STUDIU: Bolile au miros. Uite cum le poți detecta la cei din jur

STUDIU: Bolile au miros. Uite cum le poți detecta la cei din jur

Sorina Corneanu

Da, ai citit bine, bolile au miros, chiar dacă ne vine greu să credem asta, mai ales în situațiile în care nu vorbim de leziuni de suprafață, care să fie evidente și să presupună infecție.

Capacitatea extraordinară a oamenilor de a folosi mirosul și viziunea pentru a detecta și a evita persoanele bolnave este, se pare, mai dezvoltată decât se credea, conform unui nou studiu publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.

teste laborator

Pentru a declanșa simptome specifice bolii, cercetătorii au injectat voluntarilor bacterii inofensive. Un alt grup de voluntari a fost supus unui test care presupunea scanări cerebrale în timp ce acestora li se derulau, vizual, anumite imagini.

Cel de-al treilea grup, acela al oamenilor sănătoși, a fost rugat să depisteze persoanele bolnave - din cele două grupuri - și să identifice câteva dintre cele pe care le consideră amuzante și alături de care ar vrea să petreacă timp.

„Studiul nostru arată o diferență semnificativă în modul în care oamenii au tendința de a alege să socializeze cu oameni sănătoși decât cu cei care sunt bolnavi, a declarat cercetătorul Matt Olsson, profesor la Departamentul de Neuroștiințe Clinice al Institutului Karolinska din Suedia.

Mai multe despre legătura dintre boli și mirosuri poți descoperi în clipul de mai jos!

„Putem vedea, de asemenea, cum creierul este eficient în a transmite semnale legate de starea de sănătate a unei persoane", a adăugat Olsson.

Suntem înclinați spre a recunoaște și accepta persoanele bolnave, mai ales atunci când acestea ne sunt apropiate. În caz contrar, statisticile arată că lucrurile stau complet diferit.

„De exemplu, există puțini oameni, alții decât copiii dumneavoastră, pe care să-i sărutati când au nasul înfundat. Cu alte cuvinte, un semnal de boală poate spori comportamentul de îngrijire în relații strânse. Prin acest studiu, demonstrăm cum creierul este mai sensibil la aceste semnale decât ne-am gândit până acum”, a concluzionat cercetătorul.

Respirația persoanelor bolnave de diabet are un miros înțepător, în timp ce mirosul de carne alterată este un semnal ce poate ascunde probleme digestive, deci ar trebui să mergem direct la un consult la gastroenterologie. 

Dacă simți la cei de lângă tine un miros apăsător de amoniac, trimite-i la medic: poate fi semnul unei boli hepatice! De foarte multe ori e vorba chiar de ciroză hepatică.

Nici respirația cu miros de urină n-ar trebui să fie ignorată și judecată drept igienă orală precară. În cele mai multe cazuri este vorba de uremie, afecțiune care ar trebui să trimită imediat pacientul la medic.

Deseori, mirosul corpului se schimbă și în perioadele în care sunt administrate diferite medicamente, așa că e bine să faci diferența între cauzele mirosurilor și să vizitezi medicul imediat ce ai încetat un tratament, dar mirosul persistă mai mult de o lună. 

Cercetătorii au stabilit că anumite molecule sunt secretate numai de celulele canceroase, deci şi cancerul poate fi deseori „mirosit” și depistat din timp. Deocamdată, singurii care pot detecta aceste molecule sunt câinii, pentru că au un simţ olfactiv mult mai dezvoltat și mai fin decât al nostru. Însă oamenii de ştiinţă se află în faza de testare a unui dispozitiv care va depista în viitor cancerul, chiar în faze incipiente.

Ai grijă de sănătatea ta! Dacă vrei să amâni analizele, mai gândește-te o dată. Nimic nu e mai important decât tine! 

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.