabetul zaharat. Pentru persoanele care prezintă NASH este recomandată abandonarea consumului de băuturi alcoolice, întreruperea oricărui tratament medicamentos cu hepatotoxicitate, dar şi începerea unui program regulat de exerciţii fizice.

Este bine să consulţi doctorul dacă prezinţi simptomele steatohepatitei, chiar dacă, aparent te simţi bine şi consideri că nu este cazul să te îngrijorezi.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.